Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům, který se po rekonstrukci oblékl totálně do bílého, zvenčí i uvnitř

  1:00aktualizováno  1:00
Vnitřní volnost a bílá barva polovině prvorepublikového domu ve starší pražské vilové čtvrti velmi prospěly. Netradiční rekonstrukce od architektky Ivany Dombkové dokazuje, že lze zachovat genia loci 30. let a zároveň vytvořit zcela současné bydlení.

Pohled z ulice. Nová fasáda včetně římsy, velikosti a členění oken zcela odpovídá původnímu stavu (což je vidět ze srovnání se sousední polovinou dvojdomku) | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Manželé s desetiletou dcerou si přáli komfortnější a modernější bydlení, ale nechtěli se vzdát "dobré adresy" v kultivovaném prostředí klidné čtvrti. Cílem rekonstrukce poloviny dvojdomu ze 30. let bylo získat víc volného prostoru, víc světla a orientovat obytné místnosti do zahrady, to vše při zachování původního výrazu stavby.

"Velmi se nám líbí prvorepublikový architektonický styl, dům a zahrada však v duchu zvyklostí své doby fungovaly odděleně, chybělo nám slunce a intenzivnější vazba na terasu a zeleň," vysvětluje majitelka.

Poznávacím znamením, které při pohledu z ulice naznačuje proměnu starého domku v moderní bydlení, je zimní zahrada, která vyrostla na střešní terase nad vstupem do domu

Poznávacím znamením, které při pohledu z ulice naznačuje proměnu starého domku v moderní bydlení, je zimní zahrada, která vyrostla na střešní terase nad vstupem do domu

Více vzduchu, více světla

Architektka Ivana Dombková, která je autorkou proměny domu, ponechala vstupní část na původním místě a po vybourání všech dělicích stěn osvobodila sevřené přízemí od tmavé chodby a řady z dnešního hlediska nepraktických malých místností.

Zůstaly jen dva relikty dělicích stěn uprostřed, které plní nutnou funkci nosnou a zároveň funkci prostorového předělu. Fasáda do ulice si navenek zachovává původní kompozici, směrem do zahrady přibyl přistavěný kuchyňský kout a prosklená veranda s výstupem na terasu.

Otevřené přízemí, tonoucí v bílé barvě, nabízí volné průhledy (a volný průchod denního světla a energie) všemi směry. Pro majitelku je důležité, že každé místo má optický kontakt se zahradou.

Otevřené přízemí, tonoucí v bílé barvě, nabízí volné průhledy (a volný průchod denního světla a energie) všemi směry. Pro majitelku je důležité, že každé místo má optický kontakt se zahradou.

Z předsíně se vchází přímo do velkého světlého otevřeného prostoru bez jediných dveří, určeného pro společnou náplň rodinného života. Jednotlivé funkce na sebe přímo navazují, ale navzájem se neruší.

Jídelna a dvoupodlažní schodišťová hala jsou orientovány do ulice, kuchyň a sezení směřují do zahrady. Dispoziční uspořádání také zohledňuje požadavek klientů na minimalistický interiér.

Přízemí je řešené jako otevřený prostor, kde jednotlivé zóny volně přecházejí jedna v druhou

Přízemí je řešené jako otevřený prostor, kde jednotlivé zóny volně přecházejí jedna v druhou

Úložné prostory, část kuchyňské linky a krbové těleso jsou integrovány v centrální kompaktní vestavěné jednotce, která odděluje kuchyňskou část od jídelny. Díky tomuto promyšlenému konceptu se každodenní rodinný život (kromě jídelního stolu a sezení) obejde bez dalšího nábytku a nic neruší celkový vzdušný dojem.

Soukromí v patře

Druhé podlaží, přístupné po schodišti při středové dělicí stěně dvojdomu, obsahuje ložnici rodičů, velkou rodinnou koupelnu a pokoj dcery. Původní malý dětský pokoj se rozšířil o prosklenou zimní zahradu přistavěnou nad hlavním domovním vstupem.

