Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z chaty v chráněné oblasti vznikl domek jako na kuřích nožkách

  1:00aktualizováno  1:00
Bydlet rychle a levně. To bylo přání majitele, který zdědil starou chatu v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Místo opravy vznikl nový dům.

Nový dům má tvar šestiúhelníku, je osazený na dřevěných sloupech. | foto: Tomáš Rasl

Nevelká chata z padesátých let minulého století však rozhodně nebyla v dobrém stavu. "Konstrukce i dispoziční řešení byly z dnešního pohledu komfortu bydlení nevyhovující, z hlediska efektivnosti vynaložených prostředků se nám jevila původní představa klienta neobhajitelná," vysvětluje architekt Peter Lacko ze studia A LT Architekti.

Fotogalerie

Jenže stavba nového objektu byla vyloučená, na území platí stavební uzávěra a bylo také nezbytné dodržet příslušné regulativy (například šikmou střechu), protože chata stojí v chráněné krajinné oblasti, kde se pečlivě dbá na dodržování určitých pravidel.

Jediné řešení? Přestavba objektu, ovšem za dodržení stávající zastavěné plochy, tedy maximálně 50 m2 jako měla původní stavba.

 

Přestavba na rodinný dům

Technické řešení

pozemek: 1 640 m2
zastavěná plocha: 50 m2
užitná plocha: 94 m2
obestavěný prostor: 375 m2
konstrukce: dřevostavba systém KLH, vše kromě střechy
krytina: cembrit (česká šablona)
výplně otvorů: okna z europrofilů s izolačním dvojsklem
vytápění: elektrický kotel s teplovodním podlahovým suchým systémem

Nad půdorysem původní chaty, z níž zůstala pouze garáž, tak vznikl malý rodinný dům s užitnou plochou 94 m2. Garáž slouží jako sklad a také pro umístění technického zázemí, aby zůstala zachována co největší obytná plocha.

"Protože dům stojí na značně svažitém pozemku, zvolili jsme osazení na dřevěných sloupech s bodovým založením. Nový objem se odsadil od svahu pro lepší oslunění, tak se vytvořil krytý venkovní pracovní prostor v úrovni garáže," popisuje architekt Lacko.

Odsazením hmoty domu se uvolnila plocha po částečně stržené chatě pro manipulační a nástupní terasu. Nový dům má tvar šestiúhelníku, který může lépe využívat dané možnosti místa, ať již jde o oslunění nebo výhledy do okolní krajiny.

Na území CHKO platí stavební uzávěra.

Na území CHKO platí stavební uzávěra.

Nad půdorysem původní chaty, z níž zůstala zachována pouze garáž, vznikl malý

Nad půdorysem původní chaty, z níž zůstala zachována garáž, vznikl malý rodinný dům.

Jak se bydlí ve 4 + kk

Dispozici domu navrhli architekti jako 4 + kk. V přízemí je obývací prostor s kuchyní a WC, v patře pak dva pokoje s pracovnou a koupelnou. Výběr základního stavebního materiálu ovlivnilo několik faktorů.

Panely KLH

Panely představují plošnou prefabrikaci z masivního dřeva (třívrstvé lamely). Celá hrubá kolekce se předem projekčně připraví, vytvoří se podrobný kladečský výkres, podle něhož se jednotlivé prvky vyrobí, dovezou na stavbu a na místě smontují. Celý proces montáže trval týden.

"Klient pocitově inklinoval k dřevu. Sám přišel s představou srubového domu. Musela se zohlednit i rychlost výstavby a minimalizovat procesy přímo na staveništi. Proto jsme zvolili masivní dřevěné panely KLH," popisuje Peter Lacko.

Autoři domu přiznali dřevěnou strukturu panelů v celém interiéru. "Použil se pouze nátěr olejem, aby se zamezilo žloutnutí pod vlivem světla. Vznikl tak příjemný celodřevěný prostor, který svojí atmosférou navozuje původní představy klienta," konstatuje architekt Lacko.

Tvar šestiúhelníku dovoluje lépe využívat oslunění nebo výhledy do krajiny.

Tvar šestiúhelníku dovoluje lépe využívat oslunění nebo výhledy do krajiny.

Panely jsou z vnějšku zatepleny a obloženy obkladem z nehoblovaného modřínu. Celý proces rekonstrukce a výstavby trval přibližně pět měsíců. "Při vyladění koordinace jednotlivých subdodávek by se dal u novostavby zkrátit na polovinu," tvrdí architekt.

Autoři

Peter Lacko, Filip Tittelbach, Michal Šiška

Ing. Arch. Peter Lacko (*1969)
Absolvent Fakulty architektury ČVUT, člen České komory architektů – od roku 2000 autorizovaný architekt, hostující architekt Slovenské komory architektů (od r. 2008)
Ing arch. Filip Tittelbach (1968)
Absolvent Fakulty architektury ČVUT, asistent na Fakultě architektury ČVUT a na Fakultě architektury TU Graz (2008)

Studio A.LT Architekti bylo založeno v roce 2001.

Autor:




Nejčtenější

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

1
Sousedka je při sexu moc hlučná. Nejsem puritánka, ale vše má své meze

Bydlíme v nájemním bytě, sousedé nad námi mají i několikrát denně sex a žena vždy křičí a je velmi hlučná. Ze začátku jsem si říkala, zda se v bytě nad námi...  celý článek

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Další z rubriky

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Všechny stavebně cenné prvky v domě zůstaly zachovány a byly pečlivě...
Rekonstrukci historického domu oživila přístavba v moderním duchu

Každoročně se u nás provádí velké množství rekonstrukcí starších nemovitostí, ovšem jen málo z nich je tak koncepčně i technicky zvládnutých jako rekonstrukce...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.