Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Geniální proměna. Z kontejneru postavila neuvěřitelně krásný domeček

  1:00aktualizováno  1:00
Stacey Hillová z Texasu se zamilovala do ekologických domů z přepravních kontejnerů. Jeden takový si pořídila pro své dcerky a návštěvy. Na zahradě domu, ve kterém bydlí, ho postavili architekti ze studia Poteet.

O interiérové dekorace a obrazy i sochy na trávníku před kontejnerem se postarali přátelé Stacey. | foto: Chris Cooper

Stacey Hillová ze San Antonia žije se svou rodinou v komunitě umělců v domě přestavěném z bývalých skladištních prostor. Před lety ji uhranuly přestavby a stavby z velkých přepravních kontejnerů.

Pak se Stacey naskytla možnost postavit na společné zahradě domek pro její dvě dcerky, ve kterém by zároveň mohly přespávat časté návštěvy. Okamžitě bylo jasné, že řešením bude kontejner.

Se stavbou jí pomohli přátelé z architektonického studia Poteet v čele s Jimem Poteetem. Na 30 metrech čtverečních se jim podařilo vytvořit velmi originální bydlení. 

Polovina přestavěného kontejneru je využívána jako klasický zahradní domek s úložnými prostory.

Polovina přestavěného kontejneru je využívána jako klasický zahradní domek s úložnými prostory.

Přepravní kontejner stál sto tisíc korun

Dvanáct metrů dlouhý a dva a půl metru široký kontejner usadil na místo jeřáb. Další manipulace již nebyla nutná. Téměř nový, přepravou nedotčený kontejner (zámořskou plavbu absolvoval jen jedenkrát) byl dopraven z texaského přístavu La Porte nedaleko Houstonu. Včetně dopravy přišel na necelých sto tisíc korun.

Podle Stacey byla celá nákupní transakce až překvapivě snadná. Zaplatila kreditní kartou a obratem byl její nový dům přistaven na zahradu. Peněženku ale Stacey musela vytáhnout ještě mnohokrát. 

"Nechtěla jsem na přestavbě šetřit. Chtěla jsem dokonalý výsledek, a tak jsme u všeho volili vždy dražší provedení," svěřila se americkému magazínu Dwell s tím, že ji konečná cena přece jen zaskočila. Dalšími výdaji, které byly s přestavbou spojené, se totiž náklady téměř ztrojnásobily.

Stavba je kompletně ekologická

Stacey si přála ekologickou přestavbu, při které se šetrně zachází s přírodními zdroji a je ohleduplná vůči životnímu prostředí. Také se rozhodla vdechnout nový život věcem, jejichž původní smysl a účel byl jiný. Součástí byla i recyklace materiálů.

Odizolování střechy napomohlo její osazení zelení, trávou, květinami a skalničkami.

Odizolování střechy napomohlo její osazení zelení, trávou, květinami a skalničkami.

Díky použití polyuretanové izolační pěny byla zajištěna tepelná nepropustnost plechového kontejneru, ve kterém by se jinak v létě nedalo vydržet horkem a během zimních měsíců chladem. Střechu izoluje vysazená tráva, květiny a skalničky. Přáním majitelky byla i instalace solárních panelů, ale ty už pro ni byly příliš finančně náročné.

Kontejner s terasou stojí na základech postavených z recyklovaných telegrafních sloupů a ocelových rámech s větracím systémem z recyklovaných plastových lahví. Venkovní světla na terase kontejneru vznikla recyklací disků z kol od traktoru. Podle studia Poteet ale není toto využití v jižním Texasu nic neobvyklého. Designéři barevně sladili traktorové disky s modrou barvou stěn kontejneru.

Modrý kontejner zdobí velké skleněné plochy a bambus

Největší zásluhu na efektní a moderní podobě přestavby kontejneru mají velké prosklené plochy. Pustily dovnitř množství přirozeného světla a zároveň slouží jako vstup do domku přes venkovní terasu.

Pochvaluje si je i Stacey. "Velká okna a posuvné dveře jsou v tak malém prostoru fantastické. Když sedím uvnitř, připadá mi díky nim i náš malý kontejner obrovský." Zároveň přiznává, že v létě tráví v kontejneru a na jeho terase víc času než doma.

