Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům si nechali navrhnout od architekta, do interiéru si mluvit nedali

  1:00aktualizováno  1:00
Dům postavený na okraji malého městečka na východ od Prahy se vyznačuje nápaditým spojením jedinečné polohy, tradičních hodnot a moderních technologií. To, co pro stavebníky představovalo největší hodnotu, bylo pro architekta největším oříškem.

Dům je hmotově uspořádán tak, aby příliš nevyčníval ze svahu | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Rozlehlý pozemek na jihozápadním svahu poskytoval úchvatný výhled na malebně kopcovitou a téměř nedotčenou krajinu, ale i velký výškový rozdíl, s nímž se musela stavba vypořádat.

"Základní pilíře, z nichž koncepce domu vyšla, tvořily požadavky rodiny na zhodnocení výhledu, na komfortní dvougenerační bydlení a na architekturu s tradičním vzhledem, zapadající do příměstské vilové čtvrti. Majitelé si rovněž přáli nízkoenergetickou stavbu, která bude pasivně využívat solární energii," popisuje Aleš Gadlina, autor návrhu.

Předsazený suterén přímo navazuje na jižní část zahrady

Předsazený suterén přímo navazuje na jižní část zahrady

Samostatný bezbariérový byt je dostupný ze severní strany

Samostatný bezbariérový byt je dostupný ze severní strany

Dům je hmotově uspořádán tak, aby příliš nevyčníval ze svahu. Z těchto důvodů zvolil orientaci hlavní obytné části na jih, velké prosklení, obklad fasády přírodním kamenem a nízkou valbovou střechu.

Vše se točí kolem schodiště

Dům stojí při severním okraji pozemku, v návaznosti na příjezdovou komunikaci. Vnitřní uspořádání se přizpůsobuje terénnímu výškovému rozdílu více než pěti metrů. Tento určující faktor zosobňuje otevřené schodiště v jádru dispozice, které dominuje vnitřnímu prostoru domu, navzájem propojuje všechny zóny a vytváří zajímavou optickou a světelnou hru.

Hlavní obytný prostor je umístěn o půl podlaží níže než vstup do domu, schodiště jej rozděluje na kuchyň s jídelnou po levici a sezení na pravé straně. Na ně navazuje pracovna oddělená posuvnými dveřmi.

Hodnotou domu je všudypřítomný výhled do volné krajiny.

Hodnotou domu je všudypřítomný výhled do volné krajiny.

Za prosklenou jižní fasádou a terasou se na protilehlém svahu rozvíjí půvabné krajinné panoráma a tento výhled opticky "zaplňuje" vnitřní prostory domu. V přízemí se nachází také samostatná bytová jednotka se dvěma pokoji a kuchyňským koutem, přístupná ze společného zádveří, dvojgaráž a kryté automobilové stání.

Patro je opět rozděleno na dvě zóny – ložnice rodičů s šatnou a koupelnou po levici, dětské pokoje rovněž s vlastní koupelnou na pravé straně. "Oddělené zóny pro rodiče a děti jsme původně ani neplánovali, ale velmi se osvědčily," chválí majitelka architektovu myšlenku.

Průhled hlavní obytnou částí graduje motivem kruhu na čelní stěně

Průhled hlavní obytnou částí graduje motivem kruhu na čelní stěně

Suterén leží v úrovni zahrady a kromě technického zázemí slouží především k relaxaci. Celou jižní část zaujímá prosklená bazénová hala, z níž lze vyjít přímo na trávník. Další radosti si rodina i hosté mohou užívat ve vedlejší místnosti, od kulečníku či domácího baru mají hezký výhled přes bazén až do zahrady.

Pohodlí je nadčasové

Interiér domu se na první pohled liší od většiny dnešních moderních vil, kde se obvykle setkáváme s ryze účelným nábytkem a strohými industriálními svítidly. "Chtěli jsme útulné bydlení. Současný neosobní minimalistický trend, který je k vidění v interiérových studiích, nás nezaujal. Proto jsme zařízení z velké části vybírali sami tak, aby bylo přívětivé a nadčasové," vysvětluje majitel domu.

Do své pracovny si pán domu sám navrhl knihovnu i psací stůl. Opakující se kruhové motivy navozují  pocit propojení a harmonie.

Do své pracovny si pán domu sám navrhl knihovnu i psací stůl. Opakující se kruhové motivy navozují pocit propojení a harmonie.

Základní teplý tón udává plovoucí dubová podlaha, většina nábytku byla vyrobena na zakázku podle návrhů majitelů. Z originálních kusů cítíme oblibu přírodního dřeva, teplých barev a kruhových tvarů, které dynamický narušují základní pravoúhlé linie. Velký prostor vhodně doplňují zajímavá svítidla, každé z nich je samo o sobě působivým výtvarným solitérem.

Majitelům domu se podařilo vytvořit útulný celek, v němž harmonicky skloubili architekturu domu s jeho vybavením a okolním prostředím.

Impozantní výhled do krajiny nabízí i černá kovová manželská postel

Impozantní výhled do krajiny se nabízí i z manželské postele

Průhled hlavní obytnou částí graduje motivem kruhu na čelní stěně

Průhled hlavní obytnou částí graduje motivem kruhu na čelní stěně

Technické údaje

Zastavěná plocha: 298,04 m²

Užitná plocha: 507,5 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdivo z tvárnic Porotherm, vnější zateplení fasády EPS 120 mm, železobetonové monolitické stropy, dřevěný krov, valbová střecha se sklonem 17°, střešní krytina Bramac alpská taška

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo systém země/voda (na pozemku zemní kolektor), podlahové vytápění + radiátory, krb s krbovou vložkou

Stavba má parametry nízkoenergetického domu.

Cena stavby: přibližně 11 milionů Kč

AUTOR

Ing. Aleš Gadlina

* 1965

Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér.

Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Kamenná dlažba se "přelévá" z prostoru bazénu až za prosklenou stěnu a v jemné vlně se mění v dřevěnou podlahu

Kamenná dlažba se "přelévá" z prostoru bazénu až za prosklenou stěnu a v jemné vlně se mění v dřevěnou podlahu

Relaxační místnost je vybavena kulečníkem a domácím barem

Relaxační místnost je vybavena kulečníkem a domácím barem

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 8/2010.

Autor:




Nejčtenější

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Další z rubriky

Podlahu kryje bíle olejovaný katrovaný dub. Na přelakovaných oknech zůstaly...
Barevný dům se jim časem okoukal, teď si libují v přírodních odstínech

Život v bytě nepřipadal pro Šárku a Láďu v úvahu. Než si vybudovali vytoužený rodinný dům se zahradou na okraji lázeňského města v Čechách, bydleli střídavě u...  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.