Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům nepotřebují. V bytě si užívají saunu i terasy, na kterých cvičí tai-či

  1:00aktualizováno  1:00
Táňa a Martin si jako manželé s odrostlými dětmi užívají nové bydlení. Záměrně si totiž vybrali byt s velkými terasami, na kterých lze cvičit tai-či. Do mezonetu si dopřáli i saunu.

Terasy odpovídají velikosti zahrádek mnohých řadových domů | foto: Ivan Bárta

Když si manželé vybírali nový byt v rámci projektu Sunhouse v Praze, dali přednost z 33 architektonicky unikátně řešených bytů s různými variantami zahrad, balkonů a střešních teras takovému, který nabízel také výhled z horních pater a prostorné terasy na úkor velikosti bytu. Výběr se tak příjemně zúžil.

Volba padla na mezonetový byt v krajním objektu C, který nabízel pouze pět bytů a jeden nebytový prostor v přízemí. Stejně jako ostatní byty komplexu umístěné v horních patrech sliboval severozápadní pohled na soutok Vltavy s Berounkou, Velkou Chuchli a za pěkného počasí i na panorama Prahy.

Projekt viladomů Sunhouse v Modřanech

Projekt viladomů Sunhouse v Modřanech

Byt zařizovali tak, aby byl komfortní i do budoucna a nabídl prostor pro všechna přání, která jim starý byt splnit nemohl.

Zajímavý koncept

Jednotlivé viladomy s byty od sebe dělí otevřené pruhy zeleně s průchody po mírně svažitých rampách nebo terénních schodech. Proluky mezi objekty tvoří zároveň průhledy na protější zelené svahy. Tento koncept nekompaktní zástavby, takzvané solitéry v zeleni, odpovídá charakterem okolní zástavbě rodinných domků.

Z jihu vede podél obytných domů neprůjezdná komunikace s několika parkovacími místy. Celý areál je navíc v podzemí propojen garážovým prostorem s dostatečným počtem parkovacích stání.

Z horní terasy je nádherný výhled na celou Prahu a okolí

Z horní terasy je nádherný výhled na celou Prahu a okolí.

Byty jsou v maximální míře koncipovány tak, aby měly jihovýchodní slunce s výhledem do zeleného svahu a zároveň atraktivní severozápadní výhled.

Interiéry využívají příčné prosvětlení a jsou dobře větratelné. Použití přírodních materiálů a zejména zelených střech a teras vytváří opravdovou symbiózu s okolní přírodou.

Klientské změny v bytě využili manželé jen minimálně, pouze si vymysleli saunu místo plánované šatny. "Starší dcera studuje ve Finsku, kde jsme saunováním načichli. Každopádně po sportu a v zimě je to báječný relax," vysvětluje Táňa.

"Seveřané se sice po saunování vykoupou v jezeře, ale my se můžeme třeba ochladit ve sněhu na terase nebo alespoň přeběhnout naproti do koupelny, kde se osprchujeme studenou vodou," dodává majitelka.

Na ostrůvkovou digestoř s osvětlením je majitelka hodně pyšná

Na ostrůvkovou digestoř s osvětlením je majitelka hodně pyšná.

Jednotný charakter

Při zařizování bytu začali manželé kuchyní. Protože chtěli, aby interiér vypadal opravdu sladěně a dokonale, oslovili firmu Kyzlink, která jim navrhla nebo pomohla vybrat i ostatní nábytek.

"Byla z toho velmi příjemná spolupráce. Všichni se snažili, aby naše požadavky byly technicky řešitelné a my spokojení," vypočítává Táňa.

"Za některými kusy nábytku stála zdlouhavá story," usmívá se majitelka. Například sedačku sháněli opravdu dlouho – chtěli rozměr, který nikdo neměl, ne moc nízkou a s opěrkou po celé její délce na obou stranách. Nakonec na ni natrefili na brněnském veletrhu u jihlavské firmy Bőhm.

Rohová pohovka barevně dokonale ladí s macassarovou arodýhou

Rohová pohovka barevně dokonale ladí s macassarovou arodýhou.

Jak se zařizovalo

"Byli jsme rozhodnutí investovat raději více peněz, jen aby měl byt jednotný ráz," říká Táňa. Hlavní obytný prostor v přízemí bytu, který zahrnuje obývací pokoj propojený s kuchyní, se tak vyznačuje souhrou materiálů.

Dominantní je žíhaná arodýha, kterou najdete na několika kusech nábytku. Arodýhu charakterizuje jiná výsledná kresba, než jakou by vytvořila sama příroda. Získává se plátováním dřevěných kvádrů, které jsou vyrobeny sklížením loupané a impregnované barvené dýhy pod tlakem do různých konfigurací.

Manželé zvolili arodýhu z exotického dřeva macassar, která je kombinována s béžově lakovanou MDF, v obývacím pokoji ve vysokém lesku, v kuchyni a ložnici v polomatu.

Kuchyňský nábytek je v provedení macassar a MDF desek v béžovém polomatu

Kuchyňský nábytek je v provedení macassar a MDF desek v béžovém polomatu.

Kuchyňskou desku i pracovní pult kolem varné desky tvoří bílý umělý kámen Technistone, který je sice finančně náročnější, ale vyznačuje se výbornými hygienickými vlastnostmi. "Užívám si ostrůvkovou digestoř, která skvěle osvětluje varnou desku, světlo lze příjemně regulovat," popisuje Táňa.

