Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak bydlí architektka Magdalena Rochová, autorka interiéru roku

  1:00aktualizováno  1:00
V Praze pro Magdalenu Rochovou a jejího partnera Radka Jarouška připadaly v úvahu k bydlení jen dvě lokality, které se jim líbily: Vinohrady v okolí Riegrových sadů a šestý pražský obvod. Hledali místo, kde by mohli mít vedle bytu i ateliér. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Místnost je uspořádáním vybavení rozdělena na obývací pokoj a jídelnu, kterou tvoří stůl a židle Steelwood (Magis) bratrů Ronana a Erwana Bouroullecových s dokonalými detaily. Jsou zhotoveny z ocelového plechu a bukového dřeva. Nechybí ani známá ikona – dětská židle Tripp Trapp (Stokke). Na podlaze jsou původní dubové parkety a na stropě svítidla Aim (Flos). | foto: Lukáš Hausenblas

Dejvice si Magdalena a Radek oblíbili, když tu oba studovali Fakultu architektury ČVUT. Praha 6 Magdaleně také připomínala prostředí v Brně, kde vyrůstala. Některá místa tu poznala, když doprovázela svoji maminku, oděvní designérku Liběnu Rochovou, při pracovních návštěvách Prahy. Táhlo ji to do prostředí starých noblesních vil se zahradami.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Štěstí se na rodinu usmálo. Dnes tu v krásné lokalitě v modernistické vile z roku 1930 společně se svými dětmi nejen žijí, ale i pracují. Pod jednou střechou mají prostorný byt a o patro výš i vlastní ateliér JRA.

Nevadí vám pracovat víceméně doma?
Ne. Připadá mi to zcela přirozené. Já jsem tak vyrůstala, moje maminka taky tak pracovala. Jinak bych to s dětmi a s péčí o rodinu nezvládala. Ateliér jsme si ale přáli oddělený a to se podařilo. Zpočátku jsme si vystačili jen s tímto bytem, kde byl ateliér úplně provozně oddělený od bytu. Později k dceři přibyl i syn a potřeba místa byla naléhavá. Měli jsme ale štěstí, přímo nad námi se uvolnil další prostor a my si jej pronajali. Tam je dnes ateliér.

Čím si vás tento byt získal?
Přestože byl v dost neutěšeném stavu, byl prostorný (130 m2). Okamžitě nás uchvátila jeho velkorysost, atmosféra, krásná okna a výhled do zahrady. Právě byl podzim a venku zářil nádherně zbarvený strom. Nemělo by smysl bydlet v Praze, ale někde stranou na jejím okraji. Tady bylo vše. Byt měl svou duši, byl ve vnitřní Praze a příroda byla na dosah.

Fotogalerie

Zachovalo se něco?
Skvělé byly dubové parkety. Nebyly nijak upravované, dřív je jen drátkovali a voskovali. S těmi jsme nemuseli nic dělat. Udržovali je už naši předchůdci. Jen v kuchyni jsme podlahu upravili betonovou stěrkou, kuchyň je kompletně nová. Původní, tedy repasované, jsou i dveře.

Měnili jste nějak dispoziční členění interiéru?
To ne. Jen jej využíváme jinak uspořádaný. V dětském pokoji dřív bývala kuchyň a hned vedle pokoj pro služku. Ten nám slouží jako ložnice pro hosty. Soukromí a odpočinek tam najde každý člen rodiny, který jej zrovna postrádá. Z dřívější přípravny, která bezprostředně sousedila s kuchyní, dnes máme novou kuchyň.

Kuchyň by si Magdalena představovala jinou, vycházela však z daných možností....

Kuchyň by si Magdalena představovala jinou, vycházela však z daných možností.

Kdysi dávno měl původní byt i přijímací salon a celkem asi 260 m2, velká část už k němu ale dlouho nepatří. Dům je skvěle navržený a dodnes díky ohleduplné péči majitele i citlivě udržovaný. Jeho autorem je architekt a stavitel Jindřich Pollert, který kdysi pracoval na dnešním Švandově divadle.

Co si vyžádalo renovaci a nezbytné úpravy?
V bytě i ateliéru jsou nové rozvody vody a elektroinstalace. Okna jsou také nová, kastlová s venkovními izolačními dvojskly, ale dokonalé repliky. Kuchyň bychom si představovali jinou, vycházela však z daných možností. Tato je zhotovená na míru a vetknutá do poměrně úzkého a dlouhého prostoru. Podlahu tvoří betonová stěrka. Z kuchyně je možné vstoupit do malé místnosti, kde je pračka se sušičkou.

