Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polovinu dvojdomku si zařídili po svém: všude mají kamennou podlahu

  1:00aktualizováno  1:00
Otevřete-li levé vchodové dveře nového dvojdomku, vstoupíte do velké šatny s plochou 28 metrů čtverečních, do níž architekt umístil veškeré úložné prostory. V pokojích nenajdete jedinou skříň. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Dominantním prvkem spojené kuchyně a obýváku se stal jídelní stůl s délkou 190 cm. | foto: Robert Žákovič

Vstupní chodbu vyplňují vestavěné skříně po obou stranách. Součástí jsou i dva výklenky, z nichž jeden slouží jako technická místnost a ukrývá kotel a bojler, druhý se proměnil ve sklad, v němž zbylo místo například i pro žehlicí prkno a další objemnější věci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov

Nevšední prostor ještě dělí středový prvek, který působí jako lavička, komoda i dekorace. Součástí jsou vestavěné květníky. Dům je celý podsklepený, a tak může být v suterénu uklizeno sportovní vybavení nebo zahradní technika. Díky koncentraci úložných prostor na jedno místo pak v celém domě nenajdete prakticky žádné skříně a místnosti tak působí větší.

Vzhledem k tomu, že se majitelka obrátila na architektonickou kancelář ještě v době, kdy měl dům podobu hrubé stavby, byly takové úpravy ještě možné.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Když podlahu vybírá zkušenost

Dispozice 3 + kk dovolila dopřát i synovi samostatný pokoj. V domě je velká, ale pouze jediná koupelna. Všechny místnosti sjednocuje shodná podlaha, na přání majitelů je to přírodní kámen, položený od vstupní místnosti přes koupelnu až po dětský pokoj.

Nejen podlaha však působí v domě jako spojující prvek. To samé platí i pro interiérové dveře a nábytek, který je s výjimkou sedacího vyrobený na míru (architekti realizovali interiér na klíč: nábytek navrhli a zařídili jeho výrobu, stavbu včetně pokládky podlahy provedla firma pb-servis.cz).

Kamenná podlaha položená v celém domě působí jako jednotící prvek interiéru.

Kamenná podlaha položená v celém domě působí jako jednotící prvek interiéru.

„Kamennou podlahu do celého domu si manželé přáli ze tří důvodů. Majitel s tímto materiálem obchoduje, a osobně si tak mohl vybrat pro sebe ten nejlepší, na kámen byli zvyklí z předchozího bytu a vyhovoval jim. Dům je navíc vytápěn podlahovým topením, které je ve spojení s kamenem velmi účinné, úsporné a snadno regulovatelné,“ vysvětluje volbu kamenné podlahy Petr Hodan designér ze studia ZAKI design, autor návrhu. 

Bílé lesklé plochy nábytku se střídají s dubovou dýhou. Ve vstupním prostoru jsou obě technické místnosti uzavřené zrcadlovými dveřmi osazenými v hliníkovém rámu. I tento prvek se v interiéru opakuje několikrát.

Neobyčejná kuchyně

Dominantním prostorem se stala kuchyně propojená s jídelním koutem a obývacím pokojem. Původní návrh počítal s kuchyňskou linkou ve tvaru písmene L. Ta by však byla pro tento neobyčejný dům příliš obyčejná.

Fotogalerie

„Proto jsme přišli s nápadem umístit do středu jedné ze stěn velkou americkou chladničku, na kterou navazuje jídelní stůl o velikosti 190 × 90 cm, nad nímž se táhne řada světel,“ popisuje architekt Petr Hodan, který interiér navrhoval.

Protože pohovku nahradily v obývacím pokoji sedací vaky, stává se jídelní stůl centrem nejen této místnosti, ale celého domu. „Pohovka v obývacím pokoji nám nechybí. Hovíme si na pytlích rádi, vyhovuje nám to a rozhodně nebudeme nic měnit,“ říká majitelka.

Velikost americké chladničky, která nabízí dost místa na skladování potravin, dovolila kuchyňskou linku zredukovat pouze na dolní skříňky se spotřebiči, varnou a mycí zónou a úložnými prostory.