Na vybavení spotřebiči majitelé nešetřili, pořídili si parní troubu s ohřívačem talířů a také sušičku prádla, kterou umístili do speciální skříně nad pračku. Skříň obsahuje ve stropě průduchy, aby mohlo teplo unikat ven. Manželé si dopřáli ještě jednu libůstku: klasický krb ze stavebního hlediska nebyl možný, a tak zvolili krb lihový.

Sprchový kout využívají manželé častěji než velkou vanu

Sprchový kout využívají manželé častěji než velkou vanu.

K čemu motivují schody

Z přízemí bytu, kde je kromě kuchyně a obývacího pokoje ještě koupelna, sauna a vstupní prostor s velkou skříní, se stoupá po schodech do ložnice s pracovnou, které zařizovala opět společnost Kyzlink.

"Schodů v bytě jsme se trochu báli, protože po čase by se pro nás mohly stát limitující. Nakonec jsme si ale řekli, že se musíme udržet svěží do vysokého věku," říká Táňa.

Stěnu za čelem postele zdobí napnuté plátno s fotografií. Jmenuje se Clipso. Je to moderní polyesterová tkanina s polyuretanem, která se používá jako krytina na stěny i stropy. Má výjimečnou šířku pět metrů bez spojů. Clipso je možné potisknout miliony odstínů barev s pomocí digitálních tiskařských metod s vysokým rozlišením. Táňa s Martinem zvolili fotografii rostliny diefenbachie.

Potištěná tkanina za lůžkem vypadá efektně

Potištěná tkanina za lůžkem vypadá efektně.

Všude kolem terasy

Obě prostorné terasy kryjí částečně dřevěné rošty a větším dílem extenzivní zeleň, tedy převážně skalničky, jako například rozchodníky nebo netřesky, které se nemusí zalévat.

Táňa přiznává, jak je krásné, když se v průběhu roku barevně mění, ale nějak si nemůže přivyknout po nich šlapat, i když se to údajně může. Martin to prý ale bez obav dělá.

"Původně jsme si vůbec neuvědomili, jaký je rozdíl mezi extenzivní a intenzivní zelení. Chtěli jsme trávník, v původním projektu byl i zobrazen, na kterém budu moci cvičit. To je ale intenzivní zeleň," vysvětluje Táňa.

Proto uvažují, že spodní terasu nechají vybrat, položí tu trávník a nechají zabudovat závlahový systém. A možná přibude i živý plot směrem k silnici.

Zároveň na horní terase plánují vybudovat zimní zahradu, kde se bude dát bez obav halasit po večerech s přáteli. "Nevýhodou dnešních novostaveb je totiž to, že zdi jsou velmi průzvučné, a sousedé tak bývají rušeni," doplňuje majitelka.

Zastínění zvolila Táňa maximálně moderní – pro ložnici japonskou stěnu a pro obývací pokoj římské rolety. Japonskou stěnu tvoří pět panelů ze škrobového papíru, které jezdí v kolejničce s pěti drážkami. Poskytují komfortní a velmi elegantní ochranu před sluncem. Oproti tomu římské rolety v přízemí bytu jsou více dekorativní, a dokonce v sobě ukrývají zašitá bambusová vlákna.

Rodinná chlouba - sauna

Rodinná chlouba - sauna

Balneocentrum

Koupelnu si manželé užívají se stejnou chutí jako ostatní části bytu. Aby byla vana se sprchovým koutem v jedné rovině, je umístěna na nízkém schůdku. "Vybrali jsme si vanu pro dva, ale zatím se spíše sprchujeme, protože sprchový kout jsme v původním bytě neměli," přiznává Táňa.

Martin vzpomíná, jak jim nikdo nechtěl zhotovit zrcadlovou stěnu, kterou tvoří mělké skříňky. Nakonec se úkolu zhostila opět firma Kyzlink. Šedohnědé obklady vybírali ještě s projektantem komplexu, zvolili velkoformátové, ve sprchovém koutě zase extra malé obdélníkové dlaždice. Druhou částí jejich "balneocentra" je sauna, kterou udělal na míru odborník zabývající se finskými saunami.

Pohled na viladům od příjezdové silnice

Pohled na viladům od příjezdové silnice

Výzdoba ladí

Byt zdobí obrázky slovenského malíře a keramika severských designérů, ale také suchá přírodní dekorace, která opticky dělí obývací pokoj a kuchyni. Vytvořil ji šikovný florista z Prahy a lze ji obměňovat v průběhu roku, třeba podle ročních období.

"S manželem jsme nedávno navštívili jeden amsterodamský hotel, stylem byl velmi podobný našemu bytu. Možná i proto nám v něm bylo tak dobře,“ dodává majitelka.

"Oceňujeme, co jsme celý život v panelákovém bytě neměli, třeba spoustu světla, zeleň na terasách nebo i obyčejné okno v koupelně. Snažili jsme se o jednoduchý a účelný prostor, kde nám bude dobře a jehož prvky, na kterých nebudeme šetřit, vytvoří kompaktní celek."

Více se dočtete v časopise Domov č. 6/2009.

Autor:




Nejčtenější

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům na předměstí Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.