Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si dřevostavbu inspirovanou antarktickou stanicí. Mají teplo

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé s odrostlými dětmi se po mnoha letech prožitých v panelovém domě ve studeném městě rozhodli vybudovat vlastní bydlení. Chtěli si užívat zahradu, slunce a soukromí, jejich představou byl přízemní nízkoenergetický dům s hezkým výhledem.

Dominantním prvkem domu je výrazná pultová střecha, která se zvedá nad ústředním prostorem s jídelnou a kuchyní a vystupuje z poměrně kompaktní obdélníkové hmoty nad terasu. | foto: Robert Žákovič

Hledání místa trvalo poměrně dlouho, nakonec si vybrali vyvýšený pozemek o ploše 1 600 metrů čtverečných na kraji malé obce v Českém ráji. Nabízí jak slunnou polohu, tak klid a jako bonus i krásný výhled na západ, do údolí Jizery.

Tip pro postižené povodněmi

Pokud vás nebo vaše přátele postihly povodně, zde najdete naše tipy na slevy až 40 % při nákupu nábytku, spotřebičů či matrací.

K realizaci svých představ si zvolili architekta Pavla Šmelhause, jehož práce znali z mnoha článků v časopisech. Po několika diskusích je získal pro montovanou dřevostavbu.

Dům je umístěn v nejvyšší, východní části pozemku, přístupová komunikace vede podél západní strany. U vjezdu na pozemek stojí samostatný garážový přístřešek z pohledového betonu s transparentním zastřešením, částečně zapuštěný do terénu a architektonicky sladěný s domem.

Pohled ze západní strany. Na fasádách architekt citlivě kombinoval horizontální

Pohled ze západní strany. Na fasádách architekt citlivě kombinoval horizontální a vertikální okna, jejich velikost i polohu volil s ohledem na co nejlepší výhledy. Plně prosklená čelní stěna jídelny vede na terasu, která je zčásti zapuštěna do hmoty domu a dobře chráněna ze tří stran.

Od jednotlivostí k celku

"Půdorys domu vznikal poněkud jinou cestou než obvykle. Místo řešení dispozice uvnitř vymezené plochy jsme společně navrhli vysoký centrální prostor kuchyně a jídelny a k němu připojovali další funkční celky tak, aby na sebe navzájem logicky navazovaly, provoz v domě byl co nejúspornější a komunikace co nejkratší," vysvětluje Pavel Šmelhaus.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 7/2013.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 7/2013.

Uvnitř dispozice tak vznikl příjemný vzdušný prosluněný prostor s okny na východ, jih a západ, navazující na zastřešenou terasu. Exteriér domu odráží vnitřní členění, z horizontálního domu vystupuje převýšená hmota jídelny s nadstřešními okny orientovanými k jihu.

Do zádveří se vstupuje z jižní strany (zde má dům nejbližšího souseda), společná obývací část je orientována, vzhledem k výhledům a nízkoenergetické koncepci, západním směrem, zázemí a ložnice jsou v chladnější severní a východní zóně. Rodinný život se odehrává především u společného stolu, proto přirozenou dominantu domu tvoří kuchyň s jídelnou a navazující krytá terasa.

Protáhlý prostor je orientovaný směrem východ – západ a architekt jej zvýraznil i navenek: zvedá se nad ním pultová střecha převyšující ostatní části domu. Horizontální pás oken umístěný nahoře pod střechou sem přivádí světlo z jihu a také prostor odvětrává.

Masivní dubová podlaha přechází z kuchyně do jídelny, obývacího pokoje a

Masivní dubová podlaha přechází z kuchyně do jídelny, obývacího pokoje a chodby. Prostor obýváku je ohraničen přiznanou konstrukcí z dřevěných sloupků a trámů.

Kromě krásného výhledu si tu majitelé mohou užívat slunce po celý den, ale díky zastínění terasy a účinnému větrání se interiér nepřehřívá. Na jídelnu navazuje obývací pokoj, který rovněž sousedí s terasou. Slouží jako relaxační a klidová zóna a lze jej od jídelny oddělit. Návštěvy využívají hostinský pokoj s koupelnou, umístěný u vstupu do domu, na opačné straně (vzadu za jídelnou) najdeme ložnici majitelů domu, pracovnu a koupelnu.

Obklopeni dřevem a teplem

Dřevěnou konstrukci dům přiznává na fasádě i v interiéru. Vnější obložení z kanadského červeného cedru dobře odolává našim povětrnostním podmínkám a na rozdíl od tropických dřevin působí v české krajině poměrně přirozeně. Uvnitř je dominantní masivní dubová podlaha, jsou přiznány lepené dřevěné vazníky a sloupky, dřevěná jsou i okna a moderní dveře.

Fotogalerie

Interiér "hřeje" od pohledu i ve skutečnosti. Majitelé vzhledem ke složitosti provedení a nepředvídatelným nárokům na údržbu odmítli realizovat původně vyprojektované teplovzdušné vytápění s rekuperací a nahradili je elektrickým vytápěním integrovaným ve stropech. Navíc je jim bližší přirozené větrání.

