Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevostavba postavená podle zenového principu. Nechybí v ní ani lev

  1:00aktualizováno  1:00
Uprostřed překrásné krajiny stojí dům, který vás uchvátí nejen zajímavou architekturou, ale i tím, jak je s přírodou v souladu a v hluboké harmonii. Architekt Martin Rajniš se totiž řídí zásadami přirozené architektury inspirované tisíciletými principy.

Relaxační prostor v horním patře s krásným výhledem do krajiny majitel využívá k vystavení svých loveckých trofejí. | foto: Andrea Thiel Lhotáková

Jednou z těchto zásad je symbióza. Martinu Rajnišovi se zde podařilo dosáhnout toho, že se dům a příroda vzájemně pozitivně ovlivňují a jejich symbióza vede k dokonalému výsledku.

Majitel objektu hledal místo nejen příjemné k životu, ale i takové, kde by se mohl setkávat s přáteli. Jeho vášní je lov. Volba padla proto zcela přirozeně na stavbu z výhradně přírodních materiálů v srdci přírody. A protože vlastník domu dobře rozumí stavařině, rozvinula se mezi ním a architektem plodná a oboustranně příjemná spolupráce.

Jižní strana domu poskytuje široký výhled do krajiny a maximum denního světla

Jižní strana domu poskytuje široký výhled do krajiny a maximum denního světla pro obytnou část domu.

Základy domu na principech buddhismu

Zenový princip je tu patrný na první pohled: na jedné straně otevřenost domu s dalekými výhledy a možností sledovat všechny proměny během dne, roku i v odstupu řady let ve vývoji krajiny, na straně druhé uzavřený prostor s jedním stromem, který vytváří malý svět.

Fotogalerie

"Podle mistrů zenového stavitelství by měla tato forma přinášet největší míru rovnováhy a porozumění, které lze ve stavbě posazené do krásné krajiny dosáhnout. S tím souvisí i určitý druh konstrukcí založených na obdélníkových rastrech, které vytvářejí překážku při pohledu ven.

Ale teprve pak, když člověk vidí svět přes jisté překážky, dosáhne lepšího vhledu, protože překonání překážky mu zbystří smysly," vysvětluje architekt.

Koncepce domu

Dům má přístupovou cestu od severu a je otevřený na jih do tvaru jakéhosi rohlíčku. Poskytuje tím výhled do krajiny větší než 180 stupňů. Vzhledem k velmi čistému přírodnímu kontextu byly pro stavbu zvoleny přírodní materiály, jako jsou kámen, dřevo a sklo.

Volba těchto materiálů dala vyniknout souladu domu s přírodou, jeho vztahu k vyhlídce, ke světlu, otevřenosti a umocnila to, co má každý dům mít, schopnost přinášet energii a pocit klidu.

Ložnice majitelů působí vzdušným dojmem a navozuje pocit klidu a uvolnění

Ložnice majitelů působí vzdušným dojmem a navozuje pocit klidu a uvolnění uprostřed přírody a zároveň vyvolává dojem bezpečí a útulnosti díky zajímavému řešení postele.

Na severu jsou umístěny dvouvrstvé kamenné části, kterými se dům jakoby zakusuje do terénu. K nim je připojené lehké tělo domu postavené ze dřeva. Tento dvojtrakt má po obou stranách ložnice, střed tvoří hlavní obytný prostor. Horní podlaží je relaxační a působí jako extenze do prostoru s nádherným výhledem do dálky.

Dům, který přežije generace

Všechny dřevěné konstrukce jsou osazeny shora sklem, tím je dům nenásilnou formou chráněn před povětrnostními vlivy. Dřevo si tak dlouho udrží svou přírodní barvu. Za předpokladu standardní údržby lze docílit toho, že dům poslouží několika generacím.

U celé konstrukce byl brán zřetel na to, aby se v budoucnosti mohly počasím poškozené části vyměnit, vnější prvky jsou tedy nezávislé na základní konstrukci domu. Spoje jsou znovu demontovatelné a obnovitelné.

Horský modřín, materiál používaný k venkovním stavbám, má nejlepší koeficient cena – výkon, přičemž výkonem je myšlena odolnost vůči povětrnostním vlivům.
V místech, která jsou nejvíce vystavena působení klimatu, najdete takzvané suché spoje, to znamená, že plochy, kde se dotýkají dvě dřevěné části, zůstaly minimální a voda, která sem zateče, dobře vysychá.

Celý prostor je rozčleněný na menší části propojené do dokonalého velkorysého

Celý prostor je rozčleněný na menší části propojené do dokonalého velkorysého celku. I z prostorné kuchyně je nádherný pohled

Principy zenové architektury

  •  inspiruje se přírodou a čerpá z jejích dokonalých systémů, tvarů, barev a konstrukcí
  •  využívá rozhraní mezi vnějším světem a vnitřkem stavby k vytvoření menších prostorů, které spolu komunikují a umožňuji přirozený pozvolný přechod
  •  vychází z přírodních cyklů a přizpůsobuje se proměnlivosti tím, že vytváří stavbu přizpůsobivou změnám, které tyto cykly přinášejí
  • pracuje s jednoduchostí dispozice, čistými liniemi, uklidňujícími tóny a jemným světlem
  •  přináší harmonii, soulad a prostor, v kterém můžete zpomalit, zklidnit roztěkanou mysl a dosáhnout vnitřního klidu
  •  oceňuje kvalitu a potenciál přírodních materiálů


Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:




Nejčtenější

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Další z rubriky

Dům na břehu jezera Ontario ve státe New York zakrylo „ledové krajkoví“.
Ledový krunýř obalil dům na břehu jezera. Příroda trumfla sochaře

Vypadá jak dům z pohádky, ale se snovým příběhem nemá nic společného. Ledový příkrov na domě na břehu jezera Ontario ve státě New York je však názornou...  celý článek

Dům graduje směrem k jihu a ze svahu dolů k zahradě s terasou a bazénem. Jižní...
Bydleli v paneláku, proto si přáli dům, který bude hýřit originalitou

Hlavní kritérium, které rozhodovalo o výběru pozemku pro stavbu domu, byl výhled. A co se týče výběru architekta, nejdůležitější byla pro rodinu investora...  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.