Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevěný dům se zaplavovacími otvory přežil i dvoumetrovou proudící vodu

  1:00aktualizováno  1:00
Je vůbec možné po čerstvě nabytých zkušenostech stavět v zátopových oblastech? Ano, ale domy je třeba na záplavy připravit. Tak jako tomu bylo u domu, který povodeň v roce 2002 přestál bez větší újmy.

Dnes by nikoho nenapadlo, že tudy prošly záplavy | foto: Josef Smola

V srpnu 2002 byl před dokončením rozsáhlý dřevěný rodinný dům na rovinatém pozemku v obci Lety u Dobřichovic, jehož oplocení bylo sotva 20 metrů od břehu Berounky. Mezi hranicí pozemku a řekou je pouze nízká hráz, jejíž koruna chrání maximálně proti padesátileté vodě.

V místě budoucí stavby se provedly dvě vrtané sondy do hloubky 2,8 metru. Jejich profil prokázal převahu hnědých písků, písčitých hlín a písčitých jílů. Tyto podmínky vedly nakonec k rozhodnutí změnit hlubinné založení na mělké na pasech a desce nesoucí základovou nadezdívku.

Když přišly záplavy, voda kulminovala na úrovni odhadované jako Q100 a zastavila se přibližně 150 mm pod spodním lícem stropních panelů suterénu.

Po opadnutí vody, vymetení sedimentu a omytí podlahy suterénu přivolaný statik konstatoval, že dům povodeň přestál zcela bez poškození, přestože na pozemku byly místy dva metry proudící vody.
Neizolované zdivo suterénu bylo během tří až čtyř týdnů prakticky suché.

Domem prošla voda bez větších následků

Zaplavovací otvory uložené v nejnižším místě a vyspádované směrem ven do násypu umožnily rychlý odtok. Odolal rovněž důsledně hutněný násyp po obvodu stavby.

Kde se stavělo

Parcela je součástí větší lokality situované do říční nivy v nadmořské výšce 198 metrů nad mořem. Developerská společnost zde postavila řadu rodinných domů. Podle inženýrskogeologického průzkumu, který nechal zpracovat už předchozí vlastník stavebního pozemku, byly základové poměry složité.

Důvod? Nehomogenní podloží, proměnlivá ulehlost říčních sedimentů a kolísající hladina podzemní vody - ta se nacházela asi 2,5 až 2,8 m pod stávajícím terénem.

Geolog proto doporučil jako jediné řešení založení rodinného domu na hutněném násypu ze štěrkovité zeminy o mocnosti kolem 1 až 1,5 metru. Klienti, kteří koupili pozemek od původního majitele, měli představu poměrně náročného stavebního programu. Vybrali si otevřený systém rodinných domů pro opakovanou výstavbu s variabilní dispozicí Kadet®.

Dispozičně jej tvoří základní obytný čtvercový modul 12 x 12 m s možností rozšíření do stran. Půdorys je osově symetrický a skládá se z modulů 4,5 + 3,0 + 4,5 m. Vzhledem k požadavku maximálně odlehčit základovou spáru a přání klientů byla stavba navržena jako celodřevěná, montovaná z velkoplošných panelů.

Základy se zaplavovacími otvory

První návrh domu vycházel z historických kolových staveb, ale toto řešení by znamenalo vysoké náklady (minimálně 870 tisíc a víc). Proto se princip založení objektu přehodnotil a ve spolupráci se statikem nahradil (formou změny stavby před dokončením).

Místo hlubinného založení se použilo mělké na pasech a desce nesoucí základovou nadezdívku. Vlastní základ tak tvoří křížem uložené železobetonové pasy 600/500 mm a ve středu dispozice deska 3 000/3 000/500 mm vyztužená kari sítí.

Betonová zálivka byla prováděna přímo do rýh, bez bednění pasů. Aby se ušetřily náklady, nedělal se ani podkladní štěrkopískový podsyp. Nadzákladové zdivo tvořily betonové KB bloky 290/190/390 mm v hladkém provedení.

Zaplavovací otvory pomáhají rychlému odtoku vody

Tvárnice jsou opatřeny svislou a rozdělovací výztuží a u paty základů zaplavovacími otvory z novodurových trubek Js 100 mm á 1 500 mm uzavřených z vnější strany filtrační geotextilií. Suterén není vybaven ani izolací proti zemní vlhkosti, ani tepelnou izolací.

