Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevostavbu, která vypadá jako staré venkovské stavení, smontovali za 14 dní

  1:00aktualizováno  1:00
Nová dřevostavba, která vyrostla na návsi malé pošumavské vesničky, je moderní od sklepa až na půdu. Přitom na první pohled vypadá jako tradiční venkovské stavení, kterých je v okolí plno. Málokdo by věřil, že se tento dům stavěl moderní montovanou technologií.

Pohled ze dvora. Tvar domu, velikost, rozmístění a členění oken odpovídají typické venkovské zástavbě. | foto: Robert Virt

Mladá dvojice hledala pro společný život klidné místo, které bude mít blíže k přírodě a tradičnímu způsobu života než k moderní zástavbě satelitního typu. Usedlost v malé obci, kde končí silnice a začíná chráněná krajinná oblast, působila na první pohled idylicky.

Tichá náves s rybníčkem, vjezd dřevěnou branou, slunný dvůr, zahrada se vzrostlými ovocnými stromy, k tomu velký pozemek na kopci, který je chráněnou přírodní památkou, to vše je oslovilo natolik, že se smířili i se zchátralým technickým stavem deset let neobývaného původního stavení.

V pozadí je vidět původní maštal, kterou majitelé domu rovněž pečlivě rekonstruují

V pozadí je vidět původní maštal, kterou majitelé domu rovněž pečlivě rekonstruují

"Chtěli jsme zachovat to, co bylo možné zachovat," vysvětluje majitelka domu, "proto jsme si na zahradě ponechali původní stromy, sklípek i starou maštal s pěknými cihelnými klenbami."

Obdélníková chalupa se dvěma místnostmi, černou kuchyní a přilehlou stodolou byla však na spadnutí. "Kameny z rozebraného zdiva jsme alespoň použili na zídky a vydláždění dvora," popisuje paní domu.

Stavba je posazena na kamenném soklu a ze dvou stran obklopena zpevněnou plochou. Tvoří ji kamenivo ze základů původní chalupy.

Stavba je posazena na kamenném soklu a ze dvou stran obklopena zpevněnou plochou. Tvoří ji kamenivo ze základů původní chalupy.

Tradiční tvar, moderní půdorys

Novostavba, postavená na místě původního domu, má jiný půdorys, avšak zachovává jeho siluetu. Dispozici si majitelé za pomoci architekta z velké části vymýšleli sami, důraz kladli na co největší soukromí, hezký výhled, účelně vynaložené finanční prostředky a prakticky využitou zastavěnou plochu.

Přes zádveří se vchází do prostoru, který plní funkci nové "světnice". Najdeme tu velký jídelní stůl a komfortní kuchyň s varným ostrůvkem a barovým pultem. "Snídaně s výhledem do zahrady je nejoblíbenější část dne," svěřuje se majitel.

Barové sezení u varné desky pro nedočkavé strávníky kuchyni i opticky odděluje od jídelní části

Barové sezení u varné desky pro nedočkavé strávníky kuchyni i opticky odděluje od jídelní části

Obývací pokoj, oddělený posuvnými dveřmi, má výhled do předzahrádky a na náves k rybníčku, stejně jako ložnice. Koupelna a budoucí dětský pokoj jsou orientovány do dvora. Vedle domu stojí samostatná garáž, která byla postavena dodatečně svépomocí.

Chalupa jako stavebnice

Proč na místě masivního stavení z cihel a kamene vyrostl dřevěný dům? "Montovanou dřevostavbu jsme zvolili především proto, že jde o čistou rychlou práci. Na pozemku jsme dlouho pracovali, než mohla stavba vůbec začít, pomáhala nám celá rodina. Nechtěli jsme se dlouho trápit se zedníky, výroba dílů pro náš dům trvala týden, montáž 14 dní," vysvětlují majitelé.

