Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevostavba vyžadující minimum energie na provoz: skvělá investice pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Pohodlí, minimální spotřeba energie, prostor pro koníčky. To byly základní požadavky na nové bydlení rodiny ze severní Moravy. Prostě kvalitní rodinný dům.

Společná obytná část má dřevěný obklad, ložnice prozrazují červené Cetris desky, obslužné prostory tonou v šedi | foto: Robert Žákovič

Na počátku byly ve hře i typové domy, ukázalo se však, že konkrétním požadavkům rodiny žádný z těchto projektů nevyhovuje.

"Oslovili jsme proto několik architektů a nechali si připravit nabídku projektu," říká majitel domu a dodává: "Důležité pro nás bylo, aby navrhovali moderní architekturu a měli zkušenosti s pasivními domy."

Prosklené plochy směřují na jih

Prosklené plochy směřují na jih

Nakonec se rozhodli pro návrh architekta Michaela Kocycha: "Stavba je tvořena základním geometrickým tělesem – patrovou hmotou tvaru kvádru, kterou zastřešuje plochá střecha. Ke kvádru přiléhá jednopodlažní část rozšiřující dispozici přízemí."

Energeticky nenáročné zóny domu se nacházejí vně základního tělesa. Tento objekt byl záměrně navržen jednoduše, a tudíž úsporně a účelně.

"Naší snahou bylo, aby navrhovaná stavba zapadla do bezprostředního okolí stávající zástavby – současné i minulé, a vytvářela tak prostředí důvěrně známé," říká autor projektu.
 
Dům se nachází na rovinatém pozemku a je podle požadavků majitelů situován tak, aby většina prosklených ploch a obytných místností směřovala k jihu, a mohla tedy využívat slunečního záření k vytápění objektu.
 
"Tento pozemek jsme si vybrali proto, že je zde nádherný výhled na Lysou horu a vůbec celé panorama Beskyd až po Javorový," vysvětluje majitel. "Další důvod byl ten, že se pozemek nachází na periferii Frýdku-Místku s dobrou dostupností do Ostravy."

Místo garáže použili majitelé zastřešený přístřešek pro dvě auta

Místo garáže použili majitelé zastřešený přístřešek pro dvě auta

Dřevostavbu architekt navrhl metodou trojřadého systému "two by four" v kombinaci s masivními akumulačními zdmi. Tento koncept minimalizoval tepelné mosty a zajistil také tepelnou stabilitu domu.

Dřevěná konstrukce současně vymezila dostatečný, 400 mm široký prostor pro uložení tepelné izolace na bázi minerální vlny.
 
O plošné ztužení stěn se na interiérové straně postaraly dřevoštěpkové desky OSB, které zároveň s přetmelenými a přelepenými spoji plní funkci parotěsné vrstvy.

Vnitřní obklady tvoří sádrokartonové desky, z vnější strany je dům obložen zavěšeným fasádním obkladem systému Cetris Finish v kombinaci s modřínovým dřevem, kladeným ve svislém směru, a titanzinkem.

Mezi nosnou konstrukcí stěny a obkladem je ponechána vzduchová mezera. Obálka domu je realizována jako difúzně otevřená.

Fasádu tvoří cementotřískové povrchově upravené desky

Fasádu tvoří cementotřískové povrchově upravené desky

Pasivní dům pro aktivní rodinu

Bezbariérový přístup do domu vede ze severní strany, v jedné úrovni s příjezdovou komunikací. V přímé návaznosti na vstup architekt prakticky vyřešil také zastřešené parkovací stání pro dva osobní automobily.

Vstupní místností objektu je hala s odkládacím prostorem pro svršky a boty. "Uprostřed domu se nachází technická místnost, jako jediná je zděná," vysvětluje majitel.

Důvodem je akumulace tepla při oslunění a minimalizace tepelných ztrát, protože se zde nachází integrovaný zásobník tepla. Dům nemá klasické vytápění, je vybaven řízeným větráním s rekuperací od firmy Atrea.

Vstup do domu chrání lehká dřevěná stříška přímo navazující na kryté stání pro auto

Vstup do domu chrání lehká dřevěná stříška přímo navazující na kryté stání pro auto

Do zásobníku dodávají energii solární panely, teplovodní krb nebo elektrické topné vložky. Vzduch se nasává do vzduchotechnické jednotky přes zemní kolektor.

Obývací pokoj, který tvoří jádro přízemí, je propojen s kuchyní a jídelnou. Z tohoto prostoru také vede přímý vstup na zastřešenou terasu s venkovním posezením, které pokračuje dál k bazénu.

Kromě zázemí zahrnuje přízemí i pokoj pro hosty. V návaznosti na zastřešené stání se tu nachází dílna majitele domu, prádelna, sušárna, místnost pro bazénovou chemii i ubikace zvířat, protože paní domu je velkou milovnicí psů.

Patro zaujímají ložnice s příslušenstvím. V souladu s celkově úsporným konceptem zvolili majitelé i minimalistické vybavení interiéru, to znamená téměř bez nábytku, veškerý úložný prostor tvoří vestavné skříně.

Červené lakované MDF desky kontrastují s šedými plochami – barevnost interiéru je určitou analogií na exteriér domu

Červené lakované MDF desky kontrastují s šedými plochami – barevnost interiéru je určitou analogií k exteriéru domu

Zkušenost ze stavby

"Technologii ´two by four´ pokládáme za optimální," říká majitel domu. Subdodavatelé byli ale problematičtí.