Díky radikální změně dispozice získala vila větší užitnou plochu a příjemnou vnitřní atmosféru, prozářenou množstvím světla a osvěženou výhledem do zeleně.

Ložnici rodičů dominuje velké okno a na míru vyrobené dvojlůžko, veškeré ostatní vybavení je zabudováno ve stěně a sousední šatně

Ložnici rodičů dominuje velké okno a na míru vyrobené dvojlůžko, veškeré ostatní vybavení je zabudováno ve stěně a sousední šatně

Minimalistická harmonie

Jeden z postulátů moderní architektury praví, že rodinný dům by měl odrážet nejen praktické potřeby, ale i osobnost svých obyvatel. Málokde vnímáme tento vztah tak výrazně, jako právě tady. Majitelka ctí zásady zdravého způsobu života a životní rovnováhy ve smyslu filozofie feng- šuej.

Proto zde vládne bílá barva nerušená jinými odstíny, proto si přála otevřený, maximálně prosvětlený prostor, který umožňuje energii volně proudit všemi směry, proto má každé místo v přízemí i ložnice v patře přímý optický kontakt se zahradou.

Společná obytná zóna je otevřená ve vertikálním i horizontálním směru. Vedle schodiště byl vybourán strop a ponechán volný průhled na galerii v patře.

Společná obytná zóna je otevřená ve vertikálním i horizontálním směru. Vedle schodiště byl vybourán strop a ponechán volný průhled na galerii v patře.

Povrchovou skladbu v interiéru tvoří čisté, hladké, často transparentní plochy: štukové omítky, podlahové stěrky, lakované MDF desky, corian, dokonce i dveře a schodišťové zábradlí jsou konstruovány pouze ze skla a nejnutnějších kovových konstrukčních prvků.

Také nábytek svými světlými barvami a čistými oblými tvary přispívá k celkovému nevtíravému dojmu. Interiér oproštěný od jakýchkoliv dekorací a zredukovaný na čistě funkční náplň majitelé považují za základní rámec harmonického bydlení a rozvoje osobnosti.

Italská sanitární keramika oválných tvarů, chromované sifóny a "trubkové" baterie designéra Rona Arada navozují v rodinné koupelně atmosféru třicátých let. Strukturovaná

Italská sanitární keramika oválných tvarů, chromované sifóny a "trubkové" baterie designéra Rona Arada navozují v rodinné koupelně atmosféru třicátých let. Strukturovaná

TECHNICKÉ ÚDAJE

Zastavěná plocha: 98,4 m²

Užitná plocha: 132 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, cihelné zdivo, betonové stropy, dřevěný krov s taškovou krytinou + ploché střechy, při rekonstrukci provedeno zateplení fasády a přístavba z tvárnic Porotherm, veranda a zimní zahrada konstruovány z hliníkových profilů s izolačními dvojskly (systém Spiral)

Výplně otvorů: okna hliníková s izolačními dvojskly, dveře bezrámové z tvrzeného skla s ocelovým kováním (atypické na míru) a dveře lakované z MDF desek do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední, plynový kotel, podlahové vytápění

Otevřené přízemí, tonoucí v bílé barvě, nabízí volné průhledy (a volný průchod denního světla a energie) všemi směry. Pro majitelku je důležité, že každé místo má optický kontakt se zahradou.

Otevřené přízemí, tonoucí v bílé barvě, nabízí volné průhledy (a volný průchod denního světla a energie) všemi směry. Pro majitelku je důležité, že každé místo má optický kontakt se zahradou.

Autor

Ing. arch. Ivana Dombková

* 1965
Narodila se v Opavě, vystudovala architekturu na VUT v Brně. Spolumajitelka studia DESIGN by DONLIĆ, realizovala řadu novostaveb i rekonstrukcí rodinných domů, půdní vestavby, bytové komplexy a interiéry.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 10/2010.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.