Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domem jim vede cesta. Rodina si kolem ní postavila bránu, v níž žije

  1:00aktualizováno  1:00
Na svažitém pozemku na předměstí Tokia stojí dům, který originálně vyřešil bydlení pro dvě generace. Za puristicky skromným dvojdomkem v podobě obytné brány s čajovou zahradou a cestou uprostřed stojí japonské architektonické studio Naf Architect & Design.

K tomu, aby dům byl veden v katastru jako dvě samostatně stojící novostavby, stačila symbolická mezera na vrcholu brány. | foto: Toshiyuki Yano a Naf Architect & Design

Majitelé pozemku o rozloze 1 000 metrů čtverečních oslovili dvojici mladých architektů Akio Nakasa a Tetsuya Nakazono ze studia Naf Architect & Design, kteří přišli s praktickým nápadem. Postavit dům téměř na samé hranici pozemku, který z obou stran svírá silnice.

Rodina chtěla, aby z domu vedl praktický výjezd přímo na státní komunikaci. Architekti problém vyřešili domem ve tvaru velkolepé brány, jejímž středem vede cesta. Nápad se rodině ihned zalíbil, sliboval totiž kvalitní dvougenerační bydlení. Brána je vlastně rozdělena na dva odlišně zařízené domky.

Fotogalerie

Babičce postačil přízemní dvoupokojový byt s kuchyňským koutem a důkladně vyřešenými úložnými prostory. Mladá rodina se dvěma dětmi potřebovala prostoru víc: na přízemí s kuchyňským koutem, jídelnou, obývacím pokojem a hudebním salonkem navazuje patro s rodičovskou ložnicí, dětským pokojem a sociálním zázemím.

Důležitým a dostatečně velkým prostorem jsou v japonských domech předsíně a zádveří, kde se obyvatelé a návštěvy přezouvají do domácí obuvi a v ideálním případě zde ponechávají nejen skutečnou špínu, ale i tu obraznou, tedy stres přinesený zvenčí. 

Dům se otevírá směrem do zahrady, z většího domku vede ven i francouzské okno. K rušné severní cestě logicky nevedou z domu ani žádná okna. Progresivní přístup zdokonalil i interiérové prostory, které jsou členité díky lávkám, podstropním průhledům a proskleným galeriím.

TIP: Hledáte dům či byt?

Vybírejte z více než 100 tisíc prověřených nabídek domů a bytů ve vašem okolí na Reality.iDNES.cz.

Dynamičnost interiéru neschází ani v menším bytě pro babičku. S členitými stropy si pohrává intenzivní jižní slunce a vytváří v pokoji zajímavá zákoutí. Ta mohou vznikat i po setmění. Architekti po celém domě důmyslně rozmístili desítky nastavitelných bodových světel, která jsou díky jednoduchým tvarům a bílé barvě na zdech sotva znatelná.

Hře světel architekti přizpůsobili i neobvyklé použití jemné keramické mozaiky na zdech v obývacích pokojích a chodbách obou domků. Stejná mozaika, ale v barvách písku a vody, je na stěnách v koupelně. Totožnou barevnou paletu studio použilo i při zařizování dalších místností. Decentní modrá s béžovou, tentokrát ale ve svislých pruzích, se objevují i na tapetách v ložnici.

Architekti po celém domě důmyslně rozmístili desítky nastavitelných bodových světel.

Architekti po celém domě důmyslně rozmístili desítky nastavitelných bodových světel.

Pohled do kuchyně mladé rodiny s jídelním stolem

Pohled do kuchyně mladé rodiny s jídelním stolem

Jednoduché a nadčasové zařízení interiéru odpovídá současnému japonskému modernímu vkusu a tradicím se spíše vyhýbá. Dřevěný nábytek s kvalitním polstrováním pochází jak od místních truhlářů, tak světově renomovaných výrobců. V celém bytě jsou rozmístěny legendární lustry a lampy dánské značky Louis Poulsen, které jsou v dnešním Japonsku žádaným artiklem i přes svou vysokou pořizovací hodnotu. 

Každý z rodiny si tak díky promyšlené architektuře může užívat soukromí, stejně jako společně pobývat na zahradě. Loni dokončený dům má celkovou rozlohu 240 metrů čtverečních.

Majitelé prakticky vyřešili i právní otázku stavby. K tomu, aby dům byl veden v katastru jako dvě samostatně stojící novostavby, stačila symbolická několikacentimetrová mezera na vrcholku brány.    

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení , Mýto, Živnost


Nejčtenější

Lamely z kvalitního kompozitu mívají záruku až 25 let. Nevadí jim ani výkyvy
Podvodníci falšují i materiál na terasy. Jak nenarazit

Jaro, slunce, pohoda. Kdo má dům, užívá si ji hlavně na zahradě a pak také na terase u domu. Při jejím pořizování je třeba zvážit výběr materiálů i ochotu...  celý článek

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Nová koupelna je mnohem světlejší a působí elegantně.
Za tři dny a čtyři tisíce korun proměnila starou koupelnu k nepoznání

Barbora se vrhla na proměnu koupelny, která byla celá obložena dlaždicemi zvanými kůže. Ty prostoru vládly téměř 30 let. Byly na podlaze, vaně i všech stěnách...  celý článek

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Další z rubriky

Obytná plocha domu je 178 metrů čtverečních.
Moderní dům si postavili v Brně. Inspirovali se funkcionalismem

Manželé s třemi dětmi vystřídali různé bydlení, nakonec se rozhodli pro domek se zahradou. Postavili si pasivní stavbu s šesti místnostmi a rozlohou 178 metrů...  celý článek

Směrem k jihu dům hledí velkou prosklenou plochou vstříc panoramatu...
Jak si vyzkoušet bydlení v moderní dřevostavbě na vlastní kůži

Ve vzorovém domě Domesi Concept House v obci Budíkov na Českomoravské vrchovině lze „na zkoušku“ strávit klidně i víkend a na vlastní kůži si vyzkoušet...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.