Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Děravou střechou jim teče. Majitelé jsou ze své dřevostavby nadšeni

  1:00aktualizováno  1:00
Dvě rodiny si postavily společně dům na předměstí Paříže. Dvoupodlažní ekologická dřevostavba s děravou střechou na první pohled vypadá, že stále čeká na řemeslníky. Jde ale o záměr. Dům s nedostavěnou střechou z modřínu je dílem architektonického studia Djuric - Tardio.

Nápad s netradiční střešní terasou byl dílem okamžiku. V podstatě si o tvar řekly sousední domy. Aby architekti vyhověli předpisům pro urbanistickou podobu čtvrti s ulicemi plnými sedlových střech, zakomponovali tento prvek i do nově vznikající stavby. Autory projektu jsou italský architekt Mirco Tardio a francouzská designérka Caroline Djuricová. Společně pracují od roku 2004 pod značkou DTA.

Otevřená střecha nabízí obyvatelům domu mnohem víc, než kdyby se stala obyčejným uzavřeným a velikostně navíc velmi stísněným podkrovím. Tímto způsobem z ní vznikla působivá pergola, která čeká na osázení rostlinami.

Dům pro dvě rodiny

Zahradní architektka Jeanne Dubourdieuová, která se studiem DTA spolupracuje, 
doporučila na střechu kromě břečťanu a vinné révy i méně tradiční ovocné rostliny jako například kiwi nebo různé druhy dýní.

Do zahrady, která dům obklopuje, pak navrhla i zeleninové a bylinkové záhonky. Při zavlažování se počítá především s využitím dešťové vody.

Dům o rozloze 246 metrů čtverečních je postaven z panelů LenoTech bez povrchových úprav a je dokonale zaizolován. Panely byly předem připraveny jako jednotlivé části a jejich sestavení na parcele trvalo pouze několik týdnů.

Stavba díky své jižní orientaci výborně pracuje se sluneční energií. Na velká okna do zahrady byla použita izolační dvojskla vyplněná inertním plynem. Menší okna na fasádě do ulice mají originální nerezové okenice, které v sobě zrcadlí okolní zeleň i dění na ulici a znásobují pocit neohraničeného a volného prostoru.

Oba byty jsou v podstatě identické. Mírně se liší jen uspořádáním kuchyňské a koupelnové části s ohledem na to, že horní byt má k dispozici o něco menší prostor. Každá rodina má propojenou kuchyň s obytnou částí, pracovnu s knihovnou a dvě ložnice s koupelnami. Stavbu protíná hlavní schodiště, které ústí na střešní terase.

Dům o rozloze 246m2 je postaven z panelů LenoTech bez povrchových úprav a

Dům o rozloze 246 m2 je postaven z panelů LenoTech bez povrchových úprav a dokonale zaizolován.

Systém velkoryse navržených posuvných dveří rozděluje prostor přesně tak, jak zrovna v daný moment jeho obyvatelé potřebují. Pokud například potřebuje jeden z rodičů přijmout v knihovně pracovní návštěvu nebo intenzivně pracovat, jednoduše ji oddělí od ostatních místností. Naopak, pokud se obě rodiny rozhodnout sejít u krbu nebo se společně dívat na televizi, prostor jídelny zvětší odsunutím stěny.

Z dolního bytu lze vyjít přímo na terasu do zahrady, z horního na balkon. Flexibilita a přesná podoba prostoru vykrystalizovala po několika návrzích, které s rodinami architekti konzultovali.

Pracovní kout má dokonalé světelné podmínky - osvětluje ho stropní světlík.

Pracovní kout má dokonalé světelné podmínky - osvětluje ho stropní světlík.

Obytný prostor jídelny a pracovny navazuje na venkovní terasu.

Obytný prostor jídelny a pracovny navazuje na venkovní terasu.

Prostory jsou zatím zařízené jen základním nábytkem a čekají na postupné dovybavení. Majitelé plánují zachovat převážně šedobílou stávající výmalbu a dále vybírat jednoduché kousky ve skandinávském stylu. Na podlahách jsou dubové parkety a skleněná mozaika.

Studio DTA na domě pracovalo déle než rok. Projektování věnovali šest intenzivních měsíců a dalších deset měsíců spolkla samotná realizace stavby. Ta vyšla v přepočtu na necelých sedm milionů korun.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.