Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům v podobě kostky. Změní se v kvádr, až majitelé našetří další peníze

  1:00aktualizováno  1:00
Postavit dům bez peněz prostě nejde. Ale dá se postavit část domu tak, aby se v něm dalo bydlet, a až majitelé naspoří, rozroste se jejich bydlení o druhou půlku. Nedaleko Prahy tímto způsobem vyrostl tmavý hranol.

Na západní straně stojí kryté garážové stání s konstrukcí z ocelových profilů a dřevěných hranolů

Mladá dvojice oslovila architekty z ateliéru Vyšehrad s přáním charakteristickým pro většinu párů vstupujících do společného života: jednoduchý, účelný a pohodlný dům, jehož cena nepřekročí 3,5 milionu korun. Více peněz v tu chvíli neměli.

"Po rozboru stavebního programu a požadavků klientů bylo zřejmé, že se do finančního limitu není možné vejít," vysvětluje architekt Jiří Smolík. "Bylo by nefér nechat je v přesvědčení, že za uvedené peníze mají šanci dům postavit a pracovat na návrhu a na projektu. S klientem je třeba tuto záležitost na začátku zcela vyjasnit, jen tak můžeme předejít problémům při realizaci."

Vizualizace

Vizualizace

Architekti zkusili navrhnout dům jako "rostoucí". První etapou výstavby řešit aktuální potřeby mladé dvojice, ve druhé etapě pak dům rozšířit a doplnit o plnohodnotné zázemí pro čtyřčlennou rodinu. "Na počátku jsme vytvořili různé varianty. Klienti se rozhodli pro jedno z řešení, dům ve formě černého hranolu s plochou střechou, který se ve druhé etapě rozroste západním směrem v protáhlý kvádr."

Kompaktní tvar

Vjezd na pozemek, vstup do zádveří domu a místnosti zázemí jsou podél severní hranice pozemku, obytné místnosti mají okna na východ a do jižní části zahrady, kde zůstává volné pole pro rekreaci.

Úsporný koncept je založen na kompaktním tvaru a minimalistické dispozici, v níž každé činnosti přísluší jen nezbytně nutná plocha (odvozená od základních ergonomických poznatků). Za malým zádveřím následuje vstup do společného obytného prostoru, uspořádaného do tvaru L. Ústřední krbové těleso jej člení na část východní – směrem na východ je orientována kuchyň a sezení – a část západní, která prochází přes dvě podlaží.

Obklad cembonitovými deskami, okna rozmístěná v rámci rastru obkladu a osazená v líci fasády, to jsou prostředky, kterými architekti udrželi jednolitý kompaktní vzhled.

Obklad cembonitovými deskami, okna rozmístěná v rámci rastru obkladu

Úspornost domu vychází z jednoduchého  tvaru

Úspornost domu vychází z jednoduchého tvaru

Vedle krbu je jídelní stůl pro šest osob, prostorem volně probíhá otevřené jednoramenné schodiště na galerii v patře. Vysoký strop opticky zvětšuje celou místnost, dodává interiéru na vzdušnosti a propojuje otevřené přízemí s ložnicí v patře.

Atmosféru zpříjemňuje také rozptýlené světlo spadající shora bodovými kruhovými světlíky osazenými ve střeše. Na západní stěnu architekt na přání klientů navrhl knihovnu na míru vysokou přes dvě podlaží.

Lesknoucí se vertikála nerezového komína, procházející středem obývacího prostoru, se stala dominantou obytné části přízemí

Lesknoucí se vertikála nerezového komína, procházející středem obývacího prostoru, se stala dominantou obytné části přízemí

"Bude třeba ji řešit atypicky, s posuvným žebříkem, který umožní přístup do vrchní části. Ale to je ještě hudba budoucnosti," říká Jiří Smolík. Vedle domu stojí samostatné kryté parkovací stání, které později splyne s domem a promění se v integrovanou garáž.

Druhá fáze růstu

Ve druhé etapě zůstane stávající část stavebně i funkčně zachována beze změn. Přízemí se rozšíří o nové zádveří, šatnu a garáž, v patře na stávající galerii naváže malá hala s vestavěnými skříněmi, dva dětské pokoje a koupelna s WC, vznikne tedy standardní obytná jednotka pro čtyřčlennou rodinu.

Základ půdorysu tvoří čtvercový modul o rozměrech 1,20 x 1,20 m, který vychází z šířky cembonitových desek použitých na obklad fasády. Propojením s přístavbou se původní hranol plynule přemění v protáhlý kvádr s půdorysnými rozměry 15,6 x 7,2 m.

Masivní pracovní deska z kompozitního materiálu a hladké obložení stěny nerezovým plechem usnadňují údržbu

Masivní pracovní deska z kompozitního materiálu a hladké obložení stěny nerezovým plechem usnadňují údržbu

"Minimalistická architektura byla inspirována požadovanou úsporností. Pravidelný deskový obklad fasád, kdy je deska občas zaměněna za okenní nebo dveřní otvor, čisté geometrické těleso bez detailů, to je reakce na stanovený finanční limit i na přebujelou zástavbu v bezprostředním okolí," komentuje architekt Smolík.

Estetiku interiéru předurčila kombinace světlého dřeva, šedého betonu a bílé omítky

Estetiku interiéru předurčila kombinace světlého dřeva, šedého betonu a bílé omítky

Kuchyňská linka z lakovaných MDF desek má úsporný kompaktní tvar

Kuchyňská linka z lakovaných MDF desek má úsporný kompaktní tvar

TECHNICKÉ ÚDAJE

Zastavěná plocha: 83 m²

Užitná plocha: 103 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo zatepleno minerální vlnou a obloženo deskami Cembonit (provětrávaný obvodový plášť), železobetonové monolitické stropy, plochá střecha s povlakovou izolací

Výplně otvorů: dřevěná okna Thermostar s izolačními dvojskly, vnitřní dveře z MDF desek lakované bezfalcové do ocelových zárubní, bodové kruhové střešní světlíky Gradus

Vytápění: ústřední, plynový kotel, podlahové konvektory a radiátory, krb s krbovou vložkou

AUTOŘI

Ing. arch. Jiří Smolík

* 1970
Ing. arch. Zdeněk Rychtařík

* 1971
Autorizovaní architekti. Vystudovali Fakultu architektury ČVUT Praha. V r. 1996 založili architektonickou kancelář Vyšehrad atelier, která se zabývá navrhováním obytných budov, polyfunkčních objektů, administrativních budov, objektů občanské vybavenosti, urbanistickou činností, interiéry, designem i výstavnictvím.

Získali řadu významných ocenění v architektonických soutěžích (hlavní cena v soutěži Interiér roku 2000, čestná uznání v Grand Prix Obce architektů 2001 a 2002 atd.).

Spoluautor: Ing. arch. Milena Kubiszová

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 6/2010.

Autor:




Nejčtenější

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Odlišnost domu je patrná na první pohled.
Dřevostavbu řešili přes půl světa. Nový domov se povedl na jedničku

Marek s Terezou pobývají část roku v Mexiku. Navrhování vysněného domu proto řešili s architektkou Irenou Truhlářovou ze studia Archcon atelier mailem a přes...  celý článek

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.