Centrem rodinného života není obývací pokoj, ale velký jídelní kout s výhledem do zahradyCentrem rodinného života není obývací pokoj, ale velký jídelní kout s výhledem do zahrady

Centrem rodinného života není obývací pokoj, ale velký jídelní kout s výhledem do zahrady

Hladce omítnutá fasáda ukrývá konstrukční systém Atrium, jehož základem jsou sendvičové panely na bázi dřeva s vynikajícími tepelněi-zolačními parametry, které řadí stavbu do kategorie nízkoenergetických domů. Hlavní obytnou část po většinu roku vytopí krbová kamna, takže provoz domácnosti je velmi úsporný.

Variabilní stavebnicový systém umožňuje vytvořit prakticky jakýkoliv půdorys navržený na míru, ani dodatečné úpravy nepředstavují žádný problém. Různé možnosti si lze vybrat i pro úpravu fasád, od omítky až po obložení.

Kuchyně je oddělena od jídelny varným ostrůvkem s malým barovým pultem

Kuchyně je oddělena od jídelny varným ostrůvkem s malým barovým pultem

Kuchyňská linka s rámovými dvířky z olšového dřeva se stylově přizpůsobuje domu

Kuchyňská linka s rámovými dvířky z olše se stylově přizpůsobila domu

Tato prefabrikovaná technologie má univerzální použití, od moderní architektury s funkcionalistickým výrazem až po stylovou venkovskou zástavbu. "Náš dům podle názoru sousedů nijak nenarušil ráz vesnice, a přitom nám nabízí veškeré moderní pohodlí," uzavírají naši hostitelé.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 131,25 m²

Užitná plocha: 114 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, vrchní stavba montovaná – systém Atrium, stěny a stropy ze sendvičových panelů na bázi dřeva s tepelnou izolací 180 mm (celková tloušťka obvodové stěny 288 mm, součinitel prostupu tepla U = 0,21 W/m²K), dřevěný vazníkový krov, střešní krytina betonová taška Bramac Max

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, dveře do obložkových zárubní, posuvné dveře

Vytápění: ústřední, elektrokotel, krbová kamna, v koupelně podlahové vytápění

Návrh stavby

Ing. arch. Jiří Kučera

Cena stavby 3 300 000 Kč na klíč ve standardním vybavení včetně základové desky, DPH, montáže a dopravy

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 8/2010.

Autor:




Nejčtenější

Zákazníci mají hned po ruce umyvadla pro rychlou očistu, ve skřínkách s klíčky...
Unikátní restaurace, kde číšníkovi odevzdáte místo účtu špejle

„Platím čtyři špejle.“ Tato věta, pronášená v přízemí někdejší budovy Československé televize v Jindřišské ulici, se mění jen pokud jde o číslovku. Unikátní...  celý článek

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Šárka s Michalem potřebovali dům, který nezabere na parcele příliš místa.
Šárka s Michalem vyměnili byt za dům se zahradou. Prahu mají za rohem

Manželé s dvěma dětmi snili o vlastním domě se zahradou, kde si budou potomci bez neustálého dozoru hrát. Nebyl to však jediný motiv, proč vyměnit byt v...  celý článek

Řešení stavby do tvaru písmene V zabezpečuje soukromí rodiny i ochranu před...
Dům pro rodinu se čtyřmi dětmi aneb splněný sen má podobu písmene V

Zatímco Praha se začíná chlubit mrakodrapem V Tower, na Moravě šli jinou cestou: vznikla zde jednopodlažní rodinná vila právě v podobě písmene V. Má úctyhodnou...  celý článek

Kompletní proměna stála v přepočtu na 567 tisíc korun.
Rodina si přestavěla dodávku na praktické bydlení. Vešlo se všechno

Jack Richens a Lucy Hedgesová z Oxfordu si sami předělali Mercedes Sprinter na obytný vůz pro čtyřčlennou rodinu. Do zadního prostoru se vešly palandy, jídelní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.