Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I v lese lze postavit dům s bazénem, aniž by bylo nutné kácet stromy

  1:00aktualizováno  1:00
Lesní parcela, vysoké stromy a blízký rybník. Zdánlivě neřešitelná, zato lákavá lokalita nedaleko Prahy. A protože na pozemku bylo možné stavět, nebránilo tomu žádné omezení, majitelé se odhodlali k činu. Je jasné, že typový dům nepřipadal v úvahu.

Po odsunutí krytu se objeví bazén. | foto: Filip Šlapal

Majitelé parcely se obrátili na architekta Davida Krause, na kterého dostali doporučení, že dokáže vyřešit i neřešitelné. V tomto případě se musel vyrovnat především se vzrostlými stromy, které nechtěli kácet.

Může se hodit

Chcete si postavit dům podle svých představ? Najděte si pro něj vhodnou parcelu na Reality.iDNES.cz.

"Zadáním byl dům pro pětičlennou rodinu. Vzhledem k lesní parcele byl hlavní problém v zachování vzrostlých stromů. To jsme konzultovali se zahradními experty, kteří nás varovali, že pokud bude strom blíže než čtyři metry k novému domu, během pár let uhyne. Tomu jsme se snažili předejít umístěním domu i garáže," popisuje architekt David Kraus.

Dům je prosklený směrem na jih.

Dům je prosklený směrem na jih.

Ekologové mohou být spokojeni: během stavby byly okolní stromy chráněny molitany a dřevěnými konstrukcemi, odstranily se jen malé drobné náletové dřeviny.

Upozornění pro čtenáře: fotografie byly pořízeny před nastěhováním majitelů.

Bydlení mezi stromy

Dům je zděný, přízemní, bez podsklepení. "Svou horizontalitou vyvažuje vertikální linie stromů, které míří vzhůru," hodnotí svůj návrh architekt Kraus. Určitá robustnost projektu pak odpovídá impozantní velikosti stromů.

Aby se vyrovnal se záludnostmi pozemku, rozčlenil půdorysně dům na tři výškové úrovně. Terén zde totiž klesá mírně v příčném i podélném směru parcely.
Stavba stojí na lesním pozemku naproti rybníku, jehož vodní hladina tvoří stále se měnící obraz, který lze vnímat z interiéru.

Stěna směrem k rybníku je prosklená.

Stěna směrem k rybníku je prosklená.

Protože má lesní parcela omezený přístup slunce a světla, zvolil David Kraus radikální řešení. Jižní strana domu, směrem k rybníku, je celá prosklená. Zadní část představuje naopak uzavřená stěna, okna směřují na východ a západ.

Fasádu tvoří přírodní kámen, střecha a stropy jsou z pohledového betonu, který byl ponechaný i v interiéru. S ohledem na dané podmínky zvolil David Kraus velkoformátová okna z hliníku, která nevyžadují takřka žádnou údržbu. Samostatně stojící garáž zvládne i tři automobily, aby mohla v bezpečí (třeba před padajícími větvemi) parkovat i návštěva.

Chodba probíhá domem po celé jeho délce.

Chodba probíhá domem po celé jeho délce.

Koupelna s velkým sprchovým koutem

Koupelna s velkým sprchovým koutem

Obytná část před nastěhováním

Obytná část před nastěhováním

Dřevo, kámen, hliník

Vytápění má na starosti tepelné čerpadlo, uvnitř pak najdete podlahové topení.
V obývací části a pokojích jsou podlahy z masivního dřeva, koupelny mají lité bílé podlahy a stěny obložené mramorem.

Autor

Ing. arch. David Kraus
*1970
Absolvent Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze (1989 - 1996). Studoval u profesora Miroslava Šika, v roce 2003 má vlastní společnost Architektura.

Zabývá se širokou škálou témat ( bydlení, administrativa, umělecké projekty, hotely, provozní areály, instalace výstav, interiéry a urbanismus), některé projekty přímo realizuje.

Při práci rozvíjí vlastní alternativní cestu moderního pojetí architektury, pracuje s neobvyklými zdroji inspirací, s obrazy a principy současného světa.

Jeho experimentální tvorba byla prezentována na výstavě VIZE 1997, byl o něm natočen dokument Bílé vrány (Česká televize, 1999). Přednáší, publikuje, jeho práce je zastoupena v Národní galerii a prezentována v tisku i v odborných médiích.

"Dům ve výsledku vyšel jako nízkoenergetický, ačkoliv to nebyl záměr," konstatuje architekt Kraus.

Stavbu rozdělil na zadní trakt s užitkovými technickými místnosti (koupelny, sklady, komory, šatny) a přední trakt s obytnými místnostmi, vesměs situovanými k jihu. Mají však vždy navíc i východní nebo západní osvětlení. Příčně je pak dům rozdělený na zónu "dospělou", dětskou a společnou obývací.

Přírodní kámen byl použitý i v obývacím pokoji, kde tvoří stěnu společně s krbem a kuchyní. Dřevo se objevilo naopak jak na podlahách, tak na terase kolem domu a před ním. Velmi citlivě byl do těsné blízkosti domu umístěn bazén, který kryje posuvný kryt ze dřeva.

Bazén kryje dřevěný posuvný kryt, který funguje i jako terasa.

Bazén kryje dřevěný posuvný kryt, který funguje i jako terasa.

Prosklené čelní plochy jsou lehce vyosené, aby propouštěly do interiéru co nejvíce světla, zároveň dodávají stavbě určitou dynamiku.

Prosklené čelní plochy jsou lehce vyosené, aby propouštěly do interiéru co nejvíce světla, zároveň dodávají stavbě určitou dynamiku.






Nejčtenější

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Stačila chvilka a sousedům v bytě pod Markem tekla ze stropu voda.
Sousedé nás již devětkrát vytopili. Peníze od nich nikdy nedostaneme

Bydlíme 45 let v panelovém domě. Před lety koupil byt nad námi šikula, který nemovitost ve špatném stavu začal ihned pronajímat. Nájemci se střídají a nám od...  celý článek

Britská stanice Halley stojí na hydraulických nohách umístěných na obřích,...
Antarktida láká. Postavit zde okázalou budovu je jako vztyčit vlajku

Desítky let sloužily v Antarktidě jako jediné lidské příbytky prosté dřevěné chaty. V posledních letech se ale státy předhánějí, kdo na nejchladnějším,...  celý článek

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let.
Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji...  celý článek

Šárka s Michalem potřebovali dům, který nezabere na parcele příliš místa.
Šárka s Michalem vyměnili byt za dům se zahradou. Prahu mají za rohem

Manželé s dvěma dětmi snili o vlastním domě se zahradou, kde si budou potomci bez neustálého dozoru hrát. Nebyl to však jediný motiv, proč vyměnit byt v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.