Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Francouzská dřevostavba ladí s krajinou. Pomohly jí v tom i sloupy

  1:00aktualizováno  1:00
Dům stojí na svahu s neuvěřitelným panoramatickým výhledem. Jeho tvar i funkční náplň – bydlení pro čtyřčlennou rodinu – dokonale ladí s krajinou kolem města Toulouse.

Pohled z jižní strany | foto: Lubomír Fuxa

Z jihu a z východu přiléhají stavební pozemky, ze severní a západní strany se otevírají volná pole. Podstatnou součást kompozice domu proto tvoří využití svahu a promyšlené průhledy z obytných místností do okolí, které mu přidávají vzdušnost.

Stavba "lemuje” svah od nejvýše položené vstupní části, jednotlivé funkční celky jsou pak odděleny rozdílnými výškovými úrovněmi podlah. Přes dvě na sebe navazující terasy vede venkovní schodiště na zahradu, kde bude vybudován bazén.

Rodinný dům v Albi projektovala i stavěla česko-francouzská společnost Ecomodula, která patří k předním evropským dodavatelům ekologických a energeticky úsporných domů.

Střední masívní část s šedou omítkou obklopují korpusy obložené neupravenými dřevěnými palubkami

Střední masívní část s šedou omítkou obklopují korpusy obložené neupravenými dřevěnými palubkami

K nenásilnému začlenění do terénu architekt využil - kromě víceúrovňového uspořádání - také přesahující konstrukce na subtilních sloupcích, které odlehčují celkový vzhled.

Interiér se široce otevírá výhledům na jižní stranu a také východozápadním směrem. Každého, kdo vstupuje do domu, uchvátí pohled na celé údolí, další pohledová osa směřuje z kuchyně přes pracovnu na věž místní katedrály.

Výhled na město je impozantní

Výhled na město je impozantní

Tři trakty, tři funkce

Dispozice se odvíjí od nástupní plochy s krytým stáním pro dva automobily, zapuštěným ve svahu. Nejvyšší postavení v domě zaujímá obdélníkový blok zahrnující pracovnu, kuchyni se spíží a dva dětské pokoje s vlastní šatnou a koupelnou.

O pět schodů níže je položena společná obytná část se sezením, krbem a jídelnou, na niž navazuje systém teras s venkovním schodištěm. Ložnice rodičů, vybavená vlastním příslušenstvím, tvoří opticky i provozně oddělený celek, kam z obytné části není vidět.

V obývacím pokoji se s nábytkem šetřilo

V obývacím pokoji se s nábytkem šetřilo

Funkční členění se promítá do vnějšího výrazu. Fasádu spodní stavby a společné obytné části pokrývá šedá omítka, ložnice, kuchyně a zázemí jsou obloženy neupravovanými modřínovými palubkami.

Ty časem rovněž zešednou. Celek tak postupně získá barvu charakteristickou pro zdejší lokalitu a nenásilně do ní zapadne.

Velký stůl zvládne řadu hostů

Velký stůl zvládne řadu hostů

Ekologické znamená ekonomické

V zemích na západ od našich hranic je ekologické uvažování samozřejmou součástí projektování, nikoliv zbytečnou finanční zátěží, jak tomu ještě někdy bývá u nás.

Realizace zajímavé nízkoenergetické či pasivní stavby je zde pro řadu architektů i investorů otázkou prestiže, a to nejen v kategorii bydlení.

Schody vyrovnávají výškový rozdíl místností

Schody vyrovnávají výškový rozdíl místností

Od tmavé dlažby se odrážejí bílé plastové židle a kuchyňská linka v laku

Od tmavé dlažby se odrážejí bílé plastové židle a kuchyňská linka v laku

Firma Ecomodula, která dům postavila, vyvinula své vlastní konstrukční know-how. Využívá nosnou konstrukci z KVH profilů (= vysušené, hoblované, lepené a kvalitně zpracované řezivo) a sendvičových stěnových panelů Ecomodula z ekologických materiálů (OSB4 Top desky bez přidaného formaldehydu, minerální vlna, celulóza).

