Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Svobodná matka si postavila dřevostavbu na skále. Chce mít konečně klid

  1:00aktualizováno  1:00
Elizabeth je padesát let, žije v Chile v hlavním městě Santiago a měla všeho nad hlavu. Sama vychovávala děti, měla náročnou práci a žila v rušné čtvrti. Klid našla až v dřevostavbě, kterou si postavila na okraji útesu. Společnost jí zde dělá jen její pes.

Může se hodit

Také si chcete najít úžasné bydlení v domě přesně tam, kde se vám bude líbit? Nebo chcete nemovitost k rekreaci? Vyberte si na Reality.iDNES.cz.

Algarrobo je oblíbená jihoamerická výletní lokalita, vzdálená hodinu a půl jízdy od metropole Santiago de Chile. V části Tonquén si Elizabeth pořídila kamenitý pozemek na samém okraji útesu o rozloze 460 metrů čtverečních.  

Svobodná matka s náročným povoláním si přála postavit vlastní nový dům, ve kterém nebude muset dělat žádné kompromisy a měl by ji sloužit v příštích letech jako víkendový a prázdninový domov. Časem chce z města natrvalo odejít a usadit se zde na důchod. A není rozhodně sama.

Krásná vila na skále

V okolí vyrostlo v posledních letech hned několik dalších letních vil od renomovaných chilských i zahraničních architektonických studií.

Oblast se stala velmi žádanou a hodnota místa vzrůstá. V porovnání s ostatními stavbami má Elizabeth jednu z nejskromnějších rezidencí. 

Vysoko na skále nad Tichým oceánem a šedesát metrů nad hladinou Pacifiku vyrostla jednoduchá obdélníková stavba od chilského architektonického studia Mas Fernández Arquitectos. Kancelář vede dvojice architektů, čerstvý čtyřicátník Jorge Andrés Mas Errazuriz a o tři roky mladší Juan Cristóbal Fernández Chadwick.

Společně začali pracovat po ukončení několika pracovních stáží a postgraduálním studiu v Barceloně a úspěšně fungují již jedenáctým rokem. Kromě vůdčích osobností studia se na projektu podílela také architektka Francisca Ruizová a Rodrigo O'Ryan.

Přírodní materiály vládnou interiéru, ze kterého je cítit ženský rukopis....

Přírodní materiály vládnou interiéru, ze kterého je cítit ženský rukopis. Převažuje zde masivní dřevo a kůže, lustry v obývací části jsou vyrobeny z proutí, doplňky z vodního hyacintu a banánovníku. Čisté bílé stěny rozzářily svěží letní odstíny tyrkysové, růžové a modré.

Návrh domu o rozloze 120 metrů čtverečních a jeho realizace trvala studiu dva roky. Víkendovou vilku tvoří dvě hlavní části: skelet, tvořený patnáctidílným černým žebrovím a hlavním obytným modulem.

Jednotlivé pilíře základu domu mají rozpětí čtverců o délce strany tři a půl metru, blok je obložen přirozeně šedivějícím borovicovým dřevem. Díky tomu nejsou na majitelku kladeny ani žádné speciální nároky na další pravidelnou údržbu domu. Loni dokončený dům stavěli stejně jako sousední dřevostavby místní zkušení tesaři a truhláři.

Dřevostavba má střídmou a nekomplikovanou dispozici. Vstup do domu vede po úzkém dřevěném mole. Majitelka si nepřála zatěžovat vstupní část samostatným zádveřím a příchozí se tak ocitne přímo ve společenském a obývacím centru dění. Od jídelního stolu je výhled na příjezdovou cestu, z navazujícího obývacího koutu pak na druhou stranu k oceánu.

Dřevostavba má střídmou a nekomplikovanou dispozici. Vstup do domu vede po...

Dřevostavba má střídmou a nekomplikovanou dispozici. Vstup do domu vede po úzkém dřevěném mole.

Prostor doplňuje rohová kuchyňská sestava. Za kuchyní jsou dvě samostatné ložnice s koupelnou, které slouží příležitostným návštěvám nebo dětem majitelky. V druhém křídle stavby je ložnice, úložné prostory, pracovna a koupelna. 

Podél celé délky domu je otevřená vyhlídková terasa. Lze také vystoupat na střechu vilky a užít si daleké výhledy nebo se vykoupat v moderní vířivce, která nenásilně zapadá do konceptu domu.  

Majitelka ve spolupráci s architekty jednoduchým a finančně nenáročným způsobem zařídila celý dům. Elizabeth nakombinovala pár nově zakoupených kousků, jako je třeba na míru vyrobená modrá kuchyňská linka, se starším poděděným nebo v bazaru zakoupeným nábytkem.

Vysoko na skále nad oceánem vyrostla jednoduchá obdélníková stavba od chilského...

Vysoko na skále nad oceánem vyrostla jednoduchá obdélníková stavba od chilského architektonického studia Mas Fernández Arquitectos.

Nebála se ani experimentů, jako je například z palet vyrobený konferenční stolek před bílou rohovou sedačkou, který dostal pastelově tyrkysový nátěr. Stejné palety jsou vyrovnané i na venkovní terase, kde slouží jako pódium k posezení, poležení, i neformálnímu stolování. Tyrkysově natřené jsou i vstupní dveře do domu.

Přírodní materiály vládnou i interiéru, ze kterého je cítit ženský rukopis. Převažuje zde masivní dřevo a kůže, lustry v obývací části jsou vyrobeny z proutí, doplňky z vodního hyacintu a banánovníku.

Čisté bílé stěny rozzářily svěží letní odstíny tyrkysové, růžové a chladivé modré. Zdi zdobí suvenýry z cest, obrázky od dětí a dekorace s oblíbeným motivem majáků. Jedním z nejvýraznějších prvků jsou repasovaná kovová kamna v obývacím pokoji.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

1
Sousedka je při sexu moc hlučná. Nejsem puritánka, ale vše má své meze

Bydlíme v nájemním bytě, sousedé nad námi mají i několikrát denně sex a žena vždy křičí a je velmi hlučná. Ze začátku jsem si říkala, zda se v bytě nad námi...  celý článek

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Další z rubriky

Společenské patro tvoří jeden velký obytný prostor. Kuchyň s jídelnou od...
Dům zvětšili tak, že do něj vestavěli kostky rozšiřující obytnou plochu

Rodinný dům s dvěma byty postavený v 70. letech prošel celkem třemi rekonstrukcemi. Ta poslední z něj udělala moderní, nadčasové a velmi komfortní bydlení pro...  celý článek

Plovoucí dům slibuje jedinečnost, kterou nenahradí ani sebevětší bazén u domu...
Bydlí na vodě v montované dřevostavbě. Stavební povolení nepotřeboval

Ke břehu slovenské řeky Váh je připoutaný plnohodnotný, plovoucí dům. Majitel bydlí v krásné přírodě a přitom kousek pěšky od města. To bylo také jeho přání....  celý článek

V jedné původní cele je pracovna se stolem v podobě vězeňského lůžka.
Pracovna v cele, obývák v soudní síni. Z policejní stanice je půvabný dům

Opravdu nevšední rodinný dům stojí v hrabství Hertfordshire kousek od Londýna. Vznikl totiž z policejní stanice postavené v 19. století. Nemovitost, kde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.