Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Černá dřevostavba Borůvka stojí na pilířích z betonu a umí překvapit

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé Charlie a Sofie Anderssonovi s dvěma dcerkami našli nový domov na stockholmském předměstí Nacka. Zde si na slunném pozemku obklopeném borovicemi nechali postavit černou dřevostavbu. Vilu Borůvku jim navrhlo švédské architektonické studio pS Arkikektur.

Parcela leží na konci obyčejné satelitní ulice, na dohled od již postavených řadových domků a moderních vilek. Obyvatelé mají všechny služby a potřeby k dispozici. Anderssonovi se do lesní parcely se starou chatou okamžitě zamilovali. Bydleli jen o několik ulic dál, v malém typizovaném dvojdomku.

Lokalitu opustit nechtěli. Našli si zde přátele a zvykli si na venkovský život. Snili o novém komfortním domě, ve kterém bude všechno přesně podle jejich představ a potřeb. Chtěli bydlet v moderním a světlém domě s vysokými stropy, který bude souznít s přírodou, ale nebude připomínat nic tradičně rustikálního.

Fotogalerie

Starou chatu zbourali a oslovili hlavního architekta stockholmského studia pS Arkikektur Petera Sahlina s přáním, aby byl dům jednoduchý a jednoúrovňový.

Dům o rozloze 170 metrů čtverečních stojí na nejvyšší skalce, odkud je nejlepší výhled do lesů. Stavba zcela respektuje nerovnosti parcely, proto stojí na betonových pilířích. V okolí domu je lesní mýtina, kameny i keříky borůvek, které daly místu poetické jméno Borůvka.

Hledáte stylové bydlení s krásným okolím?

Domy Štěrboholy

Úchvatné Domy Štěrboholy Praha 10.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Nenašli jste co hledáte? Postavte si vlastní dřevostavbu. Zadejte si poptávku na stavební firmy na AAAPoptavka.cz.

Interiér domu s černou slupkou překvapí každého, kdo do něj vkročí: otevře se mu zcela kontrastní, maximálně prosvětlený, ostře bílý prostor. V průchozím domě jsou za sebou umístěné společné prostory, dětské pokoje a ložnice rodičů, ze které je velkolepý výhled do lesa.

Z pokojů lze vystoupit na prosluněnou jižní dřevěnou terasu, kde má rodina naprosté soukromí. Příjemným bonusem je galerie se skleněným zábradlím, ve které je odpočinková zóna. Díky prosklení není nikdo na galerii rušen, přesto neztrácí kontakt s děním v kuchyni a obývacím pokoji.

V bílém interiéru nejsou žádné zbytečnosti. Solitérní nábytek je záměrně v jasných barvách, jako je červená, žlutá a odstíny zelené. Nechybí ovšem ani doplňky v neutrální černé a šedé, barvami oplývá i dětský pokoj dvou dcer, Ebby a Matildy.

Z ložnice rodičů je velkolepý výhled do lesa.

Z ložnice rodičů je velkolepý výhled do lesa.

Provozní zařízení jako kuchyňská linka s malou vinotékou nebo úložné prostory jsou vyrobeny na míru v čisté bílé a místnosti díky nim působí stále uklizeně a kompaktně. Vysokou kvalitu vykazují i použité materiály: běloskvoucí kuchyňská deska je z umělého kamene, corianu.

Známými a osvědčenými zejména skandinávskými značkami a designéry se to v interiéru hemží: ložní prádlo a textil, křesílka, dekorace včetně žulových boxů a jednoduchých polic pochází od dánské značky Hay. Majitelé ale nedají dopustit ani na řetězec IKEA. Plastové lampy a stolky jsou od italské značky Kartell, knižní zarážky na okně vyrábí populární designér Karim Rashid.

Majitelé jsou milovníci hudby: dům je dokonale ozvučný, hudbu si rodina může vychutnávat v každém koutu hlavního obytného prostoru. Stejně promyšlené je i osvětlení, na které si seveřané potrpí. Sestava zabudovaných bodových světel, lustrů, stojacích a stolních lamp dokresluje interiér, který by mohl sloužit jako vizitka skandinávské střídmosti, vyjadřující soudobé pojetí luxusu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Další z rubriky

Starý dům by v nové stavbě už nikdo nehledal, stavební úřad si vyžádal nejen...
Z nejošklivějšího domu v ulici vznikla moderní stavba s nádherným výhledem

„Byl to snad nejoprýskanější a nejošklivější dům v ulici, ale na rekonstrukci nebyl řadu let čas,“ říká majitelka Michaela. Dnes je už všechno jinak. Dokonalá...  celý článek

Rozlehlé měšťanské byty v Nuslích téměř nejsou, tady se stavělo malometrážně a...
Chvalozpěv na Nusle. Rázovitá pražská čtvrť se rychle mění k lepšímu

Na směrovku Nusle někdo nasprejoval písmeno H. Z Nuslí Hnusle. I místní jim tak někdy říkají. Ulice jsou mnohde špinavé, rozbité a v létě zarůstají plevelem. A...  celý článek

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.