Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Česká dřevostavba okal se stala v Německu stavební událostí roku

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá manželská dvojice si oblíbila architektonický a umělecký styl třicátých let minulého století zvaný Bauhaus. Programově si jej zvolila pro své nové bydlení. Realizovala jej ale překvapivě jako montovanou dřevostavbu.

Dominantou hlavního průčelí domu je předsazený bílý rám, který v horním podlaží přechází ve slunolam. | foto: Okal

Pod názvem Bauhaus si veřejnost dnes spíše představí obchody jistého dodavatele potřeb pro dům a zahradu než označení stylu, který ve 30. letech minulého století znamenal zcela nový přístup k bydlení a architektuře. Šlo prvotně o spojení umění a řemesla se sériovou průmyslovou výrobou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Případní stavebníci dnešních rodinných domů si ze svých poznatků o tomto stylu mohou odnést přesvědčení, že jejich příští domov se stane výrazem funkčnosti, jednoduchosti a perfekcionismu.

Že nabídne celistvý obytný koncept, kde se bude žít v prostředí harmonizujících materiálů, tvarů a barev. K tomu však budou muset ukázněně přijmout tezi, že v nárocích na dokonalost a kvalitu ve stylu školy Bauhaus nebude příliš velký prostor pro kompromisy.

Mladí manželé brali všechny výše uvedené nároky v rámci svých úvah o novém domově od začátku jako závazné a nadto měli ještě jednu utkvělou představu…

Bydleli původně v tmavém suterénním bytě, a tak není divu, že mottem jejich stavebního úsilí se stala touha probouzet se jednou v novém domě zalévaném sluncem a za soumraku moci vnímat sílu přirozeného osvětlení interiéru. Rozlehlé prosklené plochy tedy byly úplně první jasnou volbou v možných podobách budoucí novostavby.

Dominantou hlavního průčelí domu je předsazený bílý rám, který v horním podlaží přechází ve slunolam.

Dominantou hlavního průčelí domu je předsazený bílý rám, který v horním podlaží přechází ve slunolam.

Elegantně řešené záludnosti

Fotogalerie

Klíčovým rozhodnutím pak byla volba dodavatele stavby. Stavebníci měli jasný cíl, věděli, co chtějí. A věděli také, že technologicky musí jít o montovanou dřevostavbu. Rychle se dokázali zorientovat v okruhu možných dodavatelů a pro svoje odhodlání pustit se do nevšedního díla zvolili architekty české společnosti Okal. Společně prošli škálou různých variant vnější tváře i dispozičního řešení objektu.

Důraz na slovo „české“ je důležitý, kamiony totiž přivezly montovaný dům ze Žákavy nedaleko Plzně do Německa. V oboru rodinný dům byla stavba v loňském roce německým odborným tiskem označena za událost roku.

Dům ve svahu

Plochá střecha byla v úvahách základní podmínkou hned od začátku. Úplný pocit spokojenosti všech zúčastněných se však dostavil teprve ve chvíli, kdy v návrhu došlo k odvážnému odlehčení pohledové hmoty domu.

 Manželé toužili po světle a výhledu, obojí si splnili vrchovatě.

Manželé toužili po světle a výhledu, obojí si splnili vrchovatě.

Dům je situován ve svahu, pod částí objektu montované dřevostavby leží klasicky vystavěný suterén a poskytuje prostor pro dvě garáže i nezbytné technické prostory.

Může se hodit

Bydlete podle svých přání a snů. Na AAAPOPTÁVKA.CZ poptejte stavební firmy nebo řemeslníky ze všech oborů a celé ČR.

Další dvě obytná podlaží už vznikla pomocí sendvičových panelů, každé má přes sto čtverečních metrů. Půdorysy jsou velmi otevřené, lze volně projít z jedné strany domu na druhou. Pocit volnosti umocňuje světlá výška místností 2,80 metru.

Klasická dřevěná rámová konstrukce obvodových stěn splňuje nejpřísnější parametry tepelněizolační i zvukové. Ve všech uvedených souvislostech je vybavení domu tepelným čerpadlem systému vzduch/voda samozřejmostí, stejně tak je zde nainstalované řízené větrání s rekuperací odpadního tepla.