Sálavé teplo vytváří v nadstandardně tepelně izolovaném domě tepelnou pohodu, teplotu lze nastavit individuálně v každé místnosti a spotřeba energie je nízká.
Roční náklady na veškerou spotřebu elektřiny v domácnosti (elektrospotřebiče + osvětlení + vytápění) se pohybují kolem 24 000 Kč. V malých krbových kamnech se topí spíše pro potěšení než z nutnosti.

Konstrukce jako pro polárníky

Také konstrukční systém domu se vymyká rámci běžných dřevostaveb. Na betonových základových pasech, vyvýšených o 50 cm nad úroveň terénu, spočívá stavebnice ze sendvičových panelů K-Kontrol, které tvoří jak podlahu, tak stěny a většinu zastropení. Tuto vysoce přesnou technologii majitelé vybrali proto, že dosahuje vynikajících tepelněizolačních parametrů.

Kuchyňská linka je provedena z MDF desek s vysokým leskem a zakončena dubovým

Kuchyňská linka je provedena z MDF desek s vysokým leskem a zakončena dubovým barovým stolem. Šedé obložení boční stěny vypadá jako pohledový beton, jde však o laminované desky.

Přesvědčilo je, že tímto stavebním systémem byla vybudována Česká antarktická stanice. Výsledky dlouhodobého měření teplot, vlhkosti a spotřeby energie potvrzují předpoklady projektu.

Interiér díky doplňkovým dřevovláknitým izolacím vykazuje překvapivě dobrou tepelnou stabilitu. Měří se také teplota v provětrávaném podzákladovém prostoru, ani v zimě prakticky neklesá pod bod mrazu a dům není nijak ohrožen promrzáním.

"S navrženým technickým řešením jsme velmi spokojeni, v mnoha ohledech překonalo naše očekávání. Dům je vlídný, teplý, ale nepřehřívá se, oceňujeme možnost velmi přesné individuální regulace teploty v jednotlivých místnostech. Sálavé topení ze stropu zprvu vzbuzuje u většiny návštěv nedůvěru, vždyť teplo se drží nahoře a u země musí být chladno, ale dřevěné podlahy opravdu nestudí a sálavé teplo od stropu se nám zdá stejně přirozené jako sluneční paprsky. Provozní náklady jsou přitom příjemně nízké a obsluha jednoduchá a bez nároků na údržbu," libují si majitelé.

V jídelně přitahuje pozornost jídelní stůl, a to svou atypickou konstrukcí i

V jídelně přitahuje pozornost jídelní stůl, a to svou atypickou konstrukcí i vtipným lustrem od Ingo Maurera složeným z lístků s přáními a vzkazy.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 138 m2
Užitná plocha: 117 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, montovaná dřevostavba ze sendvičových panelů K-Kontrol, plochá střecha, nad jídelnou pultová střecha – dřevěný krov z lepených vazníků
Obvodová stěna: sádrokarton, vnitřní izolace Hofaterm 60 mm, panel K-Kontrol 215 mm, fólie Tyvek, větraná vzduch. mezera, vnější obložení z olejovaného cedru Podlaha: větraný podzákladový prostor, panel K-Kontrol 272 mm, izolace Hofaterm 65 mm, korkové pásky tl. 5 mm, masivní dubová podlaha 24 mm
Plochá střecha: sádrokarton, parozábrana Pe fólie, min. vlna 60 mm, střešní panel K-Kontrol 272 mm, fólie Fatrafol, spádová a izolační vrstva, střešní fólie Fatrafol, násyp kačírek
Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními trojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní
Vytápění: elektrická topná fólie ve stropech, krbová kamna na dřevo
Spotřeba elektrické energie na vytápění: 43–48 kWh/m2 za rok, spotřeba dřeva na vytápění: cca 2,2 m3


Autor

Ing. arch. Pavel Šmelhaus (1972)
Vystudoval Fakultu architektury ČVUT. Zabývá se návrhy bytových staveb, nízkoenergetických rodinných domů, komerčních interiérů a výstav. Projektuje v ateliéru ARS, který za projekty energeticky úsporných staveb obdržel několik ocenění v architektonických soutěžích.

Dominantním prvkem domu je výrazná pultová střecha, která se zvedá nad

Dominantním prvkem domu je výrazná pultová střecha, která se zvedá nad ústředním prostorem s jídelnou a kuchyní a vystupuje z poměrně kompaktní obdélníkové hmoty nad terasu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.


Autor:




Nejčtenější

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Další z rubriky

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rozestavěný dům z litého betonu v Praze na Ladronce navrhli architekti ze...
Zvětšenina golfového míčku. Na Břevnově vyrůstá výjimečný rodinný dům

Manželé se dvěma dětmi se rozhodli pro netradiční novostavbu. Rodinný dům vyrůstá v koncové proluce starší zástavby v Břevnově na Praze 6. Originální stavbu...  celý článek

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.