Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak si vyzkoušet bydlení v moderní dřevostavbě na vlastní kůži

  1:00aktualizováno  1:00
Ve vzorovém domě Domesi Concept House v obci Budíkov na Českomoravské vrchovině lze „na zkoušku“ strávit klidně i víkend a na vlastní kůži si vyzkoušet atmosféru pasivní dřevostavby.

Směrem k jihu dům hledí velkou prosklenou plochou vstříc panoramatu Českomoravské vrchoviny. Za modřínovým obkladem se ukrývají integrované předokenní žaluzie. | foto: Lina Németh

Společnosti Prodesi a Domesi se zaměřují na návrhy a realizaci energeticky pasivních dřevostaveb, při němž využívají vlastní architektonické a technické know-how, které vytvořily na základě svých dlouhodobých zkušeností.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Myšlenka vybudovat vzorový dům vznikla zhruba před pěti lety, první, postavený v Pulečném, se setkal s velkým zájmem. Návštěvníci se seznámili nejen s celkovým uspořádáním domu, reálnou velikostí a možnostmi využití, ale i s jeho vnitřní atmosférou, světelnou a tepelnou pohodou a dalšími vlastnostmi, které nejsou při běžné prohlídce na pohled vidět.

Důležitá byla osobní zkušenost s výhodami a zásadami provozu energeticky pasivního domu. „Čas ukázal, že naše idea byla správnou volbou. To byl také jeden z impulsů, proč jsme se rozhodli postavit Domesi Concept House v obci Budíkov,“ říká architekt Pavel Horák, autor návrhu a jednatel společnosti.

Dům na zkoušku

Pro pozemek na okraji obce, s výhledem na krajinné panoráma, zvolili typový dům Futura Neo o celkové užitné ploše 98 m2. Kompaktní obdélníková stavba s pultovou střechou a fasádou obloženou neupraveným dřevem harmonicky ladí s prostředím.

„Dům Futura Neo jsme navrhovali s cílem dosáhnout maximální úspornosti, dokonale vyladit velikost a funkčnost. Dispozice je pečlivě propracována centimetr po centimetru, nenajdete tu jediné zbytečné místo. Chtěli jsme, aby čistota vnitřní dispozice odrážela čistotu konstrukce a přírodních materiálů,“ uvádí spoluautorka návrhu Klára Vratislavová.

Fotogalerie

Převážnou část přízemí zaujímá společný obývací prostor, kuchyně, jídelna a sezení v jednom. Jeho součástí je i pracovní kout, který je možné na přání stavebníků oddělit tenkou příčkou či posuvnou stěnou. Lze zde vytvořit pokoj pro hosty nebo malou ložnici.

Obývací prostor lemuje po jižní straně velká posuvná prosklená plocha, která naplňuje interiér krásným výhledem a také vítanými pasivními solárními zisky, přispívajícími k energetické úspornosti stavby. Ochranu proti letnímu přehřívání zajišťují předokenní žaluzie na elektrický pohon. Za hezkého počasí se prosklení otevře a obývací prostor „expanduje“ ven na terasu. Z obývacího pokoje vede otevřené schodiště do podkroví se třemi pokoji a koupelnou.

Dřevo, dřevo, dřevo...

Konstrukční systém domu vyvinula společnost Domesi jako své know-how. Dům je montovaný ze sendvičových dřevěných panelů z křížem lepeného masivního dřeva a z exteriérové strany zateplený minerální vlnou, z těchto desek jsou i stropy a zastřešení.

Velký důraz byl kladený na zateplení detailů, včetně soklu budovy, aby se zabránilo vzniku tepelných mostů. Difúzně otevřená skladba obvodového pláště zajišťuje, že stavba zůstává stále prodyšná, s přirozenou vlhkostí vzduchu, a v interiéru ani v konstrukci nehrozí vznik plísní.

Dřevo „objímá“ dům jak z vnějšího, tak z vnitřního pohledu. Vnitřní povrchy stěn a stropů jsou bělené, aby se prostor opticky odlehčil a kresba dřeva se zjemnila, podlahy z olejovaného dubu mají výraznější strukturu. Architekti navrhli i interiérové vybavení, opět převážně „na bázi“ dřeva a dalších přírodních materiálů.

