Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Do nádherného rodinného domu se vchází obrovskou dírou v zemi

  1:00aktualizováno  1:00
Dvoupatrová vila ve švýcarských lázních Vals se nebojí být jiná. Skrývá se pod zemí, vchází se do ní podzemní chodbou a uvnitř je vymalovaná černě. Unikátní Villa Vals má klenby z překližky, stěny z kamene a na terase dokonce vyvěrá pramen místní léčivé vody.

Za nápadem domu vnořeného do kopce stojí architekti Bjarne Mastenbroek z nizozemského architektonického studia SeARCH a Švýcar Christian Müller. | foto: Iwan Baan

Uprostřed švýcarské vesničky Vals, ve které žije asi tisícovka obyvatel a která již před lety proslula svými termálními lázněmi, vyrostla (nebo možná lépe zarostla) neobvyklá stavba, vzdáleně připomínající bunkr.

Obyvatelům poskytuje plnohodnotné zázemí včetně moderních technických zařízení a její provoz je dokonale ekologický a ekonomicky úsporný. Velký podíl na tom má samozřejmě i to, že dům je z velké části situován pod zemí, a tak je přirozeně tepelně izolován.

Za nápadem domu vnořeného do kopce stojí architekti Bjarne Mastenbroek z nizozemského architektonického studia SeARCH a Švýcar Christian Müller.

Z terasy domu se nabízí impozantní výhledy.

Z terasy domu se nabízí impozantní výhledy.

 Do svahu, ve kterém vila leží, bylo nutné vyhloubit jedenáct metrů hlubokou jámu, která se zpevnila litým betonem a stala se tak jakýmsi hnízdem pro samotnou stavbu. Její zešikmené stěny poskytují obyvatelům úchvatné vyhlídky na údolí Graubünden a hory tyčící se nad ním.

Stavební povolení ve Švýcarsku

Proces přidělení stavebního povolení ve Švýcarsku se liší v jednotlivých kantonech a často i v obcích. V oblasti okolo vísky Vals je vydání povolení řízeno poměrně velmi přísnými kritérii. Nedílnou součástí žádosti o stavební povolení je maketa zamýšlené stavby a navíc dřevěný model ve skutečné velikosti na pozemku. Model samozřejmě není detailní, vyznačuje jen rohové body domu, a to i ty nejvyšší, výškové. Sousedé a úřady tak mohou posoudit, jak nová stavba zasáhne do podoby obce či krajiny. Nepodivujte se tedy, pokud při dovolené ve Švýcarsku uvidíte pozemky, ze kterých budou čnít do výšky hranoly a latě. Jde o zcela běžnou přípravu stavby.       

Dokončení stavby trvalo nakonec celé čtyři roky. Od samého začátku byla ambiciózně naplánovaná vila kladně vnímaná i švýcarským stavebním úřadem, který prominul i zkonstruování malé makety dřevěné stavby, která musí ve Švýcarsku nutně předcházet každému konečnému schválení stavebního povolení.

Úřad a sousedé tak mohou vždy reálně posoudit, zda se stavba hodí do daného prostředí. V tomto případě se ale kvůli náročnosti vytvoření dřevěného modelu udělala výjimka a začalo se rovnou stavět.

Do vily lze přijít po stupňovitém kamenném chodníčku, který ústí na oválné terase výkroje domu. Druhou možností je dvacet dva metrů dlouhá podzemní chodba. Do ní se vstupuje skrz nenápadnou původní stodolu z dřevěných latí a kamene. Stojí ve svahu na okraji pozemku.

Prosklená stěna domu vede na terasu.

Prosklená stěna domu vede na terasu.

Její podoba je zcela typická pro místní tradiční architekturu. Ve stodole jsou úložné prostory a malé posezení. V zimě si zde můžete nejen odložit, ale hlavně se i zahřát u krbových kamen a poté se vydat do sklepa stodoly, odkud vede dlouhá chodba se schodištěm až do obývacího pokoje. Z chodby lze vyjít i přímo na oválnou terasu.

Obývací pokoj je černě vymalovaný a stropy i některé stěny jsou z pohledového betonu. Z obývací zóny lze po třech schůdcích z neopracovaného kamene sestoupit do kuchyně, na kterou navazuje velká jídelna.

Jednoduchá kuchyň má otevřené ohniště.

Jednoduchá kuchyň má otevřené ohniště.

Celý prostor je prosklený a umožňuje vstup na venkovní terasu. Ve spodním patře je také jedna ze tří ložnic domu, koupelna a šatna. Další ložnice s vlastním sociálním zařízením jsou v patře domu a na galerii. Celkem má dům téměř 160 metrů čtverečních plochy.

Vybavení vily dokonale koresponduje se samotnou stavbou, kde jsou nejdůležitějšími materiály beton, dřevo a kámen. Ani uvnitř si vila nehraje na povrchně luxusní sídlo.

Na návrzích a vybavení interiéru se podíleli známí nizozemští designéři a architekti, jako například studio JVM návrháře Jeroena van Mechelena nebo designéři z kultovního obchodu Thomas Eyck, ze kterého jsou ve vile textilie a osvětlení.

Na okraji pozemku stojí stodola, ze které vede podzemní chodba do obývacího

Na okraji pozemku stojí stodola, ze které vede podzemní chodba do obývacího pokoje podzemního domu.

Aby vila uvnitř nepůsobila příliš vyumělkovaně, přidal Christian Müller i pár vlastních kousků: sedátka a koše z Japonska, starou nizozemskou vojenskou bednu a obrazy své ženy, Mariety Reijerkerk.

Villa Vals se po celý rok pronajímá. Komfortně si v ní může užívat prázdniny až osm dospělých a čtyři děti. Užívat si pohledu z modré vany na alpské svahy s pasoucími se krávami můžete již v přepočtu od 20 tisíc korun za prodloužený víkend.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: vyhlídka, lázně


Nejčtenější

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Další z rubriky

Dalším výrazným prvkem interiéru jsou světla z hrnků, vytvořená na zakázku...
Dřív potraviny, dnes čokolatérie. Vokovický podnik má osvětlení z hrnků

Pražské Vokovice získaly novou čokolatérii. Proměny původních potravin na podnik s čokoládou se ujal architekt Jan Bek. Nejvýraznějším prvkem jsou dvě výlohy s...  celý článek

Bílý základ oživují měděné a stříbrné detaily, případně černá barva.
Interiér dřevostavby, kde bílou narušuje jen zlatá a staré dřevo

Na okraji lužních lesů blízko Bratislavy vznikla zástavba rodinných domů. Dřevostavby jsou jedna jako druhá, s přírodní patinou dřevěných obkladů fasád,...  celý článek

Palác Rokoko patří s přilehlými domy a pasáží Lucerna mezi kulturní památky.
Palác Rokoko je kubistický skvost. Autor se proslavil až po tragédii

V říjnu uplyne 140 let od narození Emila Králíčka, pozapomenutého mistra české secese a kubismu, který navrhl i Šupichovy domy na Václavském náměstí. Známé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.