Velká americká chladnička a na ni v linii navazující jídelní stůl s řadou...

Velká americká chladnička a na ni v linii navazující jídelní stůl s řadou svítidel oddělují kuchyňskou část od té obývací.

Pracovní deska je vyrobená z masivní dubové spárovky, v několika krocích upravené a ošetřené speciálním olejem a emulzí tak, aby odolala náročnému kuchyňskému provozu. Digestoř je vestavěná do stropního podhledu.

Zajímavým detailem jsou krbová kamna, sloužící i k mimosezónnímu přitápění, a na panelu zavěšený televizor, které architekt umístil tak, aby majitelé měli při sledování televize výhled i na plápolající plameny a naopak. Vedle televize se vyjímá velká obrazová tapeta (přání majitelky), která barevně ladí se sedacími vaky i květinami po domě. Nadčasové barvy, šedou a bílou, ale také dřevo doladila majitelka výraznými doplňky.

Dětský pokoj pro budoucnost

Ložnice a dětský pokoj jsou zařízeny velmi jednoduše. Do ložnice si majitelé přáli pouze dvoulůžko o velikosti dvakrát dva metry. To doplnily ještě tři police usazené na „trny“ instalované pod oknem, kam si majitelé mohou odložit knihu, budík a další drobnosti.

V dětském pokoji rodiče dopřáli synovi 140 cm široké lůžko a velký pracovní...

V dětském pokoji rodiče dopřáli synovi 140 cm široké lůžko a velký pracovní stůl doplněný o kontejnery se zásuvkami.

Jednoduchost vládne i dětskému pokoji. Syn má k dispozici lůžko se šířkou 140 centimetrů, což odborníci doporučují. Malému dítěti se tak vejdou do postele plyšáci a hračky, později není problém s přespáním kamarádů. Lůžko je doplněné vyšší bočnicí a čelem.

Na postel navazuje nadstandardně velký pracovní stůl s délkou dva a půl metru. Vejde se sem počítač a zbude i dost místa na psaní úkolů a jinou práci. Nad stůl nechal architekt zavěsit sestavu dvou polic a uzavíratelných skříněk. Protější stěnu zatím zdobí velkoformátová tapeta. Zůstává tu tak v budoucnu prostor na další skříňky, pokud by syn potřeboval přece jen více úložného prostoru.

Koupelna bez obkladů

V domě je jediná koupelna, čemuž odpovídá i její velikost přes deset metrů čtverečních. Na první pohled připomíná spíš relaxační zónu než místo očisty. Je to proto, že si zde majitelka nepřála keramické obklady a architekti jí rádi vyhověli.

Kamennou podlahu tu částečně vytáhli až na stěnu, zeď kolem umyvadla, která bude muset zřejmě nejvíce odolávat odstřikující vodě, kryje a chrání kompozitní odolná deska imitující dřevo. Stěny a strop místnosti jsou vymalované voděodolným bílým nátěrem. Zařizovací předměty ctí jednoduchý hranatý design. Celou stěnu vedle pračky a sušičky zaplňují police vyrobené opět z umělého materiálu v dezénu dřeva.

Středový prvek ve vstupní hale slouží jako lavička při přezouvání a dělí velký...

Středový prvek ve vstupní hale slouží jako lavička při přezouvání a dělí velký prostor na více částí.

Koupelnu si majitelé přáli bez keramických obkladů, architekti jim vyhověli,...

Koupelnu si majitelé přáli bez keramických obkladů, architekti jim vyhověli, vznikl tak zajímavý prostor.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:




Nejčtenější

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

Další z rubriky

Stěny velké jídelny, ve které se pohodlně nají až deset strávníků, zdobí dvě...
Luxusní dům v Hamptonu ovládly tři malé děti, melouny a 250 ananasů

Americká návrhářka Susana Simonpietriová se ujala proměny prázdninového domu v Hamptonu na Long Islandu. Letní sídlo si v oblíbené lokalitě koupila pětičlenná...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.