Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Grilovat můžete na uhlí, plynu i lávových kamenech

  1:00aktualizováno  1:00
Sezona grilování je v plném proudu. Připravovat tak můžete maso, ryby, uzeniny, ale i zeleninu. Stačí si jen pořídit ten správný gril. Dáte přednost klasice, tedy grilování na dřevěném uhlí, nebo raději na grilu plynovém či s lávovými kameny?

Kromě masa můžete grilovat téměř všechnu zeleninu | foto: Profimedia.cz

Klasika: dřevěné uhlí
Mnoho lidí preferuje grilování na dřevěném uhlí. "Při něm má totiž maso klasickou chuť, na kterou je většina z nás zvyklá," nabízí jednoduché vysvětlení Petr Strnad, šéfkuchař hotelu Rezidence Liběchov. Příprava grilu je o něco delší než u ostatních. Uhlí nebo brikety je zapotřebí řádně rozehřát, asi 20 až 30 minut. Poté většinou vydrží po celé grilování a také maso je hotové rychle. "Pro případ, že se okapávající tuk vznítí, připravte si vodu s octem v poměru 2:1 na uhašení," dává tip Strnad.

Grily na dřevěné uhlí se vyrábějí plechové a litinové. U plechových dejte přednost těm nerezovým. Při výběru se zaměřte rovněž na funkčnost grilu, jeho vybavení například madly, odnímatelnými rošty, odkládacími plochami či víkem, které je zároveň ochranou proti větru. "Některé jsou dokonce vybaveny speciální konstrukcí grilovacího roštu, která zaručuje odvod omastku do nádoby, a tudíž zdravější grilování bez karcinogenních látek," doplňuje Jakub Kasper ze společnosti Kasper Kovo, která se zabývá zpracováním plechu.

Nejmenší a nejlevnější grily koupíte za cenu již kolem 400 korun. Ty větší se základním vybavením pak pořídíte zhruba od 1500 korun. Pokud si potrpíte na exkluzivní design v kvalitním provedení, budete si muset připlatit výrazně více. Designový gril totiž může stát třeba 15 tisíc korun, větší, vybavený navíc nerezovým či skleněným odkládacím stolkem klidně i 30 tisíc korun.

Plynové grily
Na plynu se griluje nejsnáze. "Gril je snadné zapnout, jednoduše se ovládá jeho výkon," říká Jakub Kasper. Maso z tohoto grilu je šťavnaté a chutné. Griluje se zpravidla na vyšší výkon, aby se maso nebo jakákoliv potravina na povrchu zatáhla a šťáva zůstala uvnitř. Jenže z naloženého masa při grilování olej, bylinky či různé marinády okapávají na topnou plochu, pak se mohou vznítit a maso se tak znehodnotí.

"V tomto směru má plynový gril výhodu, protože se zbylá marináda zachytává ve sběrné nádobě," popisuje šéfkuchař Petr Strnad. "Na druhou stranu také postrádá tradiční odér ovoněného masa, který vzniká při přepalování kapajícího tuku na dřevěné uhlí." Nejlevnější plynové grily lze koupit již kolem dvou tisíc korun, ale nejběžnější jsou ty kolem pěti tisíc korun. Větší a vybavenější grily potom přijdou na 10 tisíc korun a více, u designových není ničím zvláštním ani cena kolem 35 tisíc korun.

Kompromis: gril s lávovými kameny
Pokud řešíte dilema mezi vůní a zdravou přípravou, pořiďte si plynový gril s lávovými kameny. Nad plynovým hořákem jsou umístěny lávové kameny. Jejich porézní povrch vstřebává velké množství tuku, který při přípravě jídla odkapává, a tak zabraňuje jeho nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin. Značnou výhodou je i samočisticí schopnost lávových kamenů, díky níž odpadá nepříjemné odstraňování tuků, popela a čistění grilu vůbec. Ovládání je jednoduché jako u plynového grilu.

"Gril je nutno nechat řádně rozpálit asi tak 20 minut na plný výkon, potom můžete začít grilovat," říká Petr Strnad. "Výsledkem bude pokrm s vyváženou chutí jako z grilu na uhlí a kvalitou a šťavnatostí jako z plynového grilu." Ceny lávových grilů se pohybují průměrně od 4500 do 14 000 korun.

Letošní hit: grilovaná zelenina
Když máte gril, můžete začít s přípravou jídla. Grilovat se dá téměř vše počínaje klobásami, kuřecími křidýlky, až po vepřovou krkovičku. A nemusíte se příliš obávat ani o svoji linii. "I na grilu se totiž dají připravit pokrmy lehké a dietní, jako jsou čerstvé ryby či plody moře, například krevety, sépie, langustini," dává tip Petr Strnad z Rezidence Liběchov. 

"Letošním hitem je grilovaná zelenina. Dá se grilovat téměř všechna, nejoblíbenější jsou cukety, lilek, papriky, mladé cibulky se stonkem, výborně se hodí plátky nových brambor. Grilovaná zelenina má lahodnou chuť, a můžeme tak omezit i pečivo jako přílohu," říká šéfkuchař. Zeleninu krájíme na větší kusy a grilujeme pouze chvíli, aby zůstala křupavá a šťavnatá. Nemusíme ji dopředu nijak zvlášť připravovat, pouze ji můžeme potřít kvalitním olivovým olejem s čerstvými bylinkami jako tymián a rozmarýn.

Autoři:


Témata: Cuketa


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.