Vrchní část zdiva je ukončena železobetonovým věncem, v místě volných rozponů nahrazeným ocelovými válcovanými profily 2U 180. Na věnce jsou ukládány dřevěné stropní panely vrchní stavby.

Suterén má běžný průchozí profil, slouží jako rozsáhlý studený skladovací prostor. Po obvodu byl obsypán svahovaným, po vrstvách hutněným ozeleněným násypem, začleňujícím dům do kontextu místa a zmírňujícím případný tlak vody na spodní stavbu. Kromě zaplavovacích otvorů je otevřen také vstupní otvor opatřený pouze ocelovou mříží, který umožňuje trvalou cirkulaci vzduchu.

Niveleta (čára udávající výškové poměry) přízemí je v úrovni 600 mm nad hladinou Q100 (stoletá voda). Takto koncipovaný systém založení přišel přibližně o 300 tisíc levněji než původně uvažovaná varianta založení na studních.

Před povodní v srpnu 2002 byla stavba z větší části dokončena, dům byl v celé lokalitě stavěn jako poslední. Voda kulminovala na úrovni odhadované jako Q100. Zastavila se asi 150 mm pod spodním lícem stropních panelů suterénu. Statik konstatoval, že dům povodeň přestál bez poškození, třebaže na pozemku vystoupala proudící voda do dvou metrů.

A ostatní domy? Většinou se spoléhaly na blízkou protipovodňovou hráz dimenzovanou na padesátiletou vodu. Mnoho stavebníků zřejmě také trvalo na plně funkčním podsklepení nebo do terénu zapuštěné garáži.

Všechny okolní, níže založené rodinné domy měly zatopené nejen suterény, ale i přízemí a zničené zařízení. Jejich izolované spodní stavby z nasákavých materiálů dlouho vysychaly.

Vysoké zděné ploty okolních domů, převážně z dutých betonových tvárnic, povodňová vlna většinou povalila. Ukázalo se totiž, že nebyly vyztužené, ale většinou ani vyplněné betonovou zálivkou. Lokalitu zainvestovala velmi aktivní developerská společnost a patrně díky jejímu lobbování neobsahovalo územní rozhodnutí žádnou omezující regulační podmínku, že se pozemky nacházejí v záplavovém území a ve složitých geologických poměrech.

Řez domem se zaplavovacími otvory

Inspirace historií

Pro návrh spodní stavby v úrovni projektu pro stavební povolení se zvažovala inspirace historickými kolovými stavbami.Rodinný dům byl tak bylo možné založit bodově na soustavě šestnácti velkoprofilových betonových studních, po obvodě stavby o průměru 1200 mm, pod středními sloupy o průměru 1500 mm. Jejich celková délka dosahovala až do úrovně předpokládané hladiny podzemní vody, tedy asi čtyři metry.

Hlavy studní byly spřaženy pro pokládku stropních panelů roštem z ocelových válcovaných profilů I 220 a U 180. Po obvodě domu byl navržen oboustranně svahovaný, hutněný násyp s možností zatravnění.Uprostřed dispozice by tak vznikl rozsáhlý provětrávaný (průlezný) úložný prostor, umožňující zároveň periodickou kontrolu spodního líce stropních panelů. Řešení rovněž zaručovalo dokonalé oddělení dřevěné části stavby od základů.

Tento koncept se však projevil z ekonomického hlediska jako zcela neprůchodný. Jak ukázalo výběrové zřízení, nejlevnější nabídka na realizaci spodní stavby činila 870 tisíc korun, což bylo pro klienty nepřijatelné. Navíc chtěli maximálně využívat suterénní prostory.

Autoři

Inženýrskogeologický průzkum : GGS s.r.o. Beroun , RNDr. J. Chalupa

Statik realizované varianty : Ing. Václav Jandáček

Zhotovitel stavby : H.L.C. Hodonín s.r.o., stavbyvedoucí Vladimír Kočíř

Autor projektu a řešení stavební části : Ing. arch. Josef Smola, Projektový a inženýrský ateliér, kadet.kadet@volny.cz

Systém Kadet lze realizovat jako přízemní, nebo patrový. Obvodová nosná