Společné obývací části dominují jídelní stůl a židle TON, umístěné pod dřevěným...

Společné obývací části dominují jídelní stůl a židle TON, umístěné pod dřevěným podhledem a svítidly značky Brokis.

Dětský pokoj je vybavený postelemi vyrobenými na míru z běleného masivu. Lustr...

Dětský pokoj je vybavený postelemi vyrobenými na míru. Barevné dětské židle TON „vydrží“ i dospělého.

Oběh energie

Konstrukční řešení řadí dům do kategorie energeticky pasivních staveb. „Živou tepnu“ představuje systém řízeného větrání s rekuperací tepla, který průběžně zásobuje interiér čerstvým předehřátým vzduchem, tepelné čerpadlo vestavěné do rekuperační jednotky se využívá jak k ohřevu vzduchu, tak i teplé užitkové vody.

Tato soustava zvládne zásobování energií po převážnou část topné sezony, při větším ochlazení se topí elektrickými přímotopy (vzhledem k úspornosti stavby samotné je jejich spotřeba minimální). Dalším příspěvkem jsou krbová kamna ve společném obývacím prostoru.

Šikmá střecha pak umožňuje instalaci fotovoltaiky nebo solárních kolektorů. Dům tak splňuje i ekologické požadavky, primárně využívá obnovitelných zdrojů energie.

Technické údaje

Typový dům Futura Neo

Zastavěná plocha: 70,68 m2

Užitná plocha: 98 m2

Konstrukce: dřevostavba na betonové základové desce, montovaná konstrukce z dřevěných CLT panelů, kombinovaná s dřevěnými průvlaky, sloupy a krokvemi, vnější kontaktní zateplení min. vlna 300 mm + 50 mm vnitřní předstěna, větraná fasáda obložena neupraveným modřínem, zčásti omítnuta, střešní krytina benders Carismam černá barva

Výplně otvorů: okna a prosklené plochy – dřevěná eurookna s izolačními trojskly (Ug = 0,5 W/m2K), dveře dřevěné do obložkových zárubní, vchodové dveře pro pasivní domy (Ug = W/m2K)

Vytápění: systém řízeného větrání s rekuperací tepla, tepelné čerpadlo pro ohřev vzduchu a teplé vody, elektrické přímotopy, v koupelně el. podlahové vytápění, krbová kamna, roční potřeba tepla na vytápění méně než 15 kWh/m2, primární obnovitelný zdroj energie

Cena stavby: při dodávce na klíč v provedení z CLT panelů 3 190 000 Kč, v pasivním standardu včetně rekuperace s ohřevem a dochlazováním přibližně 3 900 000 Kč

Autoři: Ing. arch. Pavel Horák,, Ing. arch. Václav Zahradníček,, Ing. arch. Klára Vratislavová

Projektant: Ing. arch. Monika Moravcová

Kompaktní obdélníková stavba s pultovou střechou a fasádou obloženou...

Kompaktní obdélníková stavba s pultovou střechou a fasádou obloženou neupraveným dřevem harmonicky ladí s prostředím.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Další z rubriky

1
Menší a dražší, než jste čekali. Při koupi bytu se mějte na pozoru

Podlahová plocha, obytná plocha, užitná plocha, vnitřní plocha bytu. Slovíčkaření, mohlo by se říct. Kdyby nešlo o právní záležitosti či dodržování přepisů. A...  celý článek

Kromě zachovalé původní vodárny vznikla obytná plocha také v nohách stavby a...
Stoletou obří nádrž na vodu proměnili manželé na unikátní bydlení

Vodárenská věž z roku 1900 v anglickém městě Rolvenden v Kentu měla propadlou střechu a mizivé vyhlídky do budoucnosti. Naštěstí si jí všimli manželé Del...  celý článek

Rozestavěný dům z litého betonu v Praze na Ladronce navrhli architekti ze...
Zvětšenina golfového míčku. Na Břevnově vyrůstá výjimečný rodinný dům

Manželé se dvěma dětmi se rozhodli pro netradiční novostavbu. Rodinný dům vyrůstá v koncové proluce starší zástavby v Břevnově na Praze 6. Originální stavbu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.