Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům využívá na vytápění pasivní solární efekt. Proto se otáčí za sluncem

  1:00aktualizováno  1:00
Dynamická budova rodinného domu působí na první pohled poněkud sofistikovaně. Tvar připomínající krystalickou strukturu minerálů ale vychází z jasné vnitřní logiky.

Zkosené nároží směřuje na jih | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Parcela v klidné vilové čtvrti městečka nedaleko Prostějova nabízela "věnem" dnes již vzácné hodnoty: v bezprostřední blízkosti se nachází jak centrum města, tak krásná příroda.

Aby majitelé tyto výhody maximálně využili, přikoupili ještě sousední pozemek. Získali tak další bonus navíc: hezký výhled na lesnaté údolí. K realizaci svého záměru, zcela moderního pohodlného dvougeneračního bydlení, si vybrali ateliér Aleše Gadliny, jehož některé realizace znali.

Chtěli totiž dům, který využívá takzvaný pasivní solární efekt. Byla tomu přizpůsobena i orientace domu a další technické podmínky.

"Již první návrh, který jsem vypracoval, se líbil," říká architekt, "původní parcela pro něj ale byla malá, mohl se realizovat a zhodnotit až na větší ploše. S klienty se mi velmi dobře spolupracovalo, měli jasnou představu o tom, co chtějí, takže nedocházelo k obvyklým komunikačním chybám."

Do domu se vchází a vjíždí po žulových kostkách, které vydrží jakoukoliv zátěž

Do domu se vchází a vjíždí po žulových kostkách, které vydrží jakoukoliv zátěž

Vznik moderní architektury umožnil, kromě nadhledu majitelů, i místní stavební úřad, který nestanovil ani požadavek na sedlovou střechu, ani jiné striktní regulační podmínky.

Dům, který se otáčí za sluncem

Dispoziční řešení bylo předurčeno přáním rodiny vybudovat dvě samostatné obytné jednotky, pro rodiče (v přízemí) a pro dva dospělé syny (v patře). Soukromí obou generací se protíná a zároveň odděluje ve společném zádveří.

Půdorys se vyvinul transformací základního tvaru L. Obytné místnosti jsou orientovány do vnitřního rohu, obráceného na slunnou stranu a do přírody, zatímco po vnějším obvodě, směrem do ulice a k sousednímu domu, se nacházejí místnosti zázemí a garáž.

Při pohledu z ulice je zřetelná kompozice odstupňování výšek od garáže s nejnižším stropem přes střední obytnou část až po dvoupodlažní křídlo

Při pohledu z ulice je zřetelná kompozice odstupňování výšek od garáže s nejnižším stropem přes střední obytnou část až po dvoupodlažní křídlo

Vnitřní uspořádání také odráží polohu ve svahu, společná obytná část má podlahu položenu o jeden metr níže než vstup a garáž, aby mohla plynule prolnout do zahrady, na terasu v úrovni jižní části pozemku. V obývacím pokoji tak vznikl prostor s výškou stropu 3,60 m, který vytvořil dojem velké vzdušnosti a otevřenosti.

Za dynamickou kompozicí hmot domu se neskrývá nespoutaná tvůrčí invence, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale naopak racionální úvaha o úsporách energie.

Venkovní posezení je na velkoformátové žulové dlažbě s hrubým povrchem

Venkovní posezení je na velkoformátové žulové dlažbě s hrubým povrchem

"Klienti si přáli co nejvíce využít pasivní účinky slunečních paprsků. Proto došlo ke zkosení proskleného jižního nároží a pootočení středního půdorysného traktu tak, že dělicí stěna mezi obytnou částí a garáží vede v diagonálním směru," vysvětluje Aleš Gadlina. Proti přehřívání je prostor chráněn přesahující střechou a terasou ve druhém podlaží.

Na přání majitelů bylo z projektu odstraněno venkovní ocelové schodiště, které mělo vést z této terasy přímo do zahrady. Zdálo se jim nadbytečné.

"Respektoval jsem stavebníky, kteří budou dům užívat. Užitná funkce by měla být u rodinného domu na prvním místě, pohoda bydlení je před architekturou," říká autor návrhu.

Na kuchyňskou linku byla zvolena vysoce odolná MDF deska s lakem ve vysokém lesku

Na kuchyňskou linku byla zvolena vysoce odolná MDF deska s lakem ve vysokém lesku

Vzhledem k tomu, že firma Gadline domy zároveň navrhuje i staví a má bohaté praktické zkušenosti, byl stavební projekt zpracován podrobně až do detailů a realizace stavby proběhla bez problémů.

Majitelka domu dává přednost přírodnímu ladění, kvalitním materiálům a teplým tlumeným barvám. Převažuje přírodní dřevo, kámen, nerez ocel. Druhé podlaží, které obývají synové, je barevně kontrastnější.

Stolovat lze i na terase

Stolovat lze i na terase

Technické údaje

Zastavěná plocha: 287 m²

Užitná plocha: 320 m²

Konstrukce: železobetonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější izolace obvodového pláště Orsil, stropy Porotherm, větraná dvouplášťová střecha, terasa ve 2. podlaží – nosná konstrukce z ocelových profilů, dřevěná podlaha

Výplně otvorů: okna hliníková s izolačními dvojskly (SIKO), vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní, vchodové dveře hliníkové

Vytápění: ústřední, nízkoteplotní soustava (příprava na tepelné čerpadlo), podlahové vytápění + radiátory, plynový kotel, klimatizace, krb

Autor

Ing.  Aleš Gadlina

* 1965

Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V r. 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 7/2009.

Autor:




Nejčtenější

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou mladí, dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Architektka Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal se k proměně bytu v...
Nejlepší interiér roku 2016: loft s nábytkem navrženým na míru

Zatímco architektonických soutěží určených stavbám je celá řada, interiéry byly dosud opomíjené. Změnila to až soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut...  celý článek

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.