Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům, který vypadá jako vějíř. A zatoulal se k Praze od teplého moře

  1:00aktualizováno  1:00
Bělostná vila odrážející se v hladině bazénu nestojí na Azurovém pobřeží nebo na Maledivách, ale mezi zelenými kopci na jihovýchod od Prahy. Atypický vzhled vychází z logických požadavků: širokoúhlý výhled a co nejvíce slunce v domě. Luxus se tu rafinovaně pojí s úsporností.

Do terasy z šedého mramoru je zapuštěný bazén, k relaxaci slouží také whirlpool. Bílá kamenná drť na záhonech osázených jehličnany, sukulenty a solitérními kameny vytváří obraz jižní krajiny. Zdroj: www.dumabyt.cz | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu? Vybírejte z široké nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Rodina s dospívajícími dětmi bydlela v nedaleké obci. Přáli si menší, ale komfortnější bydlení, a proto se rozhodli pro stavbu nového domu. Pozemku s panoramatickým výhledem na téměř volnou krajinu se nedalo odolat. V sousedství sice postupně vyrůstá nová zástavba, ale z klidného místa na kraji u lesa, v horní části mírného východního svahu není na sousedy příliš vidět.

"Nadstandardní vybavení, prostorné, vzdušné a po technické stránce progresivně řešené bydlení si klienti zpočátku spojili s architekturou v podobě minimalistických kostek," vzpomíná Aleš Gadlina, autor návrhu, na to, jak se vyvíjely počátky projektu.

Dům se vějířovitě rozpíná od východu směrem k jihu. Architektonický výraz

Dům se vějířovitě rozpíná od východu směrem k jihu. Architektonický výraz udávají velké prosklené plochy a zvýrazněný konstrukční systém – příčné nosné stěny vystupují z domu do exteriéru. Zdroj: www.dumabyt.cz

"Navštívili některé domy, které jsem dříve navrhl, aby se seznámili s mým stylem práce 'na vlastní kůži'. Ve společném dialogu jsme pak došli k atypické kompozici, která vychází z nepravidelného tvaru a orientace pozemku a nejlépe zhodnocuje jeho potenciál: unikátní výhled pozlacený září východního i západního slunce."

Trochu jiný dům

Architektonická kompozice se vymyká rámci soudobé české stavební produkce, a to i v kategorii nadstandardního bydlení. Působí spíše jako výtvarné dílo než stavební konstrukce, i když vzešla z logické úvahy, neboli, jak autor skromně vysvětluje, "ze selského rozumu".

Fotogalerie

Půdorys je vymezený pěti příčnými nosnými stěnami, které se směrem k východu vějířovitě rozbíhají, aby nabídly z každého vnitřního prostoru co nejlepší výhled a do interiéru proniklo co nejvíce denního světla. Na západní straně je dvojgaráž, šatna, hlavní vstup, schodišťová hala a pracovna, na východ zůstává dům maximálně prosklený a otevřený.

Směřují sem obývací pokoj, kuchyň s jídelnou, relaxační zóna (sauna, koupelna, odpočívárna) a část zázemí (sklad zahradního nábytku, technická místnost atd.).

Dva nejvýchodnější trakty, společná obývací část, hala a pracovna, se navzájem "slévají" v jeden vzdušný prostor, který pokračuje otevřeným schodištěm do patra. Nahoře najdete vzdušnou otevřenou galerii, která odděluje samostatnou zónu dětí a zónu rodičů.

Architekt dbal na komfortní zázemí, velké šatny s denním světlem, prostorné koupelny, hezký výhled z každé místnosti je samozřejmostí i v tomto podlaží.
Horní patro zaujímá menší plochu a jednotlivé konstrukční trakty jsou záměrně navzájem mírně posunuty, což vytváří dynamické členění, zvýrazněné vystupujícími příčnými stěnami.

Interiér si majitelé domu vybavili v souladu s exteriérem domu v šedo-bílém

Interiér si majitelé domu vybavili v souladu s exteriérem domu v šedo-bílém barevném ladění s kontrastními doplňky. Zdroj: www.dumabyt.cz

Dům využívá nejmodernější technologie dnešní doby a spojuje je s klasickými přírodními materiály. Cílem projektu však nebyla exhibice autora, ale co nejpříjemnější bydlení v souznění s přírodou.

Na "domácí pohodě" se podílejí vzdušná atmosféra (daná architektonickou kompozicí a půdorysným uspořádáním), energeticky úsporný provoz, podlahové a stěnové vytápění a teplovzdušné větrání s rekuperací tepla.

Vybavení si majitelé realizovali vlastními silami v souladu s architekturou domu, do interiéru zvolili kombinaci decentních odstínů šedé a citlivě ji oživili barevně kontrastními doplňky:

"Velmi jsme dbali na kvalitní materiály a precizní řemeslnou práci až do nejmenších detailů, což se projevuje nejen v krásném vzhledu domu, ale i v kvalitě bydlení."

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru z MDF desek s vysoce kvalitním lakem ve

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru z MDF desek s vysoce kvalitním lakem ve vysokém lesku, pracovní plochu tvoří deska z corianu. Zdroj: www.dumabyt.cz

Do velkorysého obytného prostoru si manželé vybrali velkoformátovou keramickou

Do velkorysého obytného prostoru si manželé vybrali velkoformátovou keramickou dlažbu 60 × 120 cm. Zdroj: www.dumabyt.cz

Slovo autora

"Základní a prvořadá při navrhování tohoto domu byla jeho funkčnost, logická dispozice a příjemné obývání vnitřních prostor. Na tomto základě jsem navrhl formu, která pasivně využívá solární energii prostřednictvím velkých prosklených ploch. Stavba je úsporná i "aktivně" díky technickým zařízením.

Vytápí ji tepelné čerpadlo, v jižní části garáže jsou instalovány takzvané Trombeho stěny neboli skryté černé plochy fungující podobně jako solární kolektory. Slouží k vytápění a ohřevu teplé užitkové vody," popisuje architekt Gadlina.

Dům je navržen jako energeticky pasivní: celková tepelná ztráta činí 6,5 kW. Úspor energie je dosaženo nadstandardními tepelnými izolacemi, rekuperačním systémem, ale i uzavíráním velkoplošných rolet na noc na všech oknech.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 2/2013.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 2/2013.

Díky orientaci na jih a jihovýchod a promyšlenému prostorovému uspořádání, kdy prosklené místnosti sahají až do vnitřní, chladnější části dispozice, se interiér nepřehřívá, i když má dům velké prosklené plochy.

O autorovi: Ing. arch. Aleš Gadlina, *1965

Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V r. 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt

Technické údaje

Zastavěná plocha: 261 m2
Užitná plocha: 341 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení fasády Orsil 140 mm, vnější obložení fasády z mramorových desek, železobetonové monolitické stropy, zastřešení – pultové střechy s nízkým sklonem, dřevěné krovy se stojatou stolicí, krytina Akroplan, posyp kačírek
Výplně otvorů: okna a posuvná prosklená stěna hliníková Schüco s izolačními trojskly, předokenní hliníkové žaluzie na elektrický pohon, vnitřní dveře atypické – dýhované do obložkových zárubní a skleněné posuvné
Vytápění: tepelné čerpadlo systém vzduch/voda, teplovodní podlahové a stěnové vytápění, řízené větrání s rekuperací tepla

Autor:




Nejčtenější

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.