Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům po prarodičích zrekonstruoval, kredenc po babičce však slouží dál

  1:00aktualizováno  1:00
Dům po prarodičích Michala Peřiny, majitele truhlářské firmy Lugi, prošel několika náročnými etapami rekonstrukce. V bývalém hospodářství nyní rodina pohodlně žije na třech podlažích, domov si však zachoval vlídnou atmosféru prázdnin u babičky.

Kredenc po babičce slouží po repasi i dnes. | foto: Robert Žákovič

Domácí by si známé cimrmanovské "jdu na sever, jdu na jih", mohli při průchodu domem brumlat volně obměněné jako "jdu k dědovi, jdu k sousedům" (a zase zpátky, od sousedů k dědovi).

Pěkné bydlení 4/2014

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Dva bokem srostlé domečky pod svahem jsou totiž nyní spojené v jednu prostornou a velmi světlou zděnou stavbu, doplněnou dřevěnou verandou se schodištěm spojujícím první patro, které dříve bývalo "letním bytem", a nově rekonstruované obytné podkroví.

Majitelé se zbavili zbytečných příček, v prvním patře i v obytném podkroví se lze při otevřených dveřích potěšit nádhernými průhledy skrz celý dům.

V přízemí na úrovni dvora denní život rodiny neprobíhá, jsou zde zachovány dva samostatné vchody. V prvním z domků slouží jedna místnost technickému zázemí a ukládání sezonních a sportovních potřeb, druhá jako fitness se saunou a vířivkou.

Přízemí vedlejšího domku nabízí dílnu se skladem nářadí a materiálu. Je to velkorysý prostor, nad kterým radostí plesá srdce každého českého kutila.

Poctivě usazený dům

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů? Najděte si vysněné bydlení na Reality.iDNES.cz.

Chystáte se i Vy na rekonstrukci? Na AAAPOPTAVKA.CZ poptejte zdarma šikovné řemeslníky i stavební firmy z celé ČR.

Domek libčického hospodáře z roku 1890 je učebnicově zasazen na rovince pod svahem, západním štítem do svahu, a důsledně zohledňuje orientaci ke světovým stranám. Před studeným severem chrání obyvatele metr silná cihlová zeď, původně naprosto bez oken.

Dům se původními špaletovými okny otevírá ke slunnému jihu směrem do dvora, východní štít vede do ulice, a na západní stranu s novou dřevěnou přístavbou navazuje rozlehlá zahrada se zachovaným starým sadem.

Dům si zachoval atmosféru starých, poklidných časů. Věci, které slouží, nemá

Dům si zachoval atmosféru starých, poklidných časů. Věci, které slouží, nemá Michal Peřina snahu nahrazovat jinými.

I krásné výhledy z domu do okolí stojí za pozornost. Kvůli tomu severnímu vzniklo dokonce nové, neotvíravé menší okno v koupelně v prvním patře. Při čištění zubů můžete sledovat kopec, kde dříve stávalo sídlo kněžny Libuše, hrádek Liběhrad.

V podkroví se rádi zahledíte jižním směrem. Vykukuje tu zpoza střech kupole barokního kostela svatého Bartoloměje, v noci snově osvětlená. Východní okna směřují k řece Vltavě, kde dosud funguje přívoz, ke skalám a také k železniční trati, což každý malý kluk ocení. I když Peřinovic prvňáka Toma asi zrovna teď víc zajímají letadla než vláčky.

Fotogalerie

Může za to voda

Rekonstrukce dvojdomí z podstatné části proběhla hlavně v roce 2002, kdy se místem prohnala velká voda.

Nová fasáda, repase oken, bourání příček, nové rozvody vody a elektřiny, nový systém vytápění a ohřevu vody, opravy původních prkenných podlah, výmalby a veškeré stavební práce, které si umíte představit a vyjmenovat, zde bylo nutné podstoupit.

Takže nepřidat k tomu všemu ruchu ještě zateplení a zabydlení podkroví by byl hřích. Návrh si vypracoval Michal Peřina sám, původní profesí je stavař. Kromě již zmiňovaných průhledů domem v horizontální úrovni dbal i na prosvětlení vertikální, a tak mezi patry nechal v podlaze vybudovat dvě velká prosklení ze silného pískovaného skla.

První patro žije

Do hlavního, prvního patra se domácí dostanou ze dvora po venkovních kamenných schodech, do domu vstupují z prosklené verandy. Jelikož Radka i Michal rádi pobývají v přírodě, plachtí na moři a věnují se horolezectví (potkali se v horách), jejich záliby se zákonitě odrazily také v zařízení domova.

V kuchyni se poklidně mísí staré s novým.

