Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Drzá kostka se všem vysmála. Vecpala se mezi domečky

  1:00aktualizováno  1:00
Odvážný rodinný dům si postavili manželé v přístavním městě Landskrona na jihu Švédska. Oba milují moderní umění a skromná parcela v původní zástavbě je inspirovala k naprosto unikátní minimalistické stavbě.

Elegantní kompozice oken a dveří v průčelí. Okno v posledním patře je otvor vedoucí na střešní terasu. | foto: Ake E:son Lindman

Pouhých pět metrů široká a patnáct metrů dlouhá byla proluka mezi domy, které si nikdo víc než půl století nevšímal. Opuštěnou parcelu si vybrali proto, že byla v jejich oblíbené čtvrti s přátelskou sousedskou komunitou.

K realizaci si přizvali dvojici stockholmských architektů Jonase Eldinga a Johana Oscarsona. Mladí tvůrci se po studiích vydali na zkušenou do světa. Jonasovi se podařilo pracovat osm let v japonském architektonickém studiu SANAA pod vedením hlavních architektů Kazuyo Sejimy a Ryue Nishizawy. Osvojil si japonský styl střídmé a kvalitní architektury, který je výrazným prvkem rodinného domku v Landskroně.

Kuchyň a její vybavení pochází od finské firmy Saari.

Kuchyň a její vybavení pochází od finské firmy Saari.

Bílá kostka, která se odvážně tyčí nad střechami sousedních domků, výškově  navazuje na naproti stojící dům. Absolutní materiálová a liniová čistota zajistila, že stavba i ve své jinakosti do ulice výborně zapadá, ale zároveň se jasně odlišuje. Budova je svěží moderní vsuvkou do staré různorodé zástavby.

"Snažil jsem se stavbu realizovat s maximální pokorou, která je Japoncům vlastní," říká Jonas. "Největším oceněním pro nás je, že v novém domově jsou naši klienti šťastní a že změnou, která přišla do ulice po desítkách let, jsou spokojení i jejich sousedé."

Dispozice domu je jasná a přesně stanovená. Manželé děti mít nebudou, a tak si mohli dopřát luxus celistvého otevřeného dvoupatrového bydlení o rozloze 125 metrů čtverečních. 

Zařízení domu je prosté a skromné.

Zařízení domu je prosté a skromné.

Otevřené bydlení vytváří unikátní atmosféru celého domu. Hladké bílé stěny navíc umožňují kvalitní vystavování uměleckých děl, přesně tak, jak si dvojice přála. "Oba milují umění, a je to jediná věc, kterou chtějí ve svém domě obměňovat. Vzhled stavby je definitivní a již se nebude měnit. Základním požadavkem bylo, aby dům byl kvalitní a lahodil oku i za dvacet či čtyřicet let," vysvětlují architekti.

Velké prosklené křídlo vstupních dveří otvírá prostor prvního zádveří. Z něj se vchází do kuchyně, propojené s jídelnou. Kuchyň a její vybavení pochází od finské firmy Saari. Za okny přízemí je malý dvoreček s posezením, na které navazuje samostatná pracovna.

Okno v knihovně nabízí posezení s výhledem do ulice. Všechny textilie pochází z

Okno v knihovně nabízí posezení s výhledem do ulice. Všechny textilie pochází z Japonska.

V prvním patře galerie domu je obývací pokoj s knihovnou a velkým oknem směřujícím do ulice. V nejvyšším patře lze z koupelny, která lávkou sousedí s ložnicí, vyjít na střešní terasu. Ta je zčásti otevřená i do ulice. Obyvatelé domu si tu v létě rádi dopřávají víkendové pozdní snídaně.

V obytné knihovně na galerii a v ložnici jsou podlahy z masivního smrku, zatímco celé spodní patro má podlahy ze stěrkovaného betonu ošetřeného zátěžovou barvou.

Rozvržení domu rozděleného na funkční zóny nabízí i zajímavé průhledy: například z jídelny lze vidět, co se děje na střešní terase. Právě průhledy, velké plochy skla a bílá barva jsou pro majitele velmi důležité. Dodávají jim alespoň o něco víc světla a pocit komfortu, především v zimě, v prosinci zde svítí slunce pouhé čtyři hodiny.

Zadním vchodem pracovny lze projít do traktu druhého domu, který majitelé

Zadním vchodem pracovny lze projít do traktu druhého domu, který majitelé přikoupili a pronajímají ho.

Těsně před dokončením stavby v roce 2009 se páru podařilo koupit i domek sousedící se zadním traktem stavby. Mohou tak pohodlně procházet celým blokem napříč a vybírat si vchod, který jim je aktuálně pohodlnější. V přikoupeném domku zřídili malý butik, který pronajímají, stejně jako dva malometrážní byty v patře.

Majitelé milují design a umění. Architekt Johan vtipkuje, že v téhle části země, kde v sousedním přístavním městě Helsingborgu sídlí mezinárodní ředitelství firmy Ikea, nelze nemilovat design a nebýt blázen do dobrého bydlení.

Severský styl v domě je doplněný japonskou exotikou. Například látky na polštářky a potahy vybral Johan v Japonsku a ušila mu je pro klienty jeho japonská tchyně.

Bílá kostka se tyčí nad střechami sousedních domků, ale přesto výškově a

Bílá kostka se tyčí nad střechami sousedních domků, ale přesto výškově a barevností navazuje na naproti stojící dům i nárožní stavbu.

Majitelé nevlastní auto, cestují pouze vlakem, snaží se žít nenáročný a k přírodě šetrný život. Na to museli brát ohled i Johan s Jonasem. Dům postavený z keramzitových tvárnic zaizolovali a nainstalovali do něj ventilační jednotku s rekuperací tepla. Střecha je osázená zelení a pokrytá rozchodníky.

Limitem kromě plochy parcely byla i částka 280 tisíc eur, v přepočtu asi sedm milionů korun, kterou majitelé nechtěli v žádném případě překročit. Suma zahrnuje i nakoupení vnitřního vybavení a nábytku, kromě několika kousků, které si přinesli do domu ze starého bytu.

Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.