Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili lepší funkcionalistickou vilu než bývaly za první republiky

  1:00aktualizováno  1:00
Prvotním záměrem stavebníka byl dům, který bude vzbuzovat otázku, zda jde o pečlivou rekonstrukci prvorepublikové funkcionalistické vily, nebo o novostavbu. Záměr se zdařil dokonale.

Dům je nositelem charakteristických znaků funkcionalismu. Čisté geometrické tvary, hladké fasády, oblá nároží, přesahující stropní desky a subtilní trubková zábradlí jej jednoznačně řadí k tomuto architektonickému odkazu. | foto: Iveta Kopicová

Funkcionalistické domy znamenaly ve své době v architektuře doslova revoluci, z dnešního pohledu by však vily s terasami na sever, velkými tepelnými ztrátami a dispozicemi často odpovídajícími jinému životnímu stylu splňovaly požadavky na komfort bydlení jen za cenu značných kompromisů.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Novostavba v malém moravském městě dokonale spojila výtvarné a filozofické hodnoty architektury třicátých let s moderními technologiemi. Výsledkem je unikátní stavba s autentickým funkcionalistickým vzhledem a veškerým moderním pohodlím.

Inspirací pro stavebníka byla brněnská architektonická tradice funkcionalistických vil. Obrátil se na mladé architekty Martina Kareše a Roberta Raise z brněnského ateliéru Europrojekta, který se cíleně zaměřuje na rozvíjení těchto hodnot dál i dnes.

„Ještě jsem nespolupracoval s klientem, který by měl tak hluboké znalosti a tak jasně vyhraněný výtvarný názor. Naše diskuse o střízlivé estetice, znacích a materiálech se odvíjely především od brněnských meziválečných funkcionalistických ikon, které byly v tomto směru velkým vzorem,“ vzpomíná architekt Martin Kareš.

Hlavní vstup do domu a vjezd do garáže jsou vedeny ze severní strany.

Hlavní vstup do domu a vjezd do garáže jsou vedeny ze severní strany.

„Rodinnou vilu jsme navrhovali s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně vnitřního prostorového řešení. Dispozici jsme se snažili rozdělit na část společenskou a část soukromou s relaxační zónou, a to tak, aby se oba ‚světy‘ navzájem nerušily a zároveň spolu žily v blízkém vztahu,“ dodává.

Vertikální koncept

Úzká protáhlá osmihektarová parcela je na klidném místě v bývalé zahrádkářské kolonii, kde postupně vyrůstají rodinné domy.

Stoupá po jižním svahu k bodu, který poskytuje širokoúhlý výhled na městečko s kostelem a zámkem, zasazené do panoramatu půvabné moravské krajiny s dalekým, jemně zvlněným horizontem.

Dům umístěný zhruba ve dvou třetinách svahu je přístupný shora a jasně orientovaný k jihu: vstříc slunci, krásnému výhledu a zahradě. Ve vstupním podlaží je hala pro příjem hostů, garáž a společný obývací prostor se sezením, knihovnou, jídelnou a kuchyní.

Společný obytný prostor lze 2,5 m širokým posuvem otevřít na terasu. Travertinová dlažba, skládaná makasarová dýha a vestavěný nábytek v bílém laku naznačují inspiraci brněnskými prvorepublikovými vilami z Masarykovy čtvrti.

Společný obytný prostor lze 2,5 m širokým posuvem otevřít na terasu. Travertinová dlažba, skládaná makasarová dýha a vestavěný nábytek v bílém laku naznačují inspiraci brněnskými prvorepublikovými vilami z Masarykovy čtvrti.

Ta je prakticky (posuvnými dveřmi) rozdělena na elegantní otevřenou „pohledovou“ část a provozní část s malými elektrospotřebiči a dalším vybavením, které je sice v kuchyni nezbytné, ve společnosti soch, obrazů a špičkového interiérového vybavení by ale působilo rušivě. Jižní průčelí domu lemuje po celé šířce terasa se zděným zábradlím.

Ze vstupní haly vede otevřené schodiště do přízemí, kde je pokoj pro hosty s vlastním příslušenstvím, pracovna, ložnice, velká komfortní šatna propojená s prostornou koupelnou. Dále je zde umístěno technické zázemí domu. Všechny obytné místnosti jsou francouzskými okny orientovány na terasu s bazénem. Dispozice graduje směrem vzhůru.

Fotogalerie

Nejvyšší, ustupující podlaží, patří bohatě prosklenému relaxačnímu prostoru s přilehlou velkou střešní terasou. Tato terasa celý půdorys domu propojuje a zároveň uzavírá jemnou formou tyčovitého horizontálního zábradlí, které vytváří dojem „paluby zaoceánské lodi“. Další z výstižných prvků prvorepublikových vil.

