Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům, který se otáčí za sluncem

  0:01aktualizováno  0:01
Dům, který se pootočil - přesně tak by se dala nazvat vila, která je součástí obytného celku asi čtyřiceti objektů situovaných na pozemcích s výhledem na pražské panoráma. Je umístěna v příkrém svahu a bude obklopena dalšími nově vznikajícími domy.

Vila je navržena do nové, poměrně velké obytné čtvrti, jejíž výstavba postrádala jakéhokoliv koordinátora, což má v mnohých případech až absurdní následky. Novostavba si proto musí najít svůj průhled očekávanou změtí okolních prolámaných střech.

Všechny domy mají téměř stejnou orientaci, jsou od sebe vzdáleny často jen několik málo metrů a navzájem si stíní. Velké prosklené stěny obytných prostorů jsou obráceny do "zad" sousedních domů. Přitom byl v mnoha případech právě zcela výjimečně atraktivní výhled hlavním důvodem ke koupi pozemků v této lokalitě.

Jednoduchý, ale reprezentativní
Přáním stavebníků bylo mít jednoduchý, ale i reprezentativní dům, ve kterém se nevelké, ale rozvětvené rodině bude dobře bydlet, odpočívat, občas pracovat a přijímat přátele. Dům je řešen jednoduše na základě volně se prolínajících vnitřních a vnějších prostorů různých výšek.

Důležitá je jasná orientace každého, kdo se v domě pohybuje. Na každém místě by si měl být člověk vědom, kde se právě nachází, a kompozice proto nabízí mnoho průhledů hmotou objektu. Dům není nudný ani romanticky rozverný, zachovává si svoji důstojnost s mírnou příchutí ironického nadhledu.

Všude samé dřevo
Stavba zaujme změnou orientace hlavní obytné části za výhledem a odpoledním sluncem. Tato část, na kterou navazuje terasa, je rozlehlá a má zvýšenou světlou výšku. Krb leží v centru tohoto prostoru v místě, kde probíhá objektem svislá osa natočení obytné části a odděluje kuchyň a obývací pokoj.

V této části stavby je použito především dřevo, dřevěné prvky a detaily, a to jak v interiéru, tak v exteriéru. Dřevo bude ošetřeno pouze impregnací.

Časem dostane šedý až stříbřitý odstín, který bude doplňovat navrhovanou tmavě šedou barvu fasády. Dřevo odlišuje pobytovou část domu od ostatních, navozuje atmosféru odpočinku, terasy evokují dřevěná mola.

Dřevo je klasický přírodní materiál, příjemný na dotyk, zajímavě odráží zvuk a přirozeně stárne. V tomto případě navíc odlehčí tu část domu, která je vysunuta z pevné, zděné části objektu a je otočená za výhledem a dává jí výjimečný charakter.

Samostatná garsonka
Ostatní části domu tvoří jednoduchý zděný kvádr s proraženými otvory, které jsou střídavě vyplněny sklem a dřevem. Okna jsou odstíněna dřevěnými posuvnými okenicemi. Suterén je propojen s terénem velkou dřevěnou terasou, od shora krytou vykonzolovanou obytnou částí.

K této terase přiléhá pracovna a odpočinková část domu. Z důvodu vícegeneračního řešení bydlení je zde také umístěn vchod do samostatné garsoniéry.

V horním podlaží jsou umístěny ložnice rodičů a dětí, doplněné společným prostorem s přístupem na velkou střešní terasu s vyhlídkou.

O architektovi
Regina Loukotová *1971

Do roku 1997 studovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, od roku 1998 pak doktorandské studium na stejné fakultě. Poté začala s vlastní praxí, od roku od 2003 spolupracuje s GEM architects, s. r. o. V letech 2001 až 2003 byla asistentkou v ateliéru Martina Roubíka 1.2.3.4. na Fakultě architektury ČVUT, v roce 2001 získala stipendium norské vlády na Arkitekthogskolen v Oslu.

GEM architects, s. r. o. - architektonický ateliér zabývající se navrhováním a konzultační činností v oblasti architektury, interiéru, krajinářství a urbanismu. Ateliér byl letos oceněn v mezinárodní soutěži Památník obětem zemětřesení na Tchaj-wanu - čestným uznáním.

Stavba zaujme změnou orientace hlavní obytné části za výhledem a odpoledním sluncem. Na tuto část navazuje terasa.

Pohled na vstup a příjezd do domu.

Pohled odspodu na venkovní terasy.

Autoři:




Nejčtenější

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Další z rubriky

Protáhlý obdélníkový tvar, výrazná sedlová střecha a vysoký komín představují...
Architekt si pro sebe postavil dokonalý dům. Vsadil i na ekologii

Architekt Heinz Richardson si pro stavbu svého domu vybral starobylé městečko v hrabství Buckinghamshire na severovýchod od Londýna. V malebném prostředí...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Kromě zachovalé původní vodárny vznikla obytná plocha také v nohách stavby a...
Stoletou obří nádrž na vodu proměnili manželé na unikátní bydlení

Vodárenská věž z roku 1900 v anglickém městě Rolvenden v Kentu měla propadlou střechu a mizivé vyhlídky do budoucnosti. Naštěstí si jí všimli manželé Del...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.