Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevostavbu mají jako chatu, v důchodu se do ní přestěhují natrvalo

  1:00aktualizováno  1:00
Dřevostavbu vsazenou do jižního svahu pojmenovali přátelé architekta "bekovka". Čapka naražená do zelené plochy okolí je při pohledu z protějšího kopce velmi nenápadná, obklad ze sibiřského modřínu časem ještě zešedne.

Jižní terasa je navržena jako venkovní komunikace i jako prostor pro posezení. Při rodinné oslavě se sem bez potíží vešlo osmnáct osob. | foto: Filip Habart

Dům navržený pro pohodlné bydlení dvou lidí poskytuje svým majitelům kromě funkční dispozice nádherný výhled a celoroční bohaté denní světlo.

Investor se s chatou či spíše rodinným domem již dlouho toužil navrátit do míst svého dětství, do Stříbrné Skalice, odkud pocházel tatínek. Rodina má k lokalitě stále velmi vřelý a úzký vztah.

Přátelé architekta pojmenovali dům "bekovka".

Přátelé architekta pojmenovali dům "bekovka".

Novostavba vznikla na části pozemku přináležející k montované chatě.
Chata se postupem času dostala z polohy na kraji obce mezi skalické rodinné domy.

Fotogalerie

"Bekovka" je v současné době využívána spíše jako víkendové bydlení manželů v produktivním věku, počítá se i s návštěvami dvou dospělých synů. V budoucnu dům poslouží manželskému páru bez problémů pro celoroční pobyt.

Investoři oslovili architekta Tomáše Kocourka se zadáním vytvořit neokázalý dům, který umožní příjemné bydlení, bude účelný a dobře zapadne do okolního prostředí. S výsledkem jsou velmi spokojeni, těší je pochvalné reakce návštěv, které se u nich cítí dobře. Svou roli hraje charakter a mikroklima dřevostavby či hřejivost dřeva jako materiálu.

Tvar má své důvody

Dům má obdélný půdorys 11 × 6,5 m a svou delší stranou kopíruje průběh vrstevnice. Přízemí je řešeno jako dvoutrakt, severní užší část je využita pro vstup, chodbu, koupelnu, technickou místnost a severozápadně orientovanou kuchyň.
V širší jižní části s krásným výhledem do krajiny jsou situovány obytné místnosti, hlavní obytný prostor propojený s kuchyní a ložnice.

Majitelé původně chtěli umístit svou ložnici v patře, ale na radu architekta upřednostnili stávající řešení, které se ukázalo jako praktické a i s přibývajícími léty jim zajistí pohodlný přístup do místnosti. Z hlavního prostoru pak vede schodiště do patra s dvěma ložnicemi a WC, patro patří synům.

Terasa se stává v létě dalším obytným prostorem.

Terasa se stává v létě dalším obytným prostorem.

Ke tvaru domu architekt Kocourek uvádí: "Cílem bylo, aby směrem do zahrady nepůsobil objekt příliš hmotně. Větší užitná plocha je tedy navržena do přízemí – jde především o hlavní obytný prostor, který má skrz prosklené stěny přímý přístup na terasy a zahradu."

Patro je uskočené směrem k severovýchodu. Obě části mají pultové střechy, jejichž sklon je shodný se sklonem terénu – 10°, na jižní straně jsou přesahy navržené tak, aby eliminovaly přehřívání interiéru v letních měsících.

Na obytný prostor navazuje na západní straně terasa s pergolou, která obroste popínavkami a vytvoří stinné zákoutí. Zatím se majitelé před horkým letním západním sluncem chrání světlou plachtou přehozenou přes pergolu.

Interiér v barvách

Architekt si představoval interiér jako kombinaci bílých zdí, prkenné podlahy a bíle natřeného prkenného stropu, manželé však spíše dávají přednost barvám.
V hlavním obytném prostoru se projevila láska paní Jany k jemným odstínům, prolínají se zde dva odstíny bílé kávy.