Od estetiky k technice

Oblé rohy, hladké sněhobílé fasády, horizontální prosklení, kruhová okna, výrazně přesahující stropní desky, zděné zábradlí, to vše jsou jasné znaky funkcionalistické „abecedy“, budící dojem rekonstruované budovy.

Dům je ale vyzděný z moderních keramických tvárnic a kontaktně zateplený, okna opatřena trvanlivými hliníkovými rámy s tepelněizolačními trojskly, terasy pokrývají kamenné a betonové dlažby na podložkách. O příjemné klima se stará energeticky úsporné vytápění tepelným čerpadlem spolu s klimatizací.

Lustr italské značky Foscarini dokonale doplňuje střízlivý obývací pokoj. Na míru vyrobená kuchyňská linka pokračuje „za rohem“ malým prostorem za posuvnými dveřmi.

Lustr italské značky Foscarini dokonale doplňuje střízlivý obývací pokoj. Na míru vyrobená kuchyňská linka pokračuje „za rohem“ malým prostorem za posuvnými dveřmi.

Také uvnitř kulaté železobetonové sloupky a ušlechtilé materiály, především leštěný travertin, ořechové dřevo, sklo a dýha makasar, odkazují na slavné funkcionalistické ikony. Majitel domu se aktivně podílel na návrhu stavby i výběru nábytku a interiér citlivě doplnil osvětlením, dekoracemi a obrazy, které, podobně jako ve třicátých letech, dávají domu osobitého ducha a vytvářejí ze stavby domov.

„Tvar vily je pojat jako jednoduchá hmota, a to s ohledem na principy nízkoenergetických staveb využívajících pasivních solárních zisků. Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí promyšlený koncept reagující na světové strany a svažitost pozemku,“ říká Martin Kareš.

A doplňuje: „Po výtvarné stránce má stavba pokračovat v tradici funkcionalistické architektury s důrazem na otevřený společenský prostor, který spolupracuje a volně se prolíná s obytnou zahradou Prostory vnější a vnitřní do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní i roční dobu skrze prosklené plochy obývacího pokoje a jídelny.

Prostorná koupelna v přízemí je přímo přístupná z šatny. I zde najdeme exkluzivní leštěný travertin a ušlechtilou tmavou tropickou dýhu. Příčka ze skleněných bloků vytváří ve dne i večer efektní světelnou hru.
V prostorné koupelně najdeme leštěný travertin a ušlechtilou přírodní dýhu.

Prostorná koupelna v přízemí je přímo přístupná z šatny. I zde najdeme exkluzivní leštěný travertin a ušlechtilou tmavou tropickou dýhu. Příčka ze skleněných bloků vytváří ve dne i večer efektní světelnou hru.

Autoři

Ing. arch. Robert Rais, MBA (1977), PhD.
Ing. arch. Martin Kareš, MBA (1977), PhD.
Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru Prof. Ing. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu. V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se navrhováním rodinných domů, především technologicky špičkových nadstandardních vil. Realizovali více než stovku rodinných domů.

Oba architekti se věnují vědecké a akademické činnosti a dále se vzdělávají na zahraniční univerzitě. Vyvinuli vlastní know-how – sendvičové betonové monolitické konstrukce pro občanské stavby. Získali řadu ocenění, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, cenu Fasáda roku a další.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 143 m2
Užitná plocha: 226 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení, stropy a schodiště monolitické železobetonové
Výplně otvorů: okna hliníková Schüco s izolačními dvojskly, velkoformátové prosklené plochy se zdvižně-posuvným systémem, předokenní kovové žaluzie, všechny interiérové dveře vyrobené na zakázku – dřevěné otevíravé do obložkových zárubní se skrytým křídlem, dřevěné posuvné a skleněné z mléčného skla
Vytápění: zdroj energie tepelné čerpadlo systém vzduch/voda, podlahové teplovodní rozvody + podlahové konvektory, klimatizaceRealizace: ORAK – stavební společnost, s. r. o.
Realizace interiéru: Hanák Nábytek, a. s., Martin Polák – Heidis, s. r. o., Daniela Dvořáková a Iveta Furchová – Greendecor, s. r. o.

Zázemí a technologie bazénu jsou umístěny v samostatném zahradním domku a nezabírají tak cenné místo v samotném domě.

Zázemí a technologie bazénu jsou umístěny v samostatném zahradním domku a nezabírají tak cenné místo v samotném domě.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

K ruce si vzal svého dvanáctiletého bratra, který dostal za úkol oživit toalety...
Bar v Litomyšli posprejoval dvanáctiletý kluk. Majitelé jsou nadšeni

V centru Litomyšle na Smetanově náměstí je nový Copper bar. Původní upadající podnik v historickém domě z počátku 12. století přeměnil architekt Tomáš Zavoral...  celý článek

Jednoznačnou dominantou interiéru je odvážně zavěšená vana, která přímo sousedí...
Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.