Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna panelákového bytu po odchodu dětí: konečně mají rodiče prostor

  1:00aktualizováno  1:00
Jaroslav s Laďkou bydlí na sídlišti v Praze-Petrovicích už pětadvacet let. Za tu dobu si jejich byt prošel několika přeměnami. Ta poslední reaguje na to, že dospělé dcery už s rodiči nebydlí, a ukazuje, jak lze uzpůsobit interiér pro čtyři na bydlení pro dva včetně nového využití dětského pokoje.

Kuchyně na zakázku s povrchem z lamina kombinuje dva odstíny žluté barvy. Prostor mezi skříňkami a pracovní deskou tvoří dřevotříska s modrým laminem. | foto: Jaroslav Hejzlar

Když se manželé se dvěma dětmi do státního bytu před čtvrtstoletím stěhovali, čekal na ně dvougenerační byt 4+kk s výhledem na hostivařskou přehradu, který si hned na počátku za pochodu přebudovali.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

„Nevýhodou byl kuchyňský kout směšných rozměrů i dělení bytu na malé místnosti, naopak velkou předností se ukázaly dvoje stoupačky a možnost přibrat si k bytu část chodby u výtahu,“ hodnotí tehdejší situaci Jaroslav.

První etapa změn

Stavební úpravy provedli tenkrát svépo­mocí velmi rychle, kuchyni přemístili na druhou stranu bytu, zrušili jeden ze dvou záchodů a na jeho úkor zvětšili koupel­nu. Vybouráním dalších příček vznikl veliký obývací prostor propojený s ku­chy­­ní, dále velkorysý dětský pokoj a menší ložnice pro rodiče.

„Přiřazením části společné chodby nám přibyla prostorná předsíň, kde si obléknete kabát, aniž byste narazili rukama do zdi,“ při­pomí­ná majitel. Vznikl tak byt o rozloze téměř sto metrů čtverečních, ve kte­rém rodina takto bydlela dalších deset let.

Od podlahy po kuchyni

V druhé fázi rekonstrukce bytu byly vyměněny dveře se zárubněmi a také podlahy. „Rozhodli jsme se pro plovoucí laminátovou a na exponovaná místa, jako je koupelna, chodba a kuchyně, jsme nechali položit dlažbu,“ vypo­čí­tává Jaroslav.

Fotogalerie

Sami si pak zorganizovali a za­platili náhradu starých oken za dřevěná eurookna, se kterými jsou stále velmi spokojeni. Družstvo totiž provedlo kompletní výměnu oken v do­mě až s odstupem času, a ještě k tomu za plastová. V té době předělali i elektřinu na 380 V (včetně revize) a pořídili si na zakázku novou kuchyňskou sestavu.

Zdobí ji dva žluté odstíny, a ačkoli kuchyni chválí všechny návštěvy, její výraznější barev­nost se manželům už trochu omrzela. „Postupem času si vybíráme čím dál více strohé zařízení, takové, aby se ne­okou­kalo,“ míní dvojice.

Zůstali ve dvou

Může se hodit

Dejvice House

Dejvice House - zrekonstruované bydlení na Praze 6.

Další byty k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Hlavní změnou po odchodu dcer se stalo přestěhování ložnice manželského páru do dětského pokoje, který tak úplně zmizel. Konečně mají velkou místnost na spaní s oknem do vnitro­bloku a parčíku, jejíž součástí jsou i úložné prostory.

Z jejich někdejší ložnice, ve které byla a stále je i šatna, tak vznikl pokoj pro hosty, který slouží zároveň i jako úložiště sportovních po­třeb a jiných důležitých věcí.

Manželé ovšem proměnili i svá praco­viště. Zatímco dříve měli dva oddělené pracovní stoly, dnes využívají jednu vel­kou pracovní desku, na které jsou počítače umístěné naproti sobě. „Netoužíme se každý někam zašít, vyhovuje nám, že můžeme spolu nejen při práci komu­ni­kovat, ale být zároveň i součástí dění v obývacím pokoji nebo v kuchyni, tyto prostory tvoří totiž stále jednu míst­nost,“ vysvětlují.

