Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům pro bydlení a práci nabízí výhled do krajiny i soukromí pro majitele

  1:00aktualizováno  1:00
Úžasný výhled do krajiny je jednoznačnou devizou tvarově čistého domu, postaveného v nové zástavbě na okraji Opavy. I pohled z druhé strany – zvenčí na dům a do jeho nitra – však přináší příjemné zážitky.

Večerní osvětlení zvýrazňuje dynamickou kompozici z několika hranolů, stupňovitě spadajících ze svahu | foto: Jiří Vaněk, Jana Labuťová

Klidná ulice a poloha na jižním svahu jsou atributy, které patří v nabídce pozemků určených pro výstavbu rodinného domu k nejatraktivnějším. Architekt Tomáš Bindr, spoluautor návrhu domu, se je proto snažil maximálně zhodnotit.

Dalším faktorem, který promluvil do architektonické kompozice, bylo spojení práce a bydlení pod jednou střechou. Zároveň bylo třeba domácnost a pracovní prostory provozně oddělit, aby se navzájem nerušily.

"Architektovi jsme zadali úkol hodný chytré horákyně, zhostil se jej s moudrostí Šalamouna," chválí si pán domu.

Přízemní část je obložena cembonitovými deskami, garáž cihelnými pásky, obytná část vystupuje bíle omítnutou hmotou

Přízemní část je obložena cembonitovými deskami, garáž cihelnými pásky, obytná část vystupuje bíle omítnutou hmotou.

Tři výšky, tři funkce

V přízemí se nachází technické zázemí domu a pracovní prostory s přímým vstupem zvenčí, samostatným sociálním vybavením a několika parkovacími místy. Ze severní strany je tato část zapuštěna do terénu, okna a vstupní dveře se obracejí na jih do ulice.

Pracovní zónu architekt propojil chodbou se sousední garáží a schodištěm s bytem v horním, druhém podlaží.
Hlavní přístup do obytné části vede po venkovním schodišti, "schovaném" v zářezu mezi domem a garáží.

Obytný blok tvoří byt majitelů domu ve druhém podlaží a menší samostatná obytná jednotka ve třetím podlaží, kterou užívá dospělý syn.

Do obou bytů prosklenými jižními fasádami vstupují ladné křivky nízké pahorkatiny, která se rozléhá na obzoru. Slunce je prohřívá téměř po celý den, v létě se mu obyvatelé domu úspěšně brání pomocí exteriérových žaluzií na elektrický pohon.

V kryté poloze pod svahem je umístěna vířivka

V kryté poloze pod svahem je umístěna vířivka.

Koncept bytu rodičů spočívá v otevřeném volném prostoru, v němž se kuchyň, jídelna, obývací pokoj, vstupní hala a obě schodiště spojují v jeden celek, jen ložnice, pracovna a hygienické zázemí jsou oddělené a uzavřené plnými dveřmi.

Dostatek světla a volné průhledy, z nichž některé vedou až ven daleko do krajiny, interiér odlehčují a zvětšují. Každá místnost má přímý výstup na terasu podél západní strany domu, z ložnice i z koupelny tak lze vyběhnout přes terasu až na zahradu v horní části pozemku.

"K posezení venku si rodina přála více soukromí, proto se terasa odvrací od ulice a využívá odpolední slunce až do večera," vysvětluje Tomáš Bindr. Princip volného prostoru a krásných výhledů se rozvíjí i v synově apartmá – z prosklené sprchy je vidět přes obývací pokoj a terasu až na daleké vrchy.

Schodiště z prvního podlaží osvětluje pás střešních oken

Schodiště z prvního podlaží osvětluje pás střešních oken.

Geometrie a materiály

Architektonickou kompozici tvoří tři základní kubické hmoty, navzájem odlišené jak funkčně, tak různými materiály použitými na fasádách.

Jednopodlažní hmotu garáže charakterizuje drobný rastr obkladového cihelného pásku, přízemní část domu je obložena antracitovými cembonitovými deskami, dvoupodlažní obytný hranol identifikuje hladká omítka.

Také interiér se vyznačuje uměřeným výběrem a citlivou kombinací ušlechtilých materiálů. Dokonale hladké podlahy (stěrka Betonflame a Marmoleum) elegantně kontrastují s živou strukturou dubové dýhy, která sjednocuje prakticky téměř veškeré dřevěné prvky v interiéru.

