Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevostavbu řešili přes půl světa. Nový domov se povedl na jedničku

  1:00aktualizováno  1:00
Marek s Terezou pobývají část roku v Mexiku. Navrhování vysněného domu proto řešili s architektkou Irenou Truhlářovou ze studia Archcon atelier mailem a přes Skype. Celý proces byl v mnohém nestandardní. Přesto na pozemku nedaleko rakouských hranic vyrostla velice zajímavá dřevostavba.

Odlišnost domu je patrná na první pohled. | foto: Martin Zeman, www.datelier.cz

Majitele lákala dřevostavba, mají silný vztah ke dřevu a líbila se jim rychlost výstavby. Cena a energetická náročnost nehrály zásadní roli. K zohlednění dispozic pozemku a usazení domu do kontextu s okolím pomohl architektce otec majitelky, který ji po něm provedl.

Parcela je krásně situovaná, na klidném místě přímo u lesa a s výhledem na barokní věže místního kostela. Hned bylo jasné, proč jeho umístění a velikost hrály pro Marka s Terezou tak důležitou roli.

Fotogalerie

Studie pak probíhala opět virtuálně přes půl světa. Naživo se všichni setkali až ve chvíli, kdy byl návrh hotový.

„V případě projektování tohoto domu jsem se přesvědčila, jak je diskuse mezi investorem a architektem důležitá. Velmi se mi líbily zahraniční reference dřevostaveb s pohledovým dřevem, které mi majitelé zaslali hned v úvodu. Měli v mnoha ohledech jasnou představu o tom, co chtějí, a uměli to přesně definovat. Oceňuji však i to, že byli otevřeni debatě, a když se vyskytlo jiné, výhodnější řešení, dokázali názor změnit,“ popisuje spolupráci Irena Truhlářová.

Šlo například o jejich prvotní představu, že dům bude mít suterén a v něm technické zázemí. Výsledkem diskusí nakonec byla adekvátní náhrada v podobě praktické technické místnosti v přízemí, která pojme kromě kotle, vzduchotechnické jednotky a bojleru i sprchu pro psy, spižírnu, mrazák a lednici.

Jelikož má vlastní vstup se schodištěm na zahradu, je zde začleněna i skříň na obuv a oděvy pro zahradničení. Prádelna a žehlírna je s ohledem na umístění většiny ložnic s šatnami v patře.

Pěší vstup je dobré oddělit od příjezdové cesty

„Obdobně jsme přehodnotili i orientaci přízemní terasy, kdy vzhledem k dispozici pozemku, výhledu z něj a ohledu na dopad slunečního světla i tepla nešlo dostát přání mít ji otočenou směrem ke kostelu. Dlouho jsme debatovali také o kombinaci dřevěné podlahy z masivu a podlahového vytápění nebo o velikosti hlavní koupelny a volně stojící vaně,“ vysvětluje architektka.

Hlavní vstup do domu je umístěný v jižní části a nikoliv, jak se nabízelo, z boku od krytého stání pro vozy. Pocitově je dobré oddělit pěší vstup od příjezdu automobilem. Teď se k výrazným modrým dveřím vine cestička z kamene, lemovaná záhonem květin, a na příchozí návštěvu působí velice mile. Majitele nepřítomnost bočního vstupu nijak neobtěžuje, neboť se od auta dostanou ke dveřím suchou nohou po krytém ochozu.

Ke stavebnímu standardu patří řešení patek terasových sloupů pomocí stavěcího šroubu (na trn), díky němuž jakoby levitují nad podlahou terasy. V tomto případě ale dostaly na přání majitelů kovové „nožičky“, které vizuálně podtrhují stabilitu konstrukce.

„Jelikož byli Marek s Terezou kvůli získání stavebního povolení pod časovým tlakem, zpracovali jsme nejprve projektovou dokumentaci pro stavební povolení a až v dalším kroku jsme řešili dokumentaci prováděcí včetně interiéru. Vzhledem k časovému odstupu zpracování jednotlivých stupňů dokumentace ale pak nebylo úplně jednoduché udržet všechny informace,“ říká Truhlářová.

Hostům se líbí především buková podlaha, která přechází bezbariérově v terasu.

Hostům se líbí především buková podlaha, která přechází bezbariérově v terasu.

Kuchyně ve výklenku není z obýváku vidět

Dominantním prvkem obou podlaží je zvýrazněná konstrukce a pohledové dřevo. První nadzemní patro je de facto přízemní na úrovni zahrady, ale díky víceúrovňové podlaze dělá dojem vzdušného prostoru, který je tak výškově rozčleněn a propojen oboustranným, průhledovým krbem.

