Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Indukční varná deska může nahradit hned několik spotřebičů

  1:00aktualizováno  1:00
Plyn, nebo sklokeramická varná deska? Tuto téměř hamletovskou otázku vyřešila už před několika lety třetí varianta: indukční deska. Ani kuchaři z michelinských restaurací se už za ni „nestydí“ a pořizují si ji do profesionálních kuchyní.

Spodní odsávání „stahuje“ okamžitě páru obsahující tuk i odér do filtrů umístěných pod varnou deskou. | foto: AEG

Indukce není žádná novinka, první varnou desku tohoto typu uvedla na trh už před 25 lety značka AEG. U indukce se zdůrazňuje rychlost ohřevu vody. Někteří její majitelé kvůli tomu „zrušili“ i varné konvice, protože vodu v kastrůlku ohřejí rychleji než v konvici. Jako velká přednost je vnímána i bezpečnost, protože varné plochy se ohřívají jen od dna hrnců či pánví, teplota tak nepřesáhne 100 stupňů Celsia.

Za jak dlouho se ohřeje litr vody

Indukční deska 2:30 min, účinnost 80–90 %
Sklokeramika s Hi-light zónami 9:09, 60 %
Plynová deska 8:50 55 %
Litinová deska 12:31 45 %

Neplatí už ani to, že plyn reaguje výrazně rychleji. Citlivé dotykové ovládání zajistí, že teplotu změníte během pár sekund a jediným pohybem s přesností takřka na jeden stupeň Celsia, což dovoluje i méně zkušenému kuchaři snadno zvládnout i takové kuchařské techniky, jako je například karamelizace nebo pražení a samozřejmě rozpouštění čokolády či másla.

Fotogalerie

Někteří odpůrci indukčních desek vyčítají těmto přístrojům určitou hlučnost či bzučení. „Jenže tyto nepříjemné zvuky mívá na svědomí často nekvalitní nádobí, nikoli deska, tam může být slyšet slabě jen větrák, který odvádí teplo z prostoru pod deskou,“ vysvětluje René Kubaník ze společnosti Electrolux.

„Zatímco staré smaltované nádobí po babičce nebo litinové vás nežádoucími zvuky nebude rušit, třeba nekvalitní nerezové hrnce s lisovaným dnem i na kvalitní varné desce rušit mohou,“ dodává.

Jak funguje indukce

Indukce má o 20 až 40 procent nižší spotřebu než sklokeramické varné desky. Pracuje totiž na principu elektromagnetické indukce, kdy se umístěním kovové nádoby na sklokeramickou desku vytváří silné magnetické pole. (Sklokeramické desky se dělí na desky s topnou spirálou a desky halogenové s upravenou topnou spirálou pro rychlejší ohřev.)

Indukční cívka se po zapnutí spotřebiče aktivuje dotekem dna hrnce. Ohřívá se přímo dno nádoby, nikoliv nejdříve plotýnka, která teprve poté předává teplo nádobě (tak to funguje u sklokeramických varných desek). Díky tomu se na plochu nic nepřipeče a deska se udržuje snadno v čistotě.

Deska a digestoř v jednom

Odsavače par se dnes přímo integrují do varných indukčních desek. Kromě toho, že v prostoru pak nezabírá místo komínová či ostrůvková digestoř, mizí pára včetně tuku a zápachu velmi rychle do filtrů umístěných ve spodní skříňce.

Pachy a pára totiž stoupají nahoru (a tedy do prostoru) rychlostí jeden metr za sekundu, zatímco digestoře se spodním odtahem zvládají odtah směrem dolů se čtyřnásobnou rychlostí.

Spodní odsávání uprostřed varné desky lze regulovat stejně přesně jako...

Spodní odsávání uprostřed varné desky lze regulovat stejně přesně jako jednotlivé varné zóny.

Pokud je možné využít klasický odtah mimo místnost, je to ideální, u recirkulace musíte počítat s tím, že se páry zbavené tuku a zápachu, které zachytí filtry, vrátí zpět do místnosti, to však platí u všech recirkulačních odsavačů. Filtry se snadno vyjmou a vymyjí v myčce.

Ale nové funkce se u varných desek uplatňují i v případě „klasické“ kombinace varné desky a digestoře. Systém označovaný jako Hob2Hood (AEG) automaticky reguluje výkon odsavače podle nastaveného varného výkonu na desce. Když jde nahoru hodně páry, digestoř přidá na výkonu...

Toto propojení zajišťuje i nejnižší úroveň hluku a efektivní spotřebu energie. Po skončení vaření se odsavač automaticky vypne. Pokud nechcete nechat vše na spotřebičích, stačí stisknout příslušnou ikonu na ovládacím panelu varné desky a oba přístroje spolu přestanou komunikovat. Dokážou to i digestoře, které jsou na trhu už nejméně dva roky.

Varná plocha bez omezení

Velkou módou se staly před časem varné desky doplněné například tepanem, grilem či wokem.

Plancha grill „supluje“ elektrický gril. Díky funkci FlexiBridge lze spojit dvě...

Plancha grill „supluje“ elektrický gril. Díky funkci FlexiBridge lze spojit dvě varné plochy v jednu.