Čalouněná křesla Poäng,knihovnu Billy i koberec  vybrali v IKEA, konferenční stolek je stejně jako  v kuchyni model Zen od Fast Interier.

Čalouněná křesla Poäng,knihovnu Billy i koberec vybrali v IKEA, konferenční stolek je stejně jako v kuchyni model Zen od Fast Interier.

Nehromadit věci

Majitelé se snaží byt zjednodušovat a hlavně se neobklopovat věcmi, které nepotřebují. „Nemám rád drobnosti, jsou to lapače prachu, rozbíjejí mi mysl,“ přiznává Jaroslav špatnou soustředěnost v takových prostorech. To dokládá i knihovna, která je v hlavní místnosti obrovským dekorativním prvkem.

A přestože majitel velké otevřené kni­hov­ny z pozice své fotografické profese v interiérech miluje, doma si knihovnu kvůli prachu opatřil dvířky, prosklená jsou z IKEA, ta z plexiskla si vyrobil sám.

Stupňující se příklon k minimalismu v zařizování bytu se projevuje například na stropních sádrových svítidlech čtvercového nebo obdélníkového tvaru či na zastínění oken svislými žaluziemi. „Záclony jednak nemusíme, jednak žaluzie vytvářejí pro mou práci doko­nalé přítmí,“ vysvětluje majitel.

Zjednodušené i luxování a velký stůl

Zařízení ložnice vybrali převážně v IKEA, čelo postele se skládá z několika kusů. Nástěnné lampičky jsou od Rend Light Studia.

Zařízení ložnice vybrali převážně v IKEA, čelo postele se skládá z několika kusů. Nástěnné lampičky jsou od Rend Light Studia.

Ač je to neobvyklé, i v panelovém bytě může výborně fungovat centrální vysávání. Má to několik výhod: od tichého provozu (agregát je v komoře) přes vý­měnu pytle (jednou za rok) až po bez­prašné vysávání. „Nechali jsme si je in­stalovat až později a velmi to doporučuji. Navíc nám stačí jedna zásuvka umístěná uprostřed bytu,“ pochvaluje si provoz Jaroslav.

Nejdůležitějším prvkem bytu, kde se schází ať už úzká, nebo širší rodina, byl vždycky jídelní stůl. „Ten musí ovšem podle toho vypadat. Žádná skleněná deska na drátěných nožkách, ale bytelný dřevěný stůl, který představuje pev­nost, stálost a jistotu,“ stojí si za svým majitel. A je vidět, že v této domácnosti, kam se všichni rádi vracejí, tak funguje už léta.

„Motto naší rodiny zní: nechceme se separovat, chceme žít pohromadě. Proto jsme si hned na počátku vytvořili z malých panelákových komůrek jednu velkou prostornou místnost s obývákem, pracovnou a velkou kuchyní s jídelnou. Oběma dcerám jsme zároveň dali k dispozici jeden pokoj dohromady, myslíme si, že je to pro děti dobré, i my sami jsme takto vyrůstali,“ dodávají manželé.

Knihovnu kryjí  průhledná dvířka ze skla i matná  z plexiskla (za jedněmi je schovaná tiskárna). Roletka vlevo zakrývá malou knihovničku.

Knihovnu kryjí průhledná dvířka ze skla i matná z plexiskla (za jedněmi je schovaná tiskárna). Roletka vlevo zakrývá malou knihovničku.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:




Nejčtenější

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Další z rubriky

Při rekonstrukci se část předsíně „proměnila“ na obývací pokoj spojený s...
Když si žena umane předělat byt, nepřestane, dokud se jí to nepodaří

Jsou lidé, kteří k rekonstrukci přistupují spíš intuitivně, jiní si vše spočítají na milimetry. K těm druhým patří i čtenářka Eva, která svůj byt po proměně...  celý článek

Obývací pokoj teprve čeká na nový nábytek, nejdříve si na něj musí mladý pár...
Rekonstrukce 3+1 si vyžádala čtyři měsíce dřiny, zato jen 180 tisíc

Po koupi bytu na hypotéku majitelům už na jeho rekonstrukci peněz zpravidla moc nezbývá. Ti šikovní, co mají navíc zdatné rodiče a dobré kamarády, jdou tak do...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.