Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I bílá kostka může být skvělé místo pro bydlení. Stačí dům lehce upravit

  1:00aktualizováno  1:00
Elegantní dům v nové zástavbě v okrajové části Brna ukrývá svou hodnotu především uvnitř. Přesto v současné developerské produkci představuje i nebývale zdařilý stavební projekt.

Fasáda do zahrady obsahuje více prosklených ploch, které je však třeba dobře stínit | foto: Lubomír Fuxa

Hlavní motivací pro stavbu domu byl pro mladou rodinu s malým synem únik z rušného centra do klidnější čtvrti, z nájemního bytu do vlastního bydlení.

Při hledání pozemku objevili na okraji starší obce, dnes již součásti Brna, novou developerskou výstavbu. Zaujala je výhodnou polohou i architektonickým charakterem.

"Ticho, výhled na pole a louky a zároveň škola a městská hromadná doprava za rohem, takovou konfiguraci dnes už téměř nepotkáte. Takže jsme příliš neváhali," svěřila se majitelka domu.

"Dalším argumentem ,pro' bylo kultivované prostředí s určitou nadčasovou perspektivou. Domy mají jednotný funkcionalistický výraz, vycházejí z obdobného základního půdorysu, ale nejsou stejné, celek vyznívá harmonicky, ale nikoliv fádně," říká spokojený pár.

Příjezdovou zpevněnou plochu tvoří betonová zámková dlažba

Příjezdovou zpevněnou plochu tvoří betonová zámková dlažba.

Nevtíravý moderní styl a zajímavá členitost mladou rodinu oslovily natolik, že bez problémů opustila svou původní představu "klasického" domu se sedlovou střechou.

Komplex nízkopodlažních bytových objektů, řadových a solitérních rodinných domů pojali tvůrci jako jednolitý urbanistický celek. Rodinné domy vycházejí ze 4 základních půdorysů (dispozice 5+1 až 7+kk).

Naši hostitelé si vybrali pětipokojovou variantu, která prošla na jejich přání dílčími změnami. Ke spolupráci na úpravách dispozice a řešení interiéru vyzvali brněnské studio Kyzlink, jehož práci znali z časopisů.

Změny pro život

Vnitřně je dům uspořádán v souladu s dnešními standardy – v přízemí se odehrává společný rodinný život, nahoře najdete soukromou zónu. Společný obytný prostor navazuje v podélné ose na zádveří, jeho součástí je i schodiště do patra, na jižní straně proniká do exteriéru, na dřevěnou terasu. Velká kuchyně, v projektu oddělená od obývacího pokoje stěnou, byla prvním impulzem ke změně.

Červeně natřené krbové těleso vytváří protipól k jemným světlým barvám, které v interiéru převládají

Červeně natřené krbové těleso vytváří protipól k jemným světlým barvám, které v interiéru převládají.

"Spojení obývacího pokoje s kuchyní jsme považovali za zásadní," vysvětluje majitelka. "Navíc původně plánovaná kuchyň byla pro naše potřeby zbytečně velká, část prostoru jsme proto využili na technickou místnost s pračkou a samostatným výstupem do zahrady. Uspořádání linky do tvaru U dává dostatečně velkou pracovní plochu."

V přízemí se na přání majitelů zrušil sprchový kout, přibyla dvojgaráž a v patře druhá koupelna, aby si děti i rodiče mohli při hygieně užít maximální soukromí.

Dispoziční změny se vyvíjely postupně, ruku v ruce s návrhem zařízení interiéru, estetika a tvůrčí invence se střetávaly s praktičností. Zkušenost ukazuje, že při stavbě rodinného domu jde o nejlepší způsob, jak můžete předejít situaci, kdy v koupelně nezbývá dost místa na umyvadlo nebo v ložnici neprojdete kolem postele (to se bohužel u některých projektů skutečně stává).

Do ložnice rodičů je vestavěna rohová šatna přístupná posuvnými dveřmi

Do ložnice rodičů je vestavěna rohová šatna přístupná posuvnými dveřmi.

Takto "přízemně prakticky" si počínali i velcí mistři minulého století, jako byli Adolf Loos, Ladislav Žák či Bohuslav Fuchs. Designéři Jan Kyzlink a Petr Pospíšil zohlednili oblíbené přírodní materiály a barvy klientů, zejména nadčasové dubové dřevo a jemné teplé barevné odstíny. Kladli důraz na zajímavou členitost a prosvětlení prostoru.

Například zavěšená knihovna, která nahrazuje část stěny mezi obývacím pokojem a schodištěm, tvoří originální interiérový akcent a příjemně uvolňuje a prosvětluje prostor. Vítanými a oceňovanými prvky se staly také na míru vyrobené výsuvné kontejnery pod schodištěm a šatna vestavěná do ložnice.

Relaxační část obývacího pokoje designéři oddělili od schodiště policemi zavěšenými na ocelových lankách

Relaxační část obývacího pokoje designéři oddělili od schodiště policemi zavěšenými na ocelových lankách.

"Detailní a zodpovědné přípravě vděčíme za to, že po roce užívání nevznikla potřeba cokoliv měnit. Dům má pro nás optimální velikost, vnitřní členění i vybavení jsou zcela funkční a šité na míru našemu stylu života. Také zahrada o ploše necelých 700 metrů čtverečných nám zcela stačí k vyžití a nezatěžuje nás náročnou péčí," hodnotí majitelka domu.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 120 m²
Užitná plocha: 188 m²
Konstrukce: základové betonové pasy, zdicí systém Porotherm, železobetonová stropní deska, železobetonové schodiště
Výplně otvorů: okna a vchodové dveře dřevěné euro s izolačními dvojskly, předokenní plastové rolety, vnitřní dveře dýhované s obložkovými zárubněmi
Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění, podlahové konvektory, krb s krbovou vložkou
Návrh a realizace stavby: Doming, a. s.

Dispoziční úpravy, návrh a realizace interiéru: Kyzlink s. r. o.

V ostrém poledním slunci vynikne plasticita rohového okna a kryté terasy

V ostrém poledním slunci vynikne plasticita rohového okna a kryté terasy

Autoři

Jan Kyzlink

* 1974
Architekt
Absolvoval SPŠ stavební a Fakultu architektury VUT v Brně. Od roku 1995 vede architektonické studio KYZLINK, zabývá se designem a architekturou od studie až po realizaci, případně dodávku stavby na klíč.

Petr Pospíšil

* 1977
Designér
Vystudoval Strojní průmyslovou školu v Brně, v r. 2000 absolvoval Fakultu strojní VUT v Brně, obor průmyslový design. Praktikoval v Ateliéru Španihel, od r. 2000 působí ve společnosti Kyzlink. Vede architektonické studio, zabývá se architektonickými návrhy a designem nábytku.


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 7/2009.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.