Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejošklivější dům si postavil architekt pro sebe. Sousedé zuří

  1:00aktualizováno  1:00
Zvenčí barabizna a staveniště, uvnitř minimalistický luxus. Aby byla vila unikátní, nemusí mít vodovodní kohoutky ze zlata. Vila v Postupimi se vysmívá maloměšťáckým představám o vzhledu honosného domu. Hrubá estetika domu ale pochopení u nejbližších sousedů nenalezla.

Architekti odstranili původní sedlovou střechu z azbestu. | foto: Erica Overmeer

Známý berlínský architekt Arno Brandlhuber, který vede vlastní kancelář Brandlhuber+, dráždí materialisticky založenou společnost svým přístupem k bydlení.

Vila stojí v rezidenční čtvrti braniborské Postupimi, na dohled od jezera Krampnitzsee. Arno Brandlhuber spolupracoval se svými kolegy Markusem Emde a Thomasem Schneiderem a vilu dokončili na podzim roku 2014. Do vínku jí darovali vypovídající jméno: Antivilla.

Dům, který od 60. let minulého století sloužil jako textilní továrna, kde se šilo spodní prádlo, doznal obrovských změn. Architekti se rozhodli pro zdánlivě radikálnější, ale ve skutečnosti střídmější formu přestavby, než obvykle bývají konverze industriálních budov na obytné prostory.

Fotogalerie

Odstranili původní sedlovou střechu z azbestu a ponechali ji jen jako pochozí plochu. Uvnitř továrny zbourali všechny nenosné příčky a vytvořili velkorysé otevřené prostory.

Probourali až pětimetrové velké okenní otvory, které jsou při pohledu ze zahrady ponechány svému osudu tak, jak je bourací četa opustila. Při pobytu v interiéru a pohledu na jezero, rámované vytrhaným zdivem, ale pochopíte, jak téměř obskurně poetický výsledek takových neobvyklých stavebních postupů si obyvatelé domu vychutnávají.

V domě o rozloze 230 metrů čtverečních je prostor pro uměleckou galerii i architektův soukromý byt. Ten je tvořen jednou obrovskou propojenou plochou s oddělenou koupelnou, kuchyňským jádrem a saunou. Na zahradě stojí i další, menší zrekonstruovaný objekt, určený pro stálé bydlení. Jeho podoba není tak radikální jako nová tvář staré tovární haly.

Stavba Antivilly je ekonomicky vyvážená, například během zimních měsíců vytápí krb zmenšenou, jen 50 metrů čtverečních velkou část domu, aby zbytečně nestoupaly náklady na provoz.

Interiérům dominuje pohledový beton a sklo. Z holého betonu je vyrobena kuchyňská linka, krb i schodiště, židle a nábytek jsou z bílého plastu. Prostor zalitý denním světlem pomáhají dělit a vymezovat bílé splývavé závěsy z textilu a PVC, které se organicky vinou celým domem. Vše doplňují křehké skleněné lustry a stoly, které umocňují nádech minimalistického luxusu, který docení jen skuteční fajnšmekři.

Nová vila stojí v rezidenční čtvrti braniborské Postupimi, na dohled od jezera...

Nová vila stojí v rezidenční čtvrti braniborské Postupimi, na dohled od jezera Krampnitzsee.

Díky své dlouholeté spolupráci s řadou umělců, pro které postavil domy i ateliéry, získal Brandlhuber unikátní umělecká díla, která zdobí interiér jeho vily. Své práce mu darovali například současný berlínský tvůrce Gregor Hildebrandt, který pro dům vytvořil černý parketový obraz ze svého oblíbeného materiálu - pásek ze starých audio kazet, nebo konceptuální umělkyně Karin Sanderová.

Vyjednávání s úřady ohledně realizace nové podoby domu rozhodně nebylo hladké. Stavba trvala celkem čtyři roky. Ze vzhledu domu nejsou nadšeni ani sousedé. Novinářům, kteří vilu na klidném předměstí houfně navštěvují, říkají, že stavbu odmítají, nehodí se sem a nedělá jim radost.

Architektonická kancelář Brandlhuber+ ústy své mluvčí Marie Hudlové ale vzkazuje, že nejlepší názor na dům a novou tvář architektury si uděláte jen sami během vlastní návštěvy a srdečně všechny zve k návštěvě Antivilly v postupimské Rotkelchenweg číslo 25.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Jak bydlí…, Zlato


Nejčtenější

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.