Martin Zounar se s rodinou přestěhoval do malého domku těsně před loňskými Vánocemi. Nově postavený komplex domů v pražské vilové čtvrti ho zaujal hlavně díky zajímavé architektuře připomínající funkcionalismus a snadné dostupnosti do centra. Vyhovovala mu také menší plocha domu 110 m2.
"Je uspěchaná doba, všichni mají spoustu práce. Když už se sejdeme s rodinou doma, chceme si být nablízku," vysvětluje Martin. "Vlastně tak máme blízko centra dvoupatrový byt s výhodami domu, jako jsou zahrada a soukromí. To nám perfektně vyhovuje."
Hercova slova potvrzuje také vzdušně řešené přízemí domu s otevřenou obytnou místností zahrnující kuchyni, jídelní kout a sezení.
Praktická linka
Protože má Martin kuchyni a vaření opravdu rád, hledal někoho, kdo mu vyjde vstříc. "Kuchař má mít všude na krok, aby příprava jídel byla rychlá a pohodlná."
Jeho požadavky mu pomohla přenést do reality Marie Kryštofová Študlarová z kuchyňského studia Koryna na pražském Újezdě. Při rozhodování, kam se obrátit, mu pomohlo i osobní doporučení herecké kolegyně Alice Bendové, která si paní Marii, jež jí pomáhala s návrhem její kuchyně, nemůže vynachválit.
Kuchyňskou linku umístila do zúženého výběžku místnosti vedle vstupních dveří. Do její podoby se promítly i Martinovy zkušenosti s moderováním kulinárních programů a akcí, ale především jeho vlastní kuchařské zážitky.
Praktického herce zaujala možnost variability kuchyňské linky. Proto vybral neutrální bílý korpus, to kdyby chtěl v budoucnu vyměnit čelní bílá dvířka za jinou barvu.
Zatím si vybral bílou, v níž je celá spodní část linky doplněná nerezovými úchyty a lištou. Bílá je i vrchní deska z odolného materiálu Hi-macs.
Horní skřínky nezasahují až ke stropu, aby místnost opticky nesnižovaly. Jejich bočnice s dezénem dřeva spolu se stejně barevným barovým pultem oddělují kuchyni od zbytku místnosti.
Výkonná digestoř Swing od Franke se zapíná vyklopením horní části, díky tomu zbytečně nezabírá místo
Kuchyně z pohledu kuchaře
Vaření Martina začalo bavit už v dětství, kdy pomáhal mamince s přípravou víkendových obědů. O jeho vášni vypovídá i výběr spotřebičů. Varná deska Siemens zahrnuje indukční ploténky, gril a plynový hořák.
Výkonná digestoř Franke má šikmou přední stranu, aby nezabírala moc místa. Prostorný dřez od stejné značky počítá s mytím pekáčů, zešikmená odkládací plocha skvěle odvádí vodu. Chladnička Electrolux díky proskleným dvířkám vinotéky nepůsobí zbytečně robustním dojmem, sklo ji odlehčuje.
Martin je obzvláště pyšný na zásuvkovou troubu, z níž se těžký pekáč vyndává snadněji než z přístroje vestavěného ve vyšší úrovni. "Navíc trouba může vyvinout teplotu až 320 °C, což se hodí třeba na rychlé zapékání," komentuje zkušený kuchař Martin Zounar.
MARTIN ZOUNAR* 1967 Čtyři roky moderoval pořad Prima vařečka a vystupoval v pořadu Hádej, kdo jsem. Nyní hraje v muzikálu Děti ráje, je členem divadelní Společnosti Háta. |