Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Celý život odmítal dřevostavby a na důchod si ji pořídil

  1:00aktualizováno  1:00
Aby si manželé mohli v budoucnu užívat důchod, chtěli jednoduchý a praktický dům. Jiří byl vždy odpůrcem dřevostaveb, slaměných a hliněných domů. Ale při konečném rozhodování uznal, že dřevostavba bude nejlépe vyhovovat jeho podmínkám. A to jich neměl málo.

Manželé se velkou měrou podíleli na návrhu podoby a uspořádání domu. A protože jsou oba výrazné a originální osobnosti, dům je po mnoha stránkách atypický. | foto: Jiří a Jitka Hurt

„Přesnost a rovnost domu i zdí byl jeden z argumentů, proč jsem vzal dřevostavby na milost. Jako strojař si na precizní provedení potrpím. Dokonale rovné stěny navíc perfektně fungují v kombinaci s LED osvětlením. Důležité pro mě navíc bylo i to, že od prvního kopnutí do země měl dům stát do čtyř měsíců. A opravdu tomu tak bylo,“ vysvětluje Jiří.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Velkou roli také hrála cena. Proč investovat příliš vysoké částky, když se dá stejného komfortu dosáhnout i za méně peněz? Vše také zvažovali s ohledem na budoucnost, na možnou budoucí finanční situaci i fyzickou zdatnost a zdravotní stav.

Dům měl být nízkoenergetický, soběstačný, z hlediska provozu jednoduchý. Velký důraz kladli na ekologickou stránku stavebních postupů a materiálů. Celá stavba včetně dílny a zahrady byla proto koncipována jako bezbariérový bungalov. Trochu se přidalo na izolacích a při použití kvalitních technologií se dostal téměř na hodnoty pasivního domu.

Pro samotnou realizaci si manželé rozdělili role, aby se zbytečně nehádali. Manžel promýšlel technická řešení, manželka rozhodovala o designu a rozvržení místností.

Světlo, vzduch a prostor

Pár má dohromady pět dětí, ale všechny jsou již odrostlé a mají své domácnosti. Z projektu tak úplně vypadly dětské pokoje. Dispozici tedy tvoří ložnice se šatnou, koupelna, pracovna, technická místnost a obývací pokoj spojený s kuchyní.

Fotogalerie

Majitelka je skvělá kuchařka a vaří ráda, často připravuje občerstvení pro širokou rodinu a hodně přátel. Kuchařka přece nebude zavřená v kuchyni a nepřijde o všechnu zábavu! Sama si tedy navrhla kuchyni tak, aby mohla se společností bez problémů komunikovat.

Jiří vždy trpěl migrénami. Tvrdí ale, že díky promyšlené vzduchotechnice a nenápadné cirkulaci vzduchu se jeho potíže zmírnily: „V místnosti je stále ovzduší, jako kdybyste právě vyvětrali. Je to pro mě hodně důležité. Ani si nedokážete představit, jak se mi ulevilo.“

Celý prostor rozšiřuje ještě zastřešená veranda, na kterou navazuje zahrada. Služeb zahradního architekta manželé nevyužili, postupné osazování zahrady je pro oba odpočinkem. Vše se tu řídí podle zásad feng-šuej.

Koníčkem pana majitele je opravování motocyklů, takže nesmí chybět ani perfektně vybavená dílna a garáž. Když do dílny přijdete, okamžitě pochopíte, proč je její vlastník také majitelem úspěšné kovovýrobní firmy. V dílně má absolutní pořádek, vše je na svém místě a panuje tu perfektní čistota.

První byla šatna

Prostornou venkovní terasu zastřešuje pergola se speciálním sklem, které je průsvitné, ale nepropustí ostré sluneční paprsky a žár.

Prostornou venkovní terasu zastřešuje pergola se speciálním sklem, které je průsvitné, ale nepropustí ostré sluneční paprsky a žár.

Navrhování domu začalo od šatny. Majitelka je vystudovaná textilní návrhářka a i pro jejího manžela je oblékání velice důležité. Pořádná šatna tedy byla nezbytná. Podmínkou bylo, aby se dala dobře větrat, byla při ruce a aby do místnosti nedosáhlo sluneční světlo.

Šatna je opravdu prostorná a pro majitele představuje spolu s technickou místností takřka srdce domu. Ostatní už šlo celkem samo. Vše muselo být na milimetr přesně rozmyšleno ještě před tím, než se montovaný dům začal vyrábět.

Například kuchyňská linka se objednávala dřív, než kuchyň začala fyzicky existovat. Vzhledem k charakteru stavby by nebylo možné dodatečně přemístit třeba elektrické zásuvky nebo osvětlení ve stropě, porušila by se tím struktura stěny dřevostavby i její izolační vlastnosti. Protože vše muselo být skoro na minutu přesně načasováno a navíc projekt zahrnoval spoustu inovací a změn, na které dodavatelé nebyli zvyklí, obával se Jiří komplikací.

Dnes ale říká: „Opravdu si nesmírně vážím spolupráce s dodavatelem. Neměli to se mnou vůbec jednoduché, ale byli ve všech případech perfektní a spolehliví. Divil jsem se, že se mi za všech okolností snažili vyjít vstříc, i když jsem přišel s nějakou komplikovanou inovací nebo změnou oproti původnímu projektu či postupu. Myslím, že jsme se navzájem obohatili.“

Obývací pokoj s prostornou kuchyní je centrem domácnosti. Moderně zařízený interiér v přírodních barvách působí útulně a návštěvám se často nechce ani odejít.

Obývací pokoj s prostornou kuchyní je centrem domácnosti. Moderně zařízený interiér v přírodních barvách působí útulně a návštěvám se často nechce ani odejít.

Technické údaje

Projekt a realizace: MS HAUS, s. r. o.
Dispoziční řešení: 3 + kk + šatna, garáž a dílna
Užitná plocha: 156,82 m²
Zastavěná plocha: 184 m²
Konstrukční řešení: montovaná sendvičová dřevostavba, konstrukční systém MS Haus
Střecha: pultová, plechová střešní krytina
Technické vybavení: vzduchotechnika s rekuperací, fotovoltaika, čistička odpadních vod, LED osvětlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:


Témata: Dřevostavba


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.