To už ale není potřeba: moderní desky vybavené funkcí FlexiBridge mohou čtyři samostatné segmenty varné desky spojit do různě velkých celků a vytvořit tak velkou varnou plochu, jakou právě potřebujete.

Pak můžete použít některý z doplňků, který rázem z klasické varné desky vytvoří další přístroj: například teppanyaki grilovací plát (25,5×47×25 cm) určený pro přípravu asijských jídel bez použití tuku tvoří pětivrstvá deska se zvýšeným okrajem. Zcela tak nahradí samostatný spotřebič označovaný jako tepan.

Podobně další doplněk, takzvaný plancha grill, „supluje“ zase elektrický gril. Má nepřilnavý povrch, takže pro grilování potřebujete minimum oleje nebo tuku.

Propojením všech segmentů vznikne jedna z největších varných ploch s výjimečně rovnoměrným rozvodem tepla, která je ideální pro nadstandardně velké hrnce.

Spodní odsávání - filtry se snadno vyjmou a vloží do myčky.

Spodní odsávání - filtry se snadno vyjmou a vloží do myčky.

Možnost spojení varných ploch oceňuje i profesionál: „Během vaření se často soustředím na několik úkonů zároveň, a proto v kuchyni potřebuji kvalitní spotřebiče, na které se můžu spolehnout. To platí i pro varnou desku: chci, aby byla prostorná, poradila si s hrnci a pánvemi všech tvarů i velikostí, disponovala intuitivním ovládáním a bleskově reagovala na mé požadavky. Těší mě, že se na trhu objevují produkty, které má kritéria beze zbytku splňují,“ říká Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých šéfkuchařů a držitel několika ocenění Zlatý kuchař a šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru.

Soutěž „Kuchyň, které šéfujete vy“

Pokud chcete vyhrát spotřebič, který vám usnadní práci v kuchyni, sledujte informace, které najdete v příštích týdnech v naší rubrice Spotřebiče. V soutěži, kterou jsme připravili se společností Electrolux, pak stačí odpovědět správně na čtyři otázky v testu zveřejněném 11. července 2017.

Na výběr budete mít tři možnosti, z nichž jedna je správná. Všichni, kteří zodpoví správně všechny čtyři otázky, budou zařazeni do slosování. Potřebné informace najdete v článcích soutěže nebo na dostupných webových stránkách společnosti Electrolux (www.aeg.cz, www.aegmastery.cz nebo Facebook AEG Česká republika).

Bližší informace k soutěži zde.

Hlavní výhrou v soutěži je vestavná myčka AEG ComfortLift v hodnotě 32 929 Kč, druhou cenou volně stojící kombinovaná chladnička AEG za 21 165 Kč. Třetí až pátou cenou je balíček s příslušenstvím AEG (sada pro péči a údržbu chladničky a čisticí sprej na trouby) v hodnotě 620 Kč.

Hlavní výhra v soutěži: myčka nádobí ComfortLift je jako první vybavena...

Hlavní výhra v soutěži: myčka nádobí ComfortLift je jako první vybavena unikátním mechanismem, který zdvihá spodní koš.

Autor:




Nejčtenější

I barva „chladí“  - proto se na léto doporučuje povlečení ve studených nebo...
V horkém létě je třeba vyměnit lůžkoviny za letní, jinak se upotíte

Letní dusna klidnému spánku nepřidají. Spáč se neustále přetáčí, což následně vede k častému probouzení. Pomoci může volba správných lůžkovin a materiálu na...  celý článek

Montáž stěn u patra domu
Montované domy nejsou malý panelák. Staví se z betonu, dřeva a kovu

Montované domky jsou takový malý panelák. Při jejich výrobě se využívají počítačově řízené stroje a 3D modelování. Hlavní idea stojí na co největším počtu...  celý článek

Nevyužívaná čerpací stanice Fiat Tagliero připomíná vznášející se letadlo.
Malý Řím v Africe je v UNESCO. Z italského snu je perla modernismu

Eritrejská metropole Asmara oplývá výjimečným souborem futuristické italské architektury z 30. let minulého století, kterou zde postavili Italové. Díky ní se...  celý článek

Ponorka. Budka pro sýkorky koňadry, sýkorky lužní i sýkorky babky....
Garsonek ve městě není nikdy dost. Ani těch pro ptáky

Oceňované koncepty Matúše Opálky svědčí nejen o jeho talentu, ale také o empatickém přístupu k lidem a prostředí. Jak říká: designem chce lidem ulehčit i...  celý článek

Hlavní obývací prostory v domě jsou orientovány do zahrady a bohatě prosvětleny...
Dům inspirovaný funkcionalismem využívá moderní technologie

Střízlivě elegantní, z ulice spíše nenápadný dům vychází ze zásad funkcionalistické architektury. Jeho hlavní kvality, účelnost, pohodlí, vzdušný prostor a...  celý článek

Další z rubriky

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Chladnička, která vás naučí pořádku. Nemusíte v ní nic hledat

Chladnička je vynikající pomocník, ale mívá tři velké chyby: z kuchyňských spotřebičů představuje největšího žrouta elektrické energie, ráda jídlo „schovává“ a...  celý článek

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.
Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu je pouze kryt, ale i tak představuje...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.