Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zrušili garáž v přízemí, místo ní mají moderní kuchyň a obývací pokoj

  1:00aktualizováno  1:00
Kvalitní projekt, architekt, který umí naslouchat, a kultivovaný klient. Tyto tři faktory se staly základem bydlení nepostrádajícího osobitost, pohodlí i nadčasovou eleganci.

Pohled do kuchyně a chodby, pohodlné schodiště má zajímavě vyřešené bezpečnostní osvětlení. | foto: Jiří Ernest

Obytný soubor v Praze 4, který navrhla architektonická kancelář ADR, se po právu objevil už v architektonické ročence 2009/2010. Pro mladý pár, jemuž přestalo vyhovovat bydlení v satelitu za Prahou, přišel koncept nízkých řadových a rodinných domů, navíc v blízkosti metra a veškeré občanské vybavenosti, ideální. Zbývala už jen „maličkost“: vyřešit interiér domu tak, aby odpovídal jejich požadavkům.

„Ono už jenom to, že si klient koupil moderní dům, předurčovalo, že bude požadovat moderní interiér. Navíc už jeden dům stavěl a zařizoval, tak dobře věděl, co vše to obnáší,“ prozrazuje architekt Peter Požár, který navrhoval interiér domu.

Konzolový stolek v předsíni vznikl podle návrhu architekta Požára.

Konzolový stolek v předsíni vznikl podle návrhu architekta Požára.

Majitelé svůj „návrat“ do města realizovali s velkou pečlivostí. Místo velké zahrady dali přednost praktické zahrádce, vyhovoval jim i mnohem menší, městský moderní dům, přesněji polovina dvojdomu.

Líbí se jim funkcionalistický design a architektura, jsou příznivci klasického i moderního umění. „Tyto preference vycházejí i z jejich rodinného zázemí, kde najdete i známého českého malíře,“ vysvětluje architekt Požár.

Změny k lepšímu

Může se hodit

RD Horoměřice

RD Horoměřice

Cena 3.998.000,-Kč včetně DPH

Více na Reality.iDNES.cz

Ještě před oslovením architekta se majitelé rozhodli zrušit garáž, pro parkování jim stačí místo na vlastním pozemku před domem. Získaný prostor rozdělili na kuchyň, šatnu a sklad, přízemí má tak už pouze obytnou funkci i patřičné hygienické zázemí.

„Nosnou myšlenkou interiéru se stal funkcionalistický design, inspirace materiály a tvaroslovím je jasná hned po otevření dveří,“ říká Peter Požár. Ve vstupní chodbě použil travertinový obklad, křeslo Barcelona v černé kůži od Miese van der Roheho. Podle návrhu architekta Požára vzniklo atypické zrcadlo v chromovaném trubkovém rámu i konzolový stolek, jehož skříňka byla vyrobena ve vysokém lesku.

Schodiště do patra

Schodiště do patra

Z chodby se do hlavního obytného prostoru prochází kolem knihovny fungující zároveň i jako příčka oddělující jídelní část od vstupní. Vysoká knihovna má různě vysoké police, podepřené skleněnými podpěrami, aby se zdůraznily horizontální linie.

Ačkoliv v obývacím prostoru bylo použito minimum nábytku, přesto působí příjemně zabydleným dojmem, a to i díky čelní stěně obložené travertinem. Konferenční stolek z ohýbaných trubek opět navrhl Peter Požár.

Fotogalerie

Prostoru dominuje velký obraz od současného mladého malíře Ondřeje Tkačíka. Stojací lampa Tolomeo (Artemide), která už patří mezi designové ikony, jen podtrhuje nadčasovost interiéru.

Kuchyň s tradicí i moderními materiály

V kuchyni mají majitelé vše potřebné, od vestavěné lednice, trouby i mikrovlnky nebo myčky s dřezem. „Centrálně jsme umístili varný ostrůvek, který přechází do jídelního stolu. Klasicky jsme zápasili s nedostatkem úložných ploch, proto jsme vytvořili i mělkou skříňku na sklenky a šálky u vnitřní zdi. Takto jsme také ´kamuflovali´ nešikovně umístěný rozvaděč elektřiny,“ vysvětluje architekt Požár.