V ateliéru jsou repasované dřevěné podlahy a někde nové štuky. Interiér bytu se pak postupně měnil podle našich aktuálních potřeb. Nyní jsme spokojení. Dostali jsme se do fáze, kdy nám architektura domu nabídla maximum, jaké my osobně můžeme využít.

S Radkem se na všem skvěle shodneme. Tam, kde jeden z nás zaváhá, druhý do toho vnese jasno. Líbí se mi tu velkorysý vzdušný prostor, stropy vysoké 3,3 m, ale i mnohé nedokonalosti interiéru: repasované kryty topení, trochu hrbolatý obklad v koupelně v kontrastu s dokonalým novým vybavením, moderními předměty, které máme rádi. Zbývá ještě dodělat celou vstupní halu, ale zatím nebyl čas.

Do čistě vyhlížejícího a uklidňujícího prostředí dobře zapadá i bílé kolo,...

Do čistě vyhlížejícího a uklidňujícího prostředí dobře zapadá i bílé kolo, které tu září jako socha.

Naplnila jste koupí nějakého předmětu svůj dlouho plánovaný záměr, své přání?
Ano. Delší dobu jsme si museli počkat na jídelní stůl a židle Steelwood bratrů Ronana a Erwana Bouroullecových, které jsem si moc přála. Líbily se mi, hned jak je navrhli. Stejně tak mě nadchlo svítidlo Aim, které je také od nich a já je použila ve veřejném interiéru Café Záhorský. Je dokonalé, protože v prostoru díky dlouhým kabelům umožňuje maximální volnost při umístění, úpravě směru i výšky světelného zdroje a lze je plynule nastavovat podle potřeby a dotvářet jím kompozici interiéru.

Co si tady nejvíc užíváte?
Atraktivní prosklení obývacího pokoje a možné propojení se zahradou. Pohled z místnosti přes okno vytváří krásný obraz, není třeba žádných dalších dekorací, proto nemáme ani záclony. V letních dnech se prostor ještě zvětší, hodně pobýváme venku. Jsme skryti v zeleni a přitom osm minut od metra. Celou zahradu máme jen pro sebe.

Když se vracíme z cest, vždy se sem těším. Vnímám duši tohoto místa, jeho nekomplikovanost, klid a harmonii. Máme to tu moc rádi, je to domov, kde vyrůstají naše děti... Jednou bych si ale přála v takovémto prostředí postavit vlastní dům, který si sami navrhneme.

Ateliér JRA

Architektonický ateliér v čele se dvěma autorizovanými architekty Ing. arch. Radkem Jarouškem a Ing. arch. Magdalenou Rochovou se věnuje architektuře, urbanismu a designu. Partneři se seznámili během studií na fakultě architektury. Společný ateliér založili v roce 2002.

Navrhují soudobé domy, které se nezříkají tradic. Důležitá je pro ně souhra interiéru a exteriéru s velkým důrazem na každý detail. Stavby navrhují klientům na míru a v každém domě i v interiéru se snaží reflektovat osobnost a jedinečnost jeho obyvatele. V roce 2011 byl ateliér oceněn cenou Grand Prix architektů, v roce 2012 Cenou šéfredaktorů Designbloku a v roce 2016 Hlavní cenou Interiér roku 2015 a cenou Interiér roku 2015 za veřejný interiér.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:




Nejčtenější

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Další z rubriky

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Stěny velké jídelny, ve které se pohodlně nají až deset strávníků, zdobí dvě...
Luxusní dům v Hamptonu ovládly tři malé děti, melouny a 250 ananasů

Americká návrhářka Susana Simonpietriová se ujala proměny prázdninového domu v Hamptonu na Long Islandu. Letní sídlo si v oblíbené lokalitě koupila pětičlenná...  celý článek

Portugalsko, Madeira, Funchal. Pozemek má rozlohu 825 metrů čtverečních, užitná...
Bydlení u moře. Kupte si apartmán či vilku v Evropě i USA

V Česku je na prodej velké množství zahraničních vil s výhledem na moře, ale i malých bytů nejen v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku, ale také na Floridě....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.