Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pro svou rodinu postavil skvělou dřevostavbu. Je to obyčejná stodola

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé Shane a Holly Pavonettiovi se usadili v Austinu v Texasu a hned po svatbě se vrhli na stavbu domu. Nové bydlení si postavili za pár měsíců. Jejich originální domov, ve kterém spojili americký venkov i kosmopolitní New York, se dá v budoucnu jednoduše upravit.

Stavba o rozměru 150 metrů čtverečních je na místní poměry skromným domovem. | foto: Pavonetti Design

Manželé nesnášejí provizorní řešení, jsou přesvědčeni, že náprava věcí pak stojí mnohem víc peněz a času. „Typickým příkladem jsou hodiny strávené na masážích, kde si necháváme napravit záda z rozbolavělé noci na špatné posteli,“ vysvětlil pro iDNES.cz architekt Shane Pavonetti.  

Pro mladé manžele je nejdůležitější praktičnost, pohodlí a snadný každodenní provoz. Kompromisy proto nepřicházely v úvahu. Jejich prostá a jednoduchá patrová dřevostavba má obdélníkový půdorys a ozvláštňují ji velká tabulková okna, která dodala bydlení originální industriální nádech.

Dřevostavba z Texasu

Od vchodových dveří se přímo vstupuje do jídelny a obývacího pokoje s kuchyní. Za kuchyňskou linkou se skrývá technická místnost a toaleta. Z obývacího pokoje vedou schody do patra, kde se z malé galerie pokračuje do koupelny a ložnic. 

Obytný prostor působí díky dvojnásobné výšce stropu velkoryse a téměř loftovým dojmem. I to byl jeden z původních motivů a přání.

Zcestovalí manželé se nemohli rozhodnout mezi životem v bytě nebo v rodinném domku. Nakonec převážily devízy života v domě se zahradou, detaily městského bydlení se ale rozhodli alespoň inspirovat.

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

Dům v klidné rezidenční čtvrti v Zahradní ulici texaského Austinu vybočuje z řady naleštěných amerických rodinných vilek typického předměstí nejen svým dosavadním vzhledem, ale i plány do budoucna.

„Stavba o rozloze 150 metrů čtverečních je totiž na místní poměry skutečně skromným domovem,“ říká Shane Pavonetti, který by chtěl alespoň tři děti. Po jejich narození prý postaví na jižním konci pozemku samostatnou jednotku, ve které bude ložnice rodičů s kompletním zázemím.

Nyní jsou dva z budoucích dětských pokojíků v patře prozatím spojené v jeden velký, ve kterém mají majitelé ložnici.

V přízemí se pokračuje přímo od vchodových dveří do jídelny a obývacího pokoje,...

V přízemí se pokračuje přímo od vchodových dveří do jídelny a obývacího pokoje, který je propojený s kuchyní. Na fotografiích jsou majitelé domu: manželé Shane a Holly Pavonettiovi.

Nábytek je vyrobený na míru a dokonale vyhovuje požadavkům rodiny. Holly, která je zapálenou kuchařkou a v kuchyni tráví každý den, měla nejvíce požadavků právě na zařízení této místnosti. Přála si vyšší linku, měří totiž 180 centimetrů a také subtilní otevřené police namísto masivních skříněk s dvířky. Varnou desku má umístěnou směrem do obytného prostoru, aby byla i při vaření v kontaktu s manželem či návštěvou.

Ocelové schodiště včetně zábradlí architekt nejen vymyslel a navrhl, ale za pomoci svého otce také postavil. Zajistil výrobu kovových tabulkových oken i jejich nástřik, podílel se i na přípravě venkovních a interiérových dveří. Ty jsou jedním z klíčových prvků, které domu dodávají originální tvář. Černobílý interiér doplněný přírodním dřevem oživují právě barvy na dveřích: vstupní jsou ostře červené, v patře vedou do jednotlivých pokojů a koupelny dveře modré, zelené, žluté.

Retro nádech nábytku má na svědomí Holly. Jednotlivé kousky pečlivě vybírala v obchodních nábytkářských řetězcích i na internetových aukcích a společně s manželem je pak upravovali k obrazu svému.

S venkovsky působící kuchyňskou linkou tak příjemně kontrastuje městský tmavý jídelní nábytek, komody nebo umyvadla do interiéru jednotně začleňují trnože a podstavce vyrobené na míru z černě lakovaného nerezu. Svítidla, textil a drobný nábytek nasbírala Holly při svých cestovatelských výpravách po celém světě. Manžele tak obklopují suvenýry z Mexika, severní Afriky a Indie.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

1
Sousedka je při sexu moc hlučná. Nejsem puritánka, ale vše má své meze

Bydlíme v nájemním bytě, sousedé nad námi mají i několikrát denně sex a žena vždy křičí a je velmi hlučná. Ze začátku jsem si říkala, zda se v bytě nad námi...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

Další z rubriky

Dům s užitnou plochou 172 metrů čtverečních stojí v jižních Čechách.
Pozemek do trojúhelníku byl výzvou. Architekt si s ním skvěle poradil

V Hluboké nad Vltavou stojí moderní dům s užitnou plochou 172 metrů čtverečních, který si nechala pro sebe postavit čtyřčlenná rodina. Nezvyklý půdorys domu...  celý článek

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

Pro architekta Liema bylo největší odměnou zjištění, že majitelům změnil život...
Život v kruhu. Manželé a psi si užívají dům velký 85 metrů čtverečních

Manželé z Rotterdamu v Nizozemsku věděli, že oni i jejich aljašští malamuti budou šťastni pouze v domě obklopeném zelení. Přání jim splnilo studio 123DV....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.