Kuchyňský ostrůvek má pracovní plochu z coralitu.

Kuchyňský ostrůvek má pracovní plochu z coralitu.

Pod kuchyňský ostrůvek se vešla i vinotéka.

Pod kuchyňský ostrůvek se vešla i vinotéka.

Ve varném ostrůvku jsou zásuvky s plnovýsuvy i zabudovaná vinotéka. Sádrokartonový podhled nad ním lemuje po celém obvodu LED osvětlení. Podhled vyřešil problém s umístěním odtahu ostrůvkové digestoře (Faber).

Ušetřete až 30%

Hledáte ověřenou stavební firmu nebo řemeslníka pro rekonstrukci nebo stavbu domu? Ušetřete až 30% díky zadání poptávky na AAAPOPTÁVKA.CZ

Varná deska z bílého skla opticky splývá s bílou deskou z odolného coralitu, z něhož byla vyrobena i deska jak kuchyňského ostrůvku, tak také jídelního stolu. Bezespárové řešení i odolnost vůči teplotním změnám, které coralit dovoluje, je v kuchyni hodně praktické.

Dvířka kuchyňské linky byla vyrobena z lesklého bílého vysokotlakého laminátu. Elegantní a pohodlné samonosné trubkové jídelní židle se sedáky v dubové dýze jsou od bystřické firmy Kovonax. Právě ta dodala i na míru navržené ostatní chromované trubkové konstrukce použité v interiéru.

Kovonax je pokračovatelem slavné tradice firmy Slezák, která představovala už v 30. letech minulého století předního tuzemského výrobce funkcionalistického nábytku z ohýbaných chromovaných trubek. „Svého času se tímto trubkovým nábytkem zařizovaly moderní funkcionalistické vily ´střední třídy´ po celé Evropě,“ vysvětluje architekt Požár.

Pracovna může posloužit i jako pokoj pro hosty.

Pracovna může posloužit i jako pokoj pro hosty.

Patro s ložnicí i kotelnou

Poněkud netradičně byla do patra umístěna proti schodišti kotelna (či spíše komora s plynovým kotlem) a sklad. Na opačné straně je pak koupelna a mezi nimi pracovna a ložnice, která vznikla vybouráním příčky a spojením dvou malých pokojů.

Také v pracovně využil Peter Požár trubkový nábytek, židli s područkami, repliku slavného typu K10 v tradiční modré funkcionalistické barvě (Kovonax) či atypický psací stůl s malou zásuvkou. Komoda s corianovými úchytkami je od firmy Amos design, stolní lampa Artemide Tolomeo.

„V ložnice jsme potřebovali mimo spaní vyřešit i úložné prostory. Vestavěné skříně jsou proto na celou délku obou kratších zdí, uprostřed pak postel. Její záda tvoří také vestavěná skříň, která tak vizuálně rozděluje prostor na ložnici a šatnu,“ popisuje architekt Požár.

Prostor proto nepůsobí zaplněným dojmem, možnost obcházet kolem lůžka vyvolává dojem velkého prostoru. Niky po stranách nahrazují noční stolky, nad postelí je pak další nika s LED osvětlením pro umístění obrazu. V zádech postele jsou zabudovaná i výklopná malá svítidla. Proti lůžku je za výklopnými dvířky ukrytá televize. Celá ložnice je ve světle šedé barvě, byť na fotografiích může působit jako bílá.

Postel lze obejít z obou stran, za čelem s nikou tak vznikla šatna.

Postel lze obejít z obou stran, za čelem s nikou tak vznikla šatna.

Ve skříni v ložnici je za dvířka skrytá malá televize.

Ve skříni v ložnici je za dvířka skrytá malá televize.

„Koupelnu jsme zatím neřešili, její úprava je plánovaná v další etapě. Uvažujeme o jejím zvětšení na úkor chodby,“ prozrazuje plány do budoucna architekt Požár.

Projekt

Realizace interiéru: 2013
Autor návrhu interiéru: Ing. arch. Peter Požár
Nábytek: Truhlářství Michal Hošek a Kovonax
Svítidla: Profilighting
Autor objektu: architektonická kancelář ADR

Autor:
Témata: Bydlení


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.