„Soustředili jsme se na vizuální návaznost kuchyně s lesem prostřednictvím velkého rohového okna, a současně jsme prostor uchopili tak, aby kuchyně byla spojená s jídelnou, ale zároveň od zbytku přízemí oddělená. Napomáhá tomu její umístění do výklenku, kdy při pohledu z níže položeného obýváku není téměř vidět,“ uvádí architektka.

I přes tento fakt však zůstává kuchyně spolu s jídelnou srdcem domu. Jelikož má rodina pět členů, dva psy a mnoho přátel, najdete na sporáku netypických šest plotýnek a v jídelně bytelný, dřevěný stůl s lavicemi. Původně se k němu mělo vejít až čtrnáct hodovníků, ale nakonec se počet ustálil na deseti.

V obýváku se od počátku neuvažovalo o klasické sedačce, ale spíše o volném variabilním sezení, kde je pohled soustředěn jak na široký výhled do zahrady a k lesu, tak směrem ke stavebně i barevně atypickému krbu. Zbývající prostor už je členěn do místnosti vstupu (zádveří), pokoje pro hosty s koupelnou, samostatné toalety a pracovny, která je rovněž orientována s maximálním výhledem do lesa.

Vzdušné schodiště vás pak přivede do druhého nadzemního patra prosvětleného i střešními okny, což vytváří příjemnou atmosféru haly horního podlaží. Zde je umístěná ložnice a pokoje dětí, přičemž ze všech místností je vytoužený výhled na dříve zmíněný kostel. K ložnici přiléhá šatna a koupelna rodičů, o zbytek prostoru se dělí koupelna dětí, toaleta a prádelna.

Pastelová kuchyně krásně ladí s výraznými dřevěnými prvky interiéru

Pastelová kuchyně krásně ladí s výraznými dřevěnými prvky interiéru

Technické parametry:

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 315 m2
  • Užitná plocha: 370 m2
  • Spodní stavba: nepodsklepená, výškově dvouúrovňová základová deska + pasy, izolace na desce EPS
  • Konstrukční systém: třívrstvý šroubovaný panel
  • Tepelná izolace: dřevovláknitá izolace + minerální v předstěnách
  • Fasáda: provětrávaná fasáda - vodorovný dřevěný obklad
  • Střešní krytina: skládaná - Cembrit - anglický obdélník
  • Okna: dřevo-hliníková, U = 0,7 w/m2K
  • Podlahy: dřevěné, keramická dlažba, marmoleum
  • Teplo: kondenzační plynový kotel 2,3 - 16,9 kW, nepřímo ohřívaný zásobník 150 l, sekundární zdroj krbová vložka, podlahové vytápění + kombinované žebříky
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): SDK + povrchová úprava 12,5 mm, CD profil + minerální izolace (λd = 0,04 W/m.K) 60 mm / přímé závěsy (alt. stavěcí třmeny) 87 mm, masivní dřevěné panely DEKPANEL D 81 mm, dřevovláknitá izolace GUTEX Thermosafe-homogen (λd = 0,04 W/m.K) 180 mm, difuzně otevřená fólie Omega Mono nebo Omega fasádní fólie, kontralatě 60 × 40 / provětrávaná vzduchová mezera 60 mm, horizontální dřevěné obložení – modřín sibiřský s nátěrem 19 mm
  • Celková tloušťka stěny: 44 cm
  • Součinitel prostupu tepla U stěnou: Un = 0,156 w/m2K W/m2K
  • Studie a projekt: architektka Irena Truhlářová, spolupráce: architekt Martin Jirsa, Archcon atelier
  • Realizace: Dřevostavby Biskup, 2015-2016

Další zajímavé dřevostavby najdete v aktuálním čísle magazínu DŘEVO&stavby. Fotografie: Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz.

Autor:




Nejčtenější

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Další z rubriky

Kromě zachovalé původní vodárny vznikla obytná plocha také v nohách stavby a...
Stoletou obří nádrž na vodu proměnili manželé na unikátní bydlení

Vodárenská věž z roku 1900 v anglickém městě Rolvenden v Kentu měla propadlou střechu a mizivé vyhlídky do budoucnosti. Naštěstí si jí všimli manželé Del...  celý článek

Odlišnost domu je patrná na první pohled.
Dřevostavbu řešili přes půl světa. Nový domov se povedl na jedničku

Marek s Terezou pobývají část roku v Mexiku. Navrhování vysněného domu proto řešili s architektkou Irenou Truhlářovou ze studia Archcon atelier mailem a přes...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.