Střešní terasa na západní straně pokračuje zpevněnou plochou podél domu

Střešní terasa na západní straně pokračuje zpevněnou plochou podél domu.

Část zařízení byla vyrobena na míru podle návrhu architektů s maximálním důrazem na funkčnost. Dveře v obytné části jsou bezfalcové, v prostoru pod schodištěm do 3. podlaží se skrývají promyšleně uspořádané úložné prostory.

Na přání majitelů byl z praktických důvodů zrušen krb v obývacím pokoji (nikdo jej nepostrádá) a proti velké koupelně vybudováno ještě samostatné WC.

"Naším cílem bylo vytvořit za použití minimálních výrazových prostředků – lapidárních geometrických hmot – hodnotné bydlení s vazbou na exteriér. V zástavbě podnikatelského baroka působí jako jehla v kupce sena, kterou však není třeba hledat," říká architekt Tomáš Bindr.

Dům z dobrého salonu

"Vždy jsme se shodli v obdivu k funkcionalistické architektuře, a tak jsme chtěli, aby tuto skutečnost reflektoval i projekt našeho bydlení. Stavba v poměrně příkrém svahu s sebou přinesla nutnost řešit řadu nepředpokládaných a neočekávaných stavebnětechnických problémů, výsledek však stojí za to," vysvětlují majitelé. 

Výhled do okolí je impozantní, jen je škoda, že jej kazí některé domy v okolí

Výhled do okolí je impozantní, jen je škoda, že jej kazí některé domy v okolí.

Výhledy do krajiny jsou fascinující i po skoro roce bydlení a v každé roční době. Po zimní sezoně jsou majitelé spokojeni i s energetickým řešením projektu. Součinnost tepelného čerpadla a kvalitního izolačního pláště budovy je precizní.

Tepelnou pohodu si užívají v teplém i studeném počasí bez jakýchkoliv regulačních zásahů do systému. Celková energetická (ne)náročnost odpovídá předpokladům vstupního tepelného auditu i očekávání. Propojení obytného patra a zahrady v jeden relaxační celek se rovněž ukázalo jako šťastné a funkční.

Čelní stěnu zdobí tapeta s plastickým vzorem, dubová postel byla vyrobena na zakázku

Čelní stěnu zdobí tapeta s plastickým vzorem, dubová postel byla vyrobena na zakázku.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 224 m²

Užitná plocha: 267 m²

Konstrukce: spodní stavba včetně stropu nad prvním podlažím železobetonové z vodostavitelného betonu, horní stavba zdivo a stropy Porotherm, strop nad 3. podlažím dřevěný se sbíjenými stropními vazníky, schodiště betonové, schodiště ze 2. do 3. podlaží dřevěné, obložení fasády cembonitové desky a cihelné pásky

Výplně otvorů: okna a vchodové dveře dřevěné s izolačními trojskly + venkovní žaluzie na dálkové ovládání, vnitřní dveře dřevěné bezfalcové s dubovou dýhou (výroba na míru)

Vytápění: zdroj energie pro vytápění a ohřev TUV tepelné čerpadlo systém země–voda (3 vrty), v celém domě podlahové vytápění

Majitelé chtěli, aby kuchyně v obývacím pokoji příliš nevyčnívala, proto má větší část linky podobu kompaktního tělesa bez úchytek

Majitelé chtěli, aby kuchyně v obývacím pokoji příliš nevyčnívala, proto má větší část linky podobu kompaktního tělesa bez úchytek

Autoři

Ing. arch. Tomáš Bindr
* 1973

Autorizovaný architekt. Vystudoval architekturu na VUT v Brně, je členem akademie architektury, od r. 2003 pracuje v Atelieru 38.

Externě vyučuje na stavební fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě.

Ing. arch. Jan Zelinka

* 1971
Autorizovaný architekt. Studoval architekturu na VUT v Brně, je zakládajícím členem Atelieru 38, působí jako externí pedagog na fakultě stavební VŠB v Ostravě.

Atelier 38 se zabývá návrhy rodinných domů, bytových domů, občanských a průmyslových staveb i urbanistickými projekty a návrhy a realizacemi interiérů. V roce 2008 získal ocenění Stavba roku Moravskoslezského kraje, Fasáda roku Moravskoslezského kraje a druhé místo v architektonické soutěži na téma Humanizace fasád Dolního náměstí a Mezi trhy v Opavě.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 8/2009.

Autor:




Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.