Část muzea nazvaná Oběd. Podkroví a terasa pro stolování hostů ve středu Florencie. Věž slavného paláce, ač vzdálená několik metrů, není vidět přes roh sousedního domu.

Část muzea nazvaná Oběd. Podkroví a terasa pro stolování hostů ve středu Florencie. Věž slavného paláce, ač vzdálená několik metrů, není vidět přes roh sousedního domu. | foto: Marek Sivák

Florencii chce oživit pomocí jídla. Nechce z ní mít skanzen

  • 0
Florencie, metropole italského Toskánska, je považována za kolébku renesance. Turistům připadá jako jedno velké muzeum. Krásné město by ale mělo být i živoucím organismem. Zakonzervovaná Florencie by se mohla rozhýbat pomocí Urbánního muzea, které návštěvníkům nabídne stolování na netradičních místech.

Ústředním tématem soutěžní přehlídky prací mladých architektů do 33 let Young Architect Award (YAA) je veřejný prostor.

Cílem aktuálního ročníku soutěže je otevřít veřejnou diskusi na téma budoucnosti českého stavitelství a dát prostor neotřelým nápadům mladé generace architektů. Nosným tématem letošního ročníku je funkční řešení veřejného prostoru sídel.

Soutěž pomáhá najít studentům a mladým architektům místo na současné architektonické scéně. Zároveň přibližuje široké veřejnosti soudobou architekturu a snaží se přilákat mladou generaci ke studiu architektury. V neposlední řadě pomůže soutěž zmapovat tvorbu začínajících architektů.

Florencie nemusí být zakonzervovaným skanzenem

Diplomovou práci Marka Siváka do soutěže přihlásila univerzita v Edinburghu ve Velké Británii. Studie hledá alternativní pohled na centrum i okraj historického města a klade si otázku, zda chceme zakonzervovat kulisy nebo udržet živoucí organismus, který ale vyžaduje každodenní potravu nového.  

Projekt

Autor a přihlašovatel: M.Arch. Marek Sivák, University of Edinburgh, Velká Británie
Název díla: Bez dotyku pociťuj stůl
Soutěžní kategorie: Ideové studie a školní práce
Účel: diplomová práce, urbanistické a
architektonické pojednání Florencie

Projekt zpodobňuje Florencii jako Urbánní muzeum, kde se mísí každodenní s monumentálním. Příběh je vyprávěn pomocí jídla. Jídlo je každodenní nutnost, ale může být i ceremonií. Je nositelem italské kultury, překlenuje historii i současnost, chudobu i luxus.

Tři na první pohled nesourodé části muzea se třemi různými funkcemi se nazývají Snídaně, Oběd a Večeře a nachází se na třech místech.

Snídaně je pouliční kavárnou ve vesnici za Florencií. Je to sevřenost svažité ulice oproti nekonečnu vzdálenosti mezi vesnicí a centrem. Je to vyděděnost místa, které je ale věčně přitahováno magnetismem Cupole.

Florencie jako Urbánní muzeum
Florencie jako Urbánní muzeum

Oběd je podkroví a terasa pro stolování hostů ve středu Florencie. Věž slavného paláce, ač vzdálená několik metrů, není vidět přes roh sousedního domu, můžeme ale pocítit na rameni její stín.

Večeře je centrem veřejného života, jídla, lesku a zlata, divadla i bydlení. Je ve dvou budovách na nábřeží, v paláci z 12. století a v domě z 50. let postaveném po bombardování. Je to identita nového a starého, teatrálnost i originál.

Young Architect Award 2011

Soutěže se mohou účastnit studenti či absolventi oborů architektury, urbanismu, krajinářské a zahradní architektury a autodidakti praktikující v oboru, kteří v konečném termínu odevzdání soutěžních prací nepřesáhnou věk 33 let. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 7. července 2011 v 15 hodin.

Odborná porota vybere nejlepší práce v soutěžních kategoriích "ideová studie a školní práce" a "projekty a realizace". Na vítěze jednotlivých kategorií čeká finanční odměna, věcné ceny, nově ve spolupráci s ČSA i "výlet za architekturou" do některé z evropských metropolí, ale především výrazný prostor pro prezentaci práce odborné i laické veřejnosti.

Patronem soutěže se stal architekt Martin Rajniš.

K projektům se opět bude moci vyjádřit i široká veřejnost prostřednictvím internetového hlasování na webu iDNES.cz, který je mediálním partnerem soutěže. Hlasovat bude samozřejmě možné také na www.yaa.cz, kde najdete i další informace. Vítězné práce loňského ročníku najdete zde.

Young Architect Award 2011