V kuchyni se poklidně mísí staré s novým.

Dolní, námořnicky pruhovaná vstupní část verandy odkazuje na putování po vodě, horní s intimním barovým pultíkem pro dva a meditativním výhledem do zahrady je horolezecká.

Hned z verandy se v prvním patře vchází do nejdůležitějšího místa každého domova, kuchyně s jídelnou. Hlubší vestavěná skříň na ukládání potravin je původní, tady se chlad severní stěny hodí. Kuchyni vévodí nepřekonatelná stará kredenc po babičce, k níž truhláři z Lugi doladili i zbytek kuchyňské linky.

A nejen to. Domov Michala Peřiny by úspěšně mohl fungovat jako unikátní přehlídka činnosti jeho firmy, která letos oslaví už dvacet let existence. Stoly, stolky, police, lavice, kuchyňské pomůcky, nábytek na míru, šatní skříně s rafinovaným vnitřním vybavením, nové úložné prostory v podkroví, postele, skříňky, věšáky, němí sluhové, to všechno je práce chlapů z libčické truhlárny.

Vybouráním příček vznikla prostorná společenská místnost vybavená stolem pro

Vybouráním příček vznikla prostorná společenská místnost vybavená stolem pro osm až deset lidí, čtenářským koutem u kamen a místem pro Michalovu domácí pracovnu.

V kuchyni stojí klasické thonetky: na jedné podle Michalových vzpomínek sedával děda, prodejce registračních pokladen Hugin na kliku, babička, původem ze mlýna a údajně skvělá kuchařka (ta si asi moc neposeděla), a soused, který si chodíval vypít pivečko. A příběh pokračuje, teď tu sedává vnuk Michal s rodinou.

Z kuchyně se dostaneme do obývacího pokoje s přestavitelným gaučem a podél koupelny (s průhledem na sever) za sloupem z olšového dřeva vplujeme skrze posuvné dveře do druhého domu. Tady se scházejí početnější návštěvy. Vybouráním příček tu vznikla prostorná společenská místnost se stolem pro osm až deset lidí, čtenářským koutem u kamen a místem pro Michalovu domácí pracovnu.

Koupelnu charakterizuje kombinace dřeva, šedé betonové stěrky a tyrkysově

Koupelnu charakterizuje kombinace dřeva, šedé betonové stěrky a tyrkysově šedavých odstínů barevného nátěru. Prosklení v podlaze přivádí světlo k velkému jídelnímu stolu v obývacím pokoji – jen pro upřesnění, sklo je sice průsvitné, nikoli však průhledné.

V podkroví

Originální dřevěné schodiště z již tolikrát zmiňované truhlárny stoupá do podkroví, které má intimnější ráz. I toto patro je průchozí po celé délce, Michal Peřina tu raději zcela rezignoval na chodby a dal přednost světlu.

Do ložnice vedou prosklené kované dveře, prosklené volené záměrně, aby nestály v cestě pronikání teplého západního světla dovnitř objektu.

Lůžko, stolky, vestavný i samostatně stojící nábytek na míru – vše zhotoveno v

Lůžko, stolky, vestavný i samostatně stojící nábytek na míru – vše zhotoveno v truhlárně Lugi. Ložnici stejně jako ostatní místnosti v domě vkusně dotvářejí autorské umělecké předměty, obrazy, plastiky, fotografie a četné suvenýry z cest.

Ložnice je zařízena pochopitelně postelí z nabídky značky Lugi. V rohu je pracovna paní Radky, které kraluje psací stůl po prvorepublikovém obchodníkovi s řezivem. Pohled přitáhne výrazná pruhovaná houpací síť, vzpomínka na cestu do Venezuely.

Problém nepraktických střešních šikmin odstranil úložný nábytek na míru, a stejné řešení majitelé volili v následující průchozí koupelně a Tomově útulném dětském pokojíku plném letadýlek.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:




Nejčtenější

Obývací pokoj teprve čeká na nový nábytek, nejdříve si na něj musí mladý pár...
Rekonstrukce 3+1 si vyžádala čtyři měsíce dřiny, zato jen 180 tisíc

Po koupi bytu na hypotéku majitelům už na jeho rekonstrukci peněz zpravidla moc nezbývá. Ti šikovní, co mají navíc zdatné rodiče a dobré kamarády, jdou tak do...  celý článek

V bytě se uplatnily i staré rodinné kousky jako památka na italského dědečka.
V bytě nenechali nic na původním místě. Jak se bydlí s Italem

Odejít z velkého bytu na Vinohradech do poměrně malého bytu 3+kk v Podolí zní docela neuvěřitelně. Přesto to rodina s dvěma malými dětmi udělala. Svou...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.