Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Fantastickou dřevostavbu na břehu řeky postavil z polomového dřeva

  1:00aktualizováno  1:00
Architekt Scott M. Kemp si v kanadské provincii Britská Kolumbie splnil sen. Na břehu Fraserovy řeky postavil pro svou rodinu moderní ekologickou dřevostavbu. Za dům zalitý sluncem získal ocenění od Kanadské rady pro výstavbu šetrných budov.

Dům stojí na břehu řeky Fraser, proslulé lovem lososů. | foto: Darren Willis

V Britské Kolumbii se výborně daří mohutným stromům a rozlehlým lesům. Sošné jedle douglasky, kanadské jedlovce a především zerav obrovský a cypřišek nutkajský – kterým se u nás nesprávně říká červený a žlutý cedr – mají podíl na tom, že nejzápadněji položená provincie země je světovou špičkou v technice a počtu realizací ekologických dřevostaveb.

Místní národní strom, zerav obrovský, se rozhodl použít při stavbě vlastního domu i architekt Scott M. Kemp, který zasvětil dřevostavbám celý svůj profesionální život. Kromě řady rodinných domů, vil a budov různých institucí vytvořil i turisty oblíbený visutý most přes řeku Yukon na historické South Klondike Highway a podílel se na výstavbě sportovišť pro loňské zimní olympijské hry ve Vancouveru. 

Devadesát procent prosklených ploch domu směřuje k jihu.

Devadesát procent prosklených ploch domu směřuje k jihu.

Při navrhování konstrukce svého rodinného domu se Kemp inspiroval bohatou přírodní krásou pozemku na březích Fraserovy řeky, nedaleko rybářské vesnice Ladner. Fraserova řeka je jednou z nejoblíbenějších lokalit pro lov lososů a jeseterů na světě. Dům stojí téměř na samotě poblíž Vancouveru, na hranici mezi divokou přírodou a posledními domky Ladneru.

Kemp si přál vytvořit moderní dřevostavbu – rodinný dům bez zbytečného historizujícího nádechu typických kanadských srubů. Léty prověřenému materiálu a konstrukci dal novou formu a přidal ekologické technologie.

Respektoval ráz a charakter původních přístřešků, ale neopustil svůj osobitý rukopis. Stavba dává vyniknout kráse dřeva a sází na jednoduchost a nekomplikovanost.

Rodinný dům kanadského architekta Michaela Scott Kempa

Rodinný dům kanadského architekta Michaela Scott Kempa

Četné prosklené plochy nenásilně propojují interiér s exteriérem a dodávají mu maximum slunečního světla a tepla.

Dům je podélně rozdělen do tří částí. Středový hlavní obytný prostor s galerií zahrnuje v přízemí vstupní halu, kuchyň, jídelnu a obývací pokoj.

Zádveří je od zbylé části oddělené důmyslně sestavenou dřevěnou stěnou, která zároveň slouží jako úložné prostory a místo k sezení. Díky chytře umístěným otvorům nepůsobí masivně a temně. Ze společenské místnosti je krásný pohled na řeku a okolí. Zbylé dvě části domu tvoří garáž a dílna.

V patře domu jsou soukromé pokoje. Polovina patra směrem k řece patří manželům. Děti mají okna orientovaná do polí a lesů. Je zde také zimní zahrada, využívaná jako pracovna a prosluněné odpočívadlo s vyhlídkou na řeku.

Dům o rozloze 205 metrů čtverečních je uzpůsobený čtyřčlenné rodině. Už v návrzích ale architekt počítal s tím, že děti jednou odejdou a dům bude obývat sám s manželkou. Jednoduchými úpravami, za pomoci již vytvořených posuvných stěn, tak lze změnit dětské pokoje na hostinské místnosti s dostatkem prostoru pro přespání širší rodiny a také na vlastní komfortní bydlení pro Kempovu matku.

Výstavba domu trvala 11 měsíců.

Výstavba domu trvala 11 měsíců.

Veškeré topení včetně podlahového a dodávky teplé vody zajišťuje tepelné čerpadlo s uzavřeným geotermálním okruhem. Na stavbu bylo použito dřevo z polomů po velké bouři z losí obory na Vancouver Island. Stavebníci tak nemuseli porazit ani jediný strom.

Použití polomového dřeva a tím jeho odklizení také napomohlo ochraně před případným rozšířením požáru v oboře a losi se mohli opět pohybovat po svých vyšlapaných stezkách.

Na západním pobřeží Severní Ameriky jde o první takovéto zužitkování polomového dřeva. Dřevo nevylučuje žádné vedlejší toxické produkty a zanechává nulovou uhlíkovou stopu. Dokonalé tepelné vlastnosti zajišťuje konstrukce ze sendvičových panelů SIP z dřevovláknitých desek a polystyrenu.

Na zábradlí na vnitřní galerii i na venkovní balkony použil architekt sklo.

Na zábradlí na vnitřní galerii i na venkovní balkony použil architekt sklo.

Devadesát procent prosklených ploch domu směřuje k jihu. Skleněné panely orientované na jih a východ byly metodou elektrického nanášení vrstev e-coating upraveny tak, aby dovolovaly maximálně proniknout slunečnímu záření do domu a naopak na severní a západní straně minimalizovaly ztráty.

V domě funguje rekuperační zařízení, které v zimě ohřívá za pomoci odváděného teplého vzduchu nový chladný vzduch zvenčí. V létě pracuje přesně opačným způsobem.

Práce na rodinném domě trvaly jedenáct měsíců. Celkové náklady se vyšplhaly v přepočtu na 8 600 000 korun. Ekologická nezávadnost, solární pasivní energetická nenáročnost a obnovitelnost přírodních zdrojů jsou hlavními myšlenkami stavby. Díky jejich naplnění získal dům nejvyšší platinové ocenění kanadské organizace na podporu zeleného bydlení Rady pro výstavbu šetrných budov.

Autoři:




Nejčtenější

Šárka s Michalem potřebovali dům, který nezabere na parcele příliš místa.
Šárka s Michalem vyměnili byt za dům se zahradou. Prahu mají za rohem

Manželé s dvěma dětmi snili o vlastním domě se zahradou, kde si budou potomci bez neustálého dozoru hrát. Nebyl to však jediný motiv, proč vyměnit byt v...  celý článek

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Chátrající vily. Uprostřed je vila slavného českého architekta Kamila Roškota.
Zdevastované vily v Bubenči zbořte, vyzval developer Prahu 6

Britský developer Lordship v otevřeném dopise vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých historických vil v Bubenči. Domy stojí v ulici Milady Horákové, kousek od...  celý článek

Zákazníci mají hned po ruce umyvadla pro rychlou očistu, ve skřínkách s klíčky...
Unikátní restaurace, kde číšníkovi odevzdáte místo účtu špejle

„Platím čtyři špejle.“ Tato věta, pronášená v přízemí někdejší budovy Československé televize v Jindřišské ulici, se mění jen pokud jde o číslovku. Unikátní...  celý článek

Kompletní proměna stála v přepočtu na 567 tisíc korun.
Rodina si přestavěla dodávku na praktické bydlení. Vešlo se všechno

Jack Richens a Lucy Hedgesová z Oxfordu si sami předělali Mercedes Sprinter na obytný vůz pro čtyřčlennou rodinu. Do zadního prostoru se vešly palandy, jídelní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.