Dokonalé zakrytí tepelných mostů a utěsnění spár v konstrukci zaručuje výborné tepelně-izolační vlastnosti.

V kuchyni zkombinoval architekt bílou a antracitovou

V kuchyni zkombinoval architekt bílou a antracitovou

Podlaha obývacího pokoje je vůči kuchyni a ložnicové části snížena o 75 cm

Podlaha obývacího pokoje je vůči kuchyni a ložnicové části snížena o 75 cm

Promyšlené konstrukční řešení spolu s moderním vytápěním pomocí vzduchového tepelného čerpadla a inverterových klimatizačních jednotek.

Ty zajišťují v zimě vytápění a v létě chlazení, představují tak zdařilou symbiózu moderního designu a špičkových technologií. Dům je ukázkou nejnovějších trendů v současné architektuře obytných staveb.

Další jídelní stůl je v těsné blízkosti oken na terasu

Další jídelní stůl je v těsné blízkosti oken na terasu

Terasa u domu se využívá i v chladnějším období

Terasa u domu se využívá i v chladnějším období

Technické údaje

Zastavěná plocha: 215 m² + přístřešek na auto + terasy

Užitná plocha: 191,2 m² + sklep 47,8 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, spodní stavba zděná, obytné podlaží dřevěná konstrukce z KVH profilů 60 x 120 mm a certifikovaných sendvičových panelů Ecomodula (desky OSB3, min. vlna 120 mm, reflexní parotěsná fólie), fasáda obložena neupravenými modřínovými palubkami, část omítnuta, interiér obložen sádrokartonem, pultová střecha s dřevěnými střešními vazníky, plechová střešní krytina

Tepelně-izolační vlastnosti se kontrolují Blowerdoor testem na vzduchotěsnost v reálných podmínkách stavby a také měřením pomocí termokamery. (Při Blowerdoor testu se ventilátorem vhání vzduch do objektu či z něj, zjišťuje se objem vzduchu, který uniká netěsnostmi v plášti budovy a měří se jeho množství, které je potřeba dodat, aby zůstal tlakový rozdíl zachovaný) .

Výplně otvorů: okna plastová pětikomorová Internorm s izolačními trojskly (koeficient prostupu tepla U = 0,7 W/m²K), předokenní rolety na centrální dálkové ovládání, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: tepelné čerpadlo systém vzduch/vzduch, inverterové klimatizační jednotky, krbová kamna na pelety

Dům se řadí do kategorie nízkoenergetických staveb.

Autor

Vincent Guillot

* 1969

Narozen v Albi v Jižní Francii, od r. 1990 působí v České republice. V roce 1999 založil firmu společnost Design Production, která se zabývá navrhováním a realizací dřevostaveb na základě vlastního konstrukčního know-how (od r. 2008 se společnost nazývá Ecomodula).

Dosud postavil několik set dřevostaveb ve Francii, Španělsku a u nás. Věnuje se také designu nábytku a doplňkům z kovu.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 12/2009.

Autor:




Nejčtenější

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Další z rubriky

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Dům nenechává nikoho klidným, jeho podoba vede k diskuzím a otázkám, hemží se...
Pro rodiče nechtěl nic nudného. Dům jim předělal na červenou senzaci

Mladý italský architekt Giacomo Garziano se rozhodl, že starý dům jeho rodiny, který stojí v městě Altamura, radikálně předělá. Unavenou otlučenou stavbu strhl...  celý článek

Adina Mandlová
Kde bydlela Bohéma. Luxusní vily, krásné byty, ale i nuzné domky

Nejslavnější české filmové legendy si své luxusní vily stavěly v Praze na Barrandově a v Dejvicích. Kdo na opulentní sídla neměl, volil levnější bydlení v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.