Studie, která se zabývala prací ženy v kuchyni ukázala, že procentuálně nejvíce času ztráví u dřezu. "Proto nechceme, aby dřez sloužil jen jako škopek, ale spíš jako pracovní plocha," vysvětluje Jiří Sádek. Výrobci nabízejí dvojdřezy, kdy jeden lze zakrýt prkýnkem. To je umístěno v drážkách, proto při práci neujíždí. Do malých kuchyní jsou vhodné dřezy, kde druhý nahrazuje menší miska. Její součástí je košík, ve kterém lze nechat okapat umytou zeleninu nebo slít vodu z vařených brambor. Samozřejmě, že takové speciality si musí zákazník připlatit.
Pokud někdo investuje do nového dřezu, může si dopřát i dávkovač na mycí prostředky. Ten se zabuduje do linky a venku zůstane pouze dávkovací pumpička. Z kuchyně tak zmizí ne příliš hezké plastové láhve od saponátů. Dávkovač lze pořídit už za 550 korun.
Podobně práci a úklid usnadní baterie, která zároveň funguje jako sprcha. Nejen že se proudem vody lépe odstraní například nečistoty ve dřezu, ale sprchu lze i povytáhnout. Napustit vodu do kýble, oplachout i vzdálenější část linky, přidat vodu do velkého hrnce na vařiči se tak obejde bez zbytečného přenášení velkých a horkých nádob. Baterii je samozřejmě možné přepínat na "normální" provoz a na sprchu. K dostání je od tří tisíc korun výše.
Dřez poslouží i jako pracovní plocha. |