Kuchyň s jídelnou si přála majitelka vymalovanou v hřejivé šedomodré a kuchyňskou linku koncipovanou ve smetanové barvě a švestkové dýze.
Předsíň je vyvedena ve výrazně zelené, na niž navazují v koupelně stejně barevné doplňky, ručníky, předložka, ba i štětka. Koupelnu a toaletu v patře prohřívají proužky obkladu v medovém odstínu, ložnici zdobí tlumeně červená zeď v záhlaví lůžka.

Servírovací okénko z kuchyně vede na západní terasu, kde se v létě griluje a

Servírovací okénko z kuchyně vede na západní terasu, kde se v létě griluje a hoduje. Na snímku není vidět libůstku paní domu – bezdotykově ovládaný odpadkový koš. Kuchyň je v pravé části vybavena mělkou spížní skříní.

Zahrada chce čas

Vzrostlá zahrada, která dříve parcelu pokrývala a do níž se měla stavba vnořit, vzala během stavebního procesu zasvé, pozemek ještě čeká na další zazelenění i pár vzrostlých stromů, které budou vítány zároveň jako protihluková bariéra.

Vizitka domu

Plocha pozemku: 1 200 m2, zastavěná plocha objektu: 72 m2,, zastavěná plocha objektu včetně teras: 111 m2, užitná plocha celkem: 82,6 m2, obestavěný prostor: 343 m3
Realizace: 2009–2010
Založení: základové pasy, vyztužená betonová podkladní deska
Dřevostavba: systém Two by Four, obklad: sibiřský modřín
Střecha: pultová, krytina šedý titanzinek
Otvory: okna dřevěná s izolačním dvojsklem, dveře posuvné i klasicky otevíravé, fólie dub
Schody a podlahy: masivní buk, PVC, dlažba
Vytápění: krbová vložka s teplovzdušným výměníkem, dálkově ovládaný elektrokotel s radiátory
Vybavení: centrální vysavač, bazén

V rohu vedle samostatného zahradního domku (dílny) se zatím začalo dařit levanduli, kterou zde majitelka vysadila. Časem možná dojde také na bylinky.

Při prvním návrhu zahrady se investoři bohužel nepěkně spálili. Nejsložitější zónu, svah za domem, bylo třeba bezúdržbově upravit a osadit, zahradnice však některé rostlinky pod fólii pouze položila, takže část se jich neuchytila a uschla.

Nespokojeni byli investoři i s trávníkem, který nevzešel. Kromě tohoto nepříjemného zklamání však majitelům přálo štěstí při výběru architekta, realizační firmy a "dobré duše" celé stavby, spolehlivého řemeslníka Jiřího Bubeníka.

Z terasy je nádherný výhled do okolí.

Z terasy je nádherný výhled do okolí.

Ing. arch. Tomáš Kocourek

*1976
.Absolvent FA ČVUT, zakládající člen sdružení INBLOK architekti, autorizovaný architekt ČKA.
Zaměřuje se zejména na novostavby a rekonstrukce ve venkovském prostředí.
Vybrané realizace: kaple Jména Panny Marie v Kamenných Žehrovicích, rodinný dům v Praze-Troji, rodinný dům v Českém středohoří, interiér cafébaru lezecké haly Vertikon ve Zlíně, rekonstrukce interiéru vily Dr. E. Beneše v Sezimově Ústí, rekonstrukce roubenky na Šumavě, rekonstrukce usedlosti u Prachatic

.

Autor:




Nejčtenější

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Zahradní výzdoba nemusí vždy znamenat tradiční květiny nebo keře...
Neobvyklá zahrada je plná robotů, mimozemšťanů i nahých figurín

Tak jako Karlův most patří k Praze, podobně neoddělitelnou součástí rodinných domů v Kalifornii jsou zelené plochy před budovami i za nimi. Nepodobají se sice...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Další z rubriky

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Marcela coby čerstvá absolventka kurzu interiérového designu měla hlavu plnou...
Interiér v domě z roku 1927 si zařídili nábytkem z celého světa

Rekonstrukce a zařízení interiéru, v němž se přirozeně prolíná moderna s romantickým i s Afrikou vonícím etnostylem, je kompletním dílem majitelů. Marcela...  celý článek

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.
Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.