Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům v rustikálním stylu předělali manželé na krásné moderní bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Interiér domu postaveného v polovině devadesátých let v krásném prostředí nedaleko Prahy se manželé rozhodli prosvětlit a kompletně zrekonstruovat v moderním duchu.

Parkety nahradila vyhřívaná podlaha z přírodního linolea ve světlém odstínu bílé kávy s jemným mramorováním. Velký jídelní stůl je zhotovený z corianu stejně jako pracovní deska. | foto: Iveta Kopicová

Původní rustikální styl majitelce nikdy k srdci nepřirostl. Respektovala manželovo rozhodnutí, ale jeho náklonnost k tomuto stylu nesdílela. Dnes je ale všechno jinak a dům září elegancí. Po patnácti letech se jí podařilo přesvědčit manžela, aby se pustili do náročné a nákladné rekonstrukce.

"Čekala jsem opravdu dlouho. Jenže jsem se seznámila s architektkou Evou Heyworthovou a její prací, která mě uchvátila. S její pomocí se mi ho nakonec podařilo přesvědčit," prozrazuje majitelka.

Proč rustikální styl

Manžel dlouho žil v a pracoval v Rakousku. Tady si oblíbil zejména místní venkovský styl, který vnímal velmi pozitivně. Nedokázal se smířit s tím, že by se měla z jeho pohledu dobrá a kvalitní kuchyň obložená kamenem odstranit.

Intenzitu osvětlení celého interiéru je možné podle potřeby regulovat a

Intenzitu osvětlení celého interiéru je možné podle potřeby regulovat a prostředí nasvítit podle nálady. Dominuje především nepřímé osvětlení, které se odráží od bílého stropu. Například čočky svítidel Occhio je možné zajímavě kombinovat a natáčet podle potřeby.

"Původně jsem souhlasil jen s vybudováním francouzských oken a prosvětlením přízemí. Dokonce jsem zvažoval, zda by nebylo vhodnější postavit na našem pozemku úplně nový dům, než se pustit do tak rozsáhlé a finančně nákladné rekonstrukce," vysvětluje majitel.

Může se hodit

Najděte si bydlení přesně podle vašich představ. Široká nabídka nemovitostí k prodeji i k pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Nakonec souhlasil. Při rekonstrukci bylo třeba především propojit hlavní obytný prostor v domě, prosvětlit jej a kompletně upravit dispozici. "Vybourali jsme předsíň, WC, spíž, krb, akvárium přesunuli jinam, stavělo se nové schodiště… Možnosti zde však byly značně omezené. Vyměnili jsme dveře, okna, topení, osvětlení, zmodernizovali všechny koupelny. Zcela se proměnila kuchyň," vypočítává architektka Eva Heyworthová.

Rozsáhlá rekonstrukce domu zbudovaného ve svahu byla hodně komplikovaná. Největší zásah představovalo vybourání francouzských oken. "Měli jsme problémy se statikou i statiky, ale zvládli jsme to. Otevřený obytný prostor teď podepírají tři ocelové sloupy. Hodně se to tu prosvětlilo," říká Eva Heyworthová.

Z několika druhů záclonoviny jsou zhotoveny japonské posuvné stěny, které cloní

Z několika druhů záclonoviny jsou zhotoveny japonské posuvné stěny, které cloní francouzská okna a zjemňují celkový výraz interiéru. Sedací souprava Natuzzi má zabudované reproduktory a zařízení pro instalaci iPodu. Doplňuje ji praktický svítící stolek Planet Bonaldo.

Podlahu ze světlého přírodního linolea a převahu bílé barvy doplňují akcenty stříbrného nábytku s červeným sklem a tmavě hnědý koberec. Prostor se opticky ještě víc zvětšil použitím zrcadlových čelních ploch šatních skříní, v nichž se odráží.

Architekt nevymýšlí plané efekty, ale chce obohatit život

"Kromě schodiště, které jsem si vždycky přála bílé, jsem představu o barvách neměla. Vnímala jsem potřebu prosvětlení interiéru, ale barevnost a jeho celkovou proměnu jsem ponechala na architektce. Samozřejmě, že jsem si z předkládaných variant vybírala, ale striktně jsem nic nevyžadovala," vzpomíná majitelka.

Její manžel souhlasil s úpravami interiéru jen při dodržení několika podmínek, především zachování akvária. "Mořské akvárium je můj dlouholetý koníček a musím uznat, že mu architektka našla skvělé umístění, odděluje východ na terasu k bazénu od obývacího pokoje. Také je větší, nové má objem 2 000 litrů vody, a je mnohem krásnější než to předchozí."

Majitelka si splnila svůj sen hlavně novou kuchyní. Je moderní svým vzhledem, ale zároveň i praktická a také dobře vybavená. "Jsme rádi, že se sem vešly všechny spotřebiče i vinotéka, osobně mám radost z umístění myčky, k níž se už nemusím ohýbat. Jsem velmi spojená s velkým jídelním stolem, kolem kterého se pohodlně posadí osm lidí. Oceňuji i materiál corian, z něhož je vyrobený stejně jako pracovní deska kuchyňské linky."

Podkrovní prostor je vyčleněn pro ložnici majitelů. Kromě jiných ploch nabídl

Podkrovní prostor je vyčleněn pro ložnici majitelů. Kromě jiných ploch nabídl také nezvykle velký úložný prostor za čelem lůžka.

Spokojená je i autorka rekonstrukce. "U každé spolupráce jsou nezbytné porozumění a důvěra. Je důležité, aby klient pochopil architekta a nedomníval se, že vymýšlí efekty jen pro svoji slávu, ale věděl, že chce svými záměry obohatit jeho život."

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:




Nejčtenější

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno...
Jako z jiného světa. Opuštěná UFO vesnice na Tchaj-wanu roky chátrá

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno přesunout na jiné místo. Jak se dostaly z Finska na Tchaj-wan, není úplně jasné....  celý článek

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Předpěstovaná vegetační rohož urychluje a usnadňuje pokládku.
Zelené střechy chrání domy před horkem, lze na ně získat i dotaci

Zelené střechy už dávno nejsou ničím výjimečným. Ve svých návrzích je mívají architekti stále častěji, používají se však i při rekonstrukcích a zateplení...  celý článek

Jezírko z bývalé nádrže tvoří dominantu zahrady.
Rekonstrukce starého stavení je naplněním snu a píle majitelky

Údolí Podolánek na okraji Beskyd patří k místům, které si nelze nezamilovat. A když se zde ještě designérka Daniela Hradilová potkala s bílým stavením z...  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Další z rubriky

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Zastřešení terasy nejen umožňuje posedět venku i při lehkém dešti, ale má i...
Po čem Češi touží: vlastnit dům se zahradou a levným vytápěním

Dvě třetiny Čechů by chtěly bydlet ve vlastním domě se zahradou nebo blízko přírody. Jenže realita bývá jiná. I proto je v poslední takový zájem o byty s...  celý článek

1
Stěhování bude s naším manuálem hračka. Klíčem je správný postup

Stěhování a vše s ním spojené patří na seznam 43 zátěžových situací, v nichž člověk reaguje tak stresově, že může potřebovat pomoc psychologa. Přesun domova z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.