Kuchyňská linka z bíle lakovaných MDF desek ve vysokém lesku je doplněna varným ostrůvkem s barovým sezením. Za prosklenou stěnou je umístěno venkovní stolování.

Kuchyňská linka z bíle lakovaných MDF desek ve vysokém lesku je doplněna varným ostrůvkem s barovým sezením. Za prosklenou stěnou je umístěno venkovní stolování.

V obytných místnostech jsou navíc samostatné klimatizační jednotky. Senzory automaticky nastavují žaluzie a celý dům je dalšími chytře vyřešenými detaily protkán tak, že bez nadsázky snese označení inteligentní.

Jedinečná je i zahrada

Při takovéto unikátní koncepci by bylo škoda nepojmout stejně velkoryse i nejbližší okolí stavby. Než si zahradníci poradili s poměrně příkrým svahem k plné spokojenosti majitelů domu, spotřebovali na 400 tun přírodního kamene, potřeba bylo také 180 nákladních aut se zeminou.

Masivní zásah do původních podmínek pozemku si vyžádal statickou analýzu specializované důlní společnosti. Přesvědčivý výsledek vede k tomu, že dům bývá přirovnáván k soše.

Společnými jmenovateli interiéru jsou hladké bílé omítky, jednoduchý bíle lakovaný nábytek a podlaha z přírodního dubu. Sezení v obývacím pokoji je částečně odděleno rohovým krbovým tělesem, celá jižní polovina domu však tvoří jednolitý prostor.

Společnými jmenovateli interiéru jsou hladké bílé omítky, jednoduchý bíle lakovaný nábytek a podlaha z přírodního dubu. Sezení v obývacím pokoji je částečně odděleno rohovým krbovým tělesem, celá jižní polovina domu však tvoří jednolitý prostor.

Za hranicemi dosavadních zkušeností

Přes celkovou technickou náročnost stavby byla zachována v plné míře standardní technologie společnosti Okal. Dodavatel však musel v tomto konkrétním případě opustit běžné základní principy konstrukce montovaných dřevostaveb.

Parametry tohoto projektu totiž stály architektonicky i technicky daleko za hranicí všeho dosud realizovaného. Zejména provedení čelní stěny domu s jejím tvarem písmene S, ve spojení s plochou střechou, se stalo ohromnou výzvou.

Podobné úkoly se zpravidla řešily za pomoci dalších podpůrných konstrukcí, zde bylo nutné se jim z estetických důvodů vyhnout. Úkol byl nakonec vyřešen pomocí kombinace oceli a dřeva. První materiál zajistil požadovanou pevnost, druhý eleganci (a také eliminoval tepelné mosty).

Manželé toužili po světle a výhledu, obojí si splnili vrchovatě.

Manželé toužili po světle a výhledu, obojí si splnili vrchovatě.

Technické údaje

Plocha pozemku: 2 231 m2
Dispozice: 5+1
Zastavěná plocha: 150,0 m2
Podlahová plocha: 229,0 m2
Konstrukční systém: montovaná dřevostavba, rámová konstrukce obvodových stěn
Střešní krytina: fólie
Fasáda: minerální omítka plus nátěr
Zateplení: součástí obvodových thermopasivních stěn původní konstrukce s hodnotou U=0,125 W/m2K
Okna: dřevohliníková
Vytápění: tepelným čerpadlem vzduch/voda, řízené větrání s rekuperací vzduchu

Střízlivý styl, geometrické tvary a světlé barvy s nadvládou bílé se objevují samozřejmě i v koupelně. Slunce a luxusní výhled mají obyvatelé domu nejen ze všech pokojů v domě, ale i z vany.

Střízlivý styl, geometrické tvary a světlé barvy s nadvládou bílé se objevují samozřejmě i v koupelně. Slunce a luxusní výhled mají obyvatelé domu nejen ze všech pokojů v domě, ale i z vany.

Autor

Projekční skupina firmy Okal
Zásadním způsobem se na projekci podílel architekt Sven Propfen

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.