Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli osobitý interiér: vyměnili nové dveře a natřeli novou podlahu

  1:00aktualizováno  1:00
Ivana s Františkem a jejich tři děti žijí v rodinném domě na Moravě. Časté návštěvy Prahy je přivedly k myšlence pořídit si zde přechodné bydlení. Rozhodli se pro byt v developerském projektu v Praze 2. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Do skandinávské barevnosti je přimícháno trochu nostalgičtější atmosféry a špetka retro designu s odkazem na padesátá léta. | foto: Lukáš Hausenblas

Nemalá investice je zcela opodstatněná. Do Prahy jezdí především pracovně a opravdu často. Výhledově mohou byt o výměře 120 m2 využívat také dvojčata. Zatím navštěvují gymnázium, ale s největší pravděpodobností je čeká studium na vysoké škole v Praze.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

S architektem jste zřejmě museli mít už nějaké zkušenosti, když jste mu svěřili vytvoření vašeho interiéru a jeho vybavení až do posledního detailu.
Ivana: Ano, s prací architekta Martina Franka máme jen ty nejlepší zkušenosti. Zařizoval už i interiéry našeho rodinného domu. Tento styl moderního designu se nám líbí. Zahrnuje mnoho přírodních detailů. Osobně blízké je mi i dekorování etnickými prvky. Interiér je vytvořen velmi prakticky a také mě těší užití přírodních materiálů, které jsou přívětivé.

V jakém stadiu jste se práce na interiéru bytu ujal?
Martin Frank: Byt byl zcela prázdný. Hotové byly pouze povrchové úpravy, dubové dveře a dubová podlaha. Kromě časového a finančního limitu jsme měli volné ruce. Za dva měsíce jsme totiž potřebovali mít interiér kompletně připravený k předání.

Fotogalerie

I z finančních důvodů jsme se nechtěli pouštět do bouracích prací, proto jsme příliš nezasahovali ani do elektrických rozvodů, upravovali jsme je pouze lokálně.

Nenahrazovali jsme celou podlahovou krytinu, ale změnili jsme její povrch. Zbrousili jsme ji a aplikovali bílý olej s barvou. Zbavili jsme se však klasických dubových dveří.

Může se hodit

Plánujete rekonstrukci bytu a nevíte si rady? Obraťte se na odborníky. Najděte si nejlepšího architekta na AAAPoptavka.cz.

Nové dveře jsou téměř neznatelné. Předsíň se vám podařilo skvěle opticky zvětšit.
Martin Frank: Předsíň byla malá a rozbitá dveřmi. Na každé straně byly jedny až dvoje. Podařilo se ji zcelit bílým obkladem. Dveře jsou jeho součástí a s podlahou tvoří jednotný základ. Obrovská okna v místnostech a výjevy za nimi působí zase jako obrazy. Aby interiér nevypadal příliš sterilně, použili jsme akcenty jemných smetanových, béžových a šedivých odstínů a prvky starého dřeva, které jej pocitově zahřívají.

Dá se říct, že interiér sjednocuje skandinávský styl a tomu odpovídající barevnost?
Ivana: Ano. Chtěli jsme, aby interiér byl maximálně odlehčený a vzdušný.

Martin Frank: Použité barvy jej nepohlcují, ale spíše otevírají ven. Do skandinávského stylu jsme přimíchali trochu nostalgičtější atmosféry a špetku retro designu s odkazem na padesátá léta. Použili jsme odlehčené drátěné židle i svítidla. Všude jsou měkké textilie z vlny, bavlny a lnu, které vyzařují ležérnost.

Mimořádně velký rozkládací jídelní stůl osvětluje skupina různě tvarovaných svítidel Ay Illuminate, doplňují jej židle Bertoia.

Mimořádně velký rozkládací jídelní stůl osvětluje skupina různě tvarovaných svítidel Ay Illuminate, doplňují jej židle Bertoia.

Předpokládám, že jste i kuchyň vyráběli na míru.
Martin: Ano. Je vyřešená tak, aby skryla instalační jádro. Má integrovanou chladničku, mrazničku, myčku, mikrovlnnou i pečicí troubu. Materiál kuchyňské sestavy je shodný s ostatním nábytkem v bytě. Bílý drásaný dub je použitý také na obkladech a vše je zhotoveno na míru.

Všimla jsem si mimořádně velkého stolu...
Ivana: Často se scházíme s přáteli, proto jsme potřebovali extrémně velký stůl. Tento se dá rozložit až do tří metrů osmdesáti a stále působí velmi subtilním dojmem. Je u něj dost místa i pro další dvě židle ze sousedních pokojů.

Závěsné kovové police (design Martin Frank) kotvené ve stropě působí velmi odlehčeně.

Závěsné kovové police (design Martin Frank) kotvené ve stropě působí velmi odlehčeně.

Proč jste použili černou barvu také na větších plochách kolem oken? Chtěli jste docílit větší dynamiky a kontrastu?
Martin: Potřebovali jsme potlačit barevnost okenních rámů. Jsou v odstínu hnědé barvy, s níž zde zrovna nepracujeme. V antracitových plochách se ale téměř ztratí.

Černá barva se v naší barevné paletě v detailech objevuje převážně na kovových prvcích, židlích, závěsných policových systémech, lampách, podnoží lavic a konzolových stolků. Objevuje se v jednotlivých detailech v každé místnosti. Pouze doplňkově se zde objevují zlaté detaily, třeba drátěné stínítko závěsného svítidla nebo vnitřní plocha lampiček apod.

Slovo architekta

„Opakovaná spolupráce s klientem se odvíjela na základě vzájemného poznání a důvěry. Interiér jsme zařizovali až do posledního detailu, od talířů, skleniček a příborů až po poslední polštář a povlečení. Právě ty vhodné doplňky vtiskují interiéru jeho styl a atmosféru. Jejich správným výběrem a sladěním se prostor nejen zabydlí, ale hlavně i při jejich náhodném seskládání během každodenního provozu vytvoří ležérní atmosféru a prostor nepůsobí dojmem nepořádku. Tím se pak dostaví příznivý efekt, který do interiéru vnáší duši a harmonii,“ vysvětluje architekt Martin Frank.

Původní akrylátová vana i stěna za ní je obložena odolnou kompaktní deskou.

Původní akrylátová vana i stěna za ní je obložena odolnou kompaktní deskou.

S obrázky může i WC místnost působit útulně.

S obrázky může i WC místnost působit útulně.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:




Nejčtenější

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.
Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve...  celý článek

Luxusní vila Caverhill stojí v Beverly Hills v Kalifornii od roku 2008. Nyní je...
Stylový dům umí překvapit. Z ulice vypadá jako monumentální pomník

Luxusní vila Caverhill stojí v Beverly Hills v Kalifornii od roku 2008. Nyní je na prodej za 6,4 milionu dolarů, v přepočtu 163 milionů korun. Zářivě bílý dům...  celý článek

Starý dům by v nové stavbě už nikdo nehledal, stavební úřad si vyžádal nejen...
Z nejošklivějšího domu v ulici vznikla moderní stavba s nádherným výhledem

„Byl to snad nejoprýskanější a nejošklivější dům v ulici, ale na rekonstrukci nebyl řadu let čas,“ říká majitelka Michaela. Dnes je už všechno jinak. Dokonalá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.