"Úroveň našich stavebních a odborných firem je opravdu hodně daleko za očekáváním, bez mé denní účasti na stavbě by to asi nešlo. Pokud se týká vlastního projektu, tak bychom příště asi realizovali jímání dešťové vody, které v projektu původně bylo, ale později jsme od něj odstoupili, a pak zpětné získávání tepla z odpadních vod, třeba tepelným čerpadlem," popisuje své zkušenosti majitel.

Kuchyňský kout, jídelna a sezení na sebe navazují. Jednotlivé funkční celky vymezují dva prostorové předěly – krbové těleso a stěna se zapuštěným akváriem

Kuchyňský kout, jídelna a sezení na sebe navazují. Jednotlivé funkční celky vymezují dva prostorové předěly – krbové těleso a stěna se zapuštěným akváriem

Spotřeba teplé vody pro koupání je podstatně vyšší než potřeba teplé vody pro vytápění. "Dům má pět kolektorů a v létě jsme nepotřebovali zapnout ohřev teplé užitkové vody déle než na čtyři hodiny. Teď, když není sluníčko, ohříváme vodu elektřinou. Uvažujeme o tom, že dům doplníme o fotovoltatické články a budeme si vyrábět elektřinu sami. Bydlení hodnotíme jako pohodlné, zdravé a energeticky velmi málo náročné, je naší investicí do důchodu," konstatuje.

Většinu podlahové plochy v domě pokrývá dřevěná průmyslová mozaika

Většinu podlahové plochy v domě pokrývá dřevěná průmyslová mozaika

Architekt Kochy je také spokojený: "S touto téměř pasivní dřevostavbou rodinného domu jsem osobně velice spokojen. Troufám si říct, že jde o dosud nejzdařilejší realizaci našeho ateliéru. Investor byl otevřený, přístupný našim návrhům, důsledně byly dodržovány postupy pro stavbu pasivního domu. Chtěl bych povzbudit i další zájemce, aby ke svým plánům neváhali použít tak ušlechtilý a ekologický materiál, jakým je dřevo."

Velkoformátový keramický obklad v koupelně má příjemné teplé vyznění

Velkoformátový keramický obklad v koupelně má příjemné teplé vyznění



Technické údaje:

Zastavěná plocha: 215 m² (včetně zastřešeného stání a teras)

Užitná plocha: 190 m² (bez venkovních teras)

Konstrukce: dřevostavba evropského standardu (nikoliv amerického či kanadského), obvodové pláště tvořeny trojitým dřevěným roštem, eliminujícím tepelné mosty a vytvářejícím 400 mm široký prostor pro uložení tepelné izolace; obvodové konstrukce jsou difúzně otevřené, obložení fasády cementotřískové povrchově upravené desky, modřínová prkna, titanzinkový plech

Střešní krytina: ploché střechy, asfaltový modifikovaný pás

Okna: dřevěná, europrofily tl. 84 mm, izolační trojskla, vzduchotěsnící 3D systém

Dveře: dřevěné, obložkové zárubně

Technické vybavení: teplovzdušné vytápění s rekuperací, solární panely pro ohřev TUV a bazénu, akumulační nádrž TUV o objemu 1 m³

Spotřeba energie: podle klasifikačních tříd stavba zařazena do kategorie B, energeticky úsporná



Autor:

Ing. arch. Michael Kocych 

Absolvoval Fakultu architektury ČVUT v Praze, odbornou praxi získal v architektonické kanceláři Atelier A Praha.

Od r. 2003 vede vlastní studio Kocych Architects, orientuje se na tvorbu ekologické, nízkoenergetické a pasivní architektury, a to především v oblasti evropských dřevostaveb.

Zúčastnil se putovní výstavy "Jiné domy 007", prezentující architekturu severní Moravy a Slezska.

atelier@kocych.cz


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 1/2009.

Autor:




Nejčtenější

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

V expozici Vitra byl největší zájem věnovaný novince, pohovce Grand Sofà...
Obývací pokoj se rozpadá na pohovky z několika kusů a malé stolky

Je největší, nejočekávanější a také nejnavštěvovanější. Platí už řadu let, že všechny velké nábytkářské firmy čekají s novinkami na dubnový mezinárodní veletrh...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Další z rubriky

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí ve správní oblasti Stirling....
Opuštěné šlechtické sídlo je na prodej. Zchátralý půvab zatím odolává

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí nedaleko historického města Stirling. Chátrající zámeček, stále ještě dobově zařízený, je na prodej za 1,25...  celý článek

Bílá skořápka vnáší lehkost a pohyb do jednoduchého těla bungalovu. Celkovou...
Bungalov zapadl do zvlněného terénu. S prosklenými plochami se šetřilo

Bílá linka dynamicky rámuje hmotu domu rozdělenou do tří základních částí a ostře zvýrazňuje společenské srdce rodinného života. Detailně promyšlená dispozice...  celý článek

Stavba postupně změní svůj vzhled podle času a počasí. Stěny budou zarůstat...
Postavili si dřevostavbu, inspirací jim byla chalupa, kterou milují

Mladá rodina se rozhodla strhnout v pražských Modřanech starý dům po babičce a postavit na jeho místě nový. Pro milovníky přírody a navíc výtvarníky byla...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.