Obklady z ostře červených panelů jsou v miniaturní koupelně i za umyvadlem v hlavní obytné místnosti.

Obklady z ostře červených panelů jsou v miniaturní koupelně i za umyvadlem v hlavní obytné místnosti.

Polovinu přestavěného kontejneru rodina využívá jako klasický zahradní domek s úložnými prostory. Zadní část kontejneru by měla v budoucnu obrůst stále zelenou popínavou dřevinou nebo vínem.

Architekti neodepřeli ostře modrému námořnímu kontejneru další barvy ani v interiéru. Jako neutrální základ zvolili kvalitní bambusovou podlahu, kterou použili i na obložení stěn. Na přirozeném odstínu dřeva mohou barvy více vyniknout. Navíc se plochy bezproblémově udržují a déle vypadají jako nové.

V miniaturní koupelně s toaletou a za umyvadlem v hlavní obytné místnosti jsou na stěnách obklady z ostře červených panelů. Prostor není zahlcený nábytkem, pro potřeby hostů je současné vybavení dostačující.

K odpočinku slouží pohodlné lůžko, přes den využívané jako pohovka, dále odkládací stolek a relaxační křesílko. Červený plastový zahradní nábytek na terase výborně kontrastuje s modrou barvou domku.

Manželé Hillovi na terase svého zahradního domku.

Manželé Hillovi na terase svého zahradního domku.

O interiérové dekorace, obrazy a sochy na trávníku před kontejnerem se postarali přátelé Stacey: výtvarníci John Mata, Kimberly Aubuchonová, Chris Sauter a Cruz Ortiz. Velké červené písmeno X je ze štítu čerpací stanice Texaco.

Majitelka je z výsledku nadšená. "Díky kontejnerovému domku a jeho koupelně, ve které se používá dešťovka, a ekologické toaletě jsem si uvědomila, že i v naší domácnosti je prostor pro ohleduplnější život. Začala jsem kompostovat odpad a plánuji koupit další dvě nádrže na vodu. Jakmile jednou začnete přemýšlet o tom, jak se lépe chovat ke svému životnímu prostředí, už vás to nikdy neopustí," říká Stacey Hillová.

Dům na pláži na Šrí Lance

Dům na pláži na Šrí Lance

Kontejner, vojenské bedny a fošny: dům na pláži

Světovým trendem využívání přepravních kontejnerů k bydlení se nechal inspirovat i architekt Damith Premathilake. Původní myšlenku šetrného stavění a žití ale dovedl ještě dál a při stavbě domu na pláži použil jen recyklované materiály, které našel. V Maduru Oya na Šrí Lance tak postavil z fošen z bývalých vojenských beden a starého kontejneru dům s terasou.

Autoři:




Nejčtenější

Řešení stavby do tvaru písmene V zabezpečuje soukromí rodiny i ochranu před...
Dům pro rodinu se čtyřmi dětmi aneb splněný sen má podobu písmene V

Zatímco Praha se začíná chlubit mrakodrapem V Tower, na Moravě šli jinou cestou: vznikla zde jednopodlažní rodinná vila právě v podobě písmene V. Má úctyhodnou...  celý článek

Zákazníci mají hned po ruce umyvadla pro rychlou očistu, ve skřínkách s klíčky...
Unikátní restaurace, kde číšníkovi odevzdáte místo účtu špejle

„Platím čtyři špejle.“ Tato věta, pronášená v přízemí někdejší budovy Československé televize v Jindřišské ulici, se mění jen pokud jde o číslovku. Unikátní...  celý článek

Kompletní proměna stála v přepočtu na 567 tisíc korun.
Rodina si přestavěla dodávku na praktické bydlení. Vešlo se všechno

Jack Richens a Lucy Hedgesová z Oxfordu si sami předělali Mercedes Sprinter na obytný vůz pro čtyřčlennou rodinu. Do zadního prostoru se vešly palandy, jídelní...  celý článek

Chátrající vily. Uprostřed je vila slavného českého architekta Kamila Roškota.
Zdevastované vily v Bubenči zbořte, vyzval developer Prahu 6

Britský developer Lordship v otevřeném dopise vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých historických vil v Bubenči. Domy stojí v ulici Milady Horákové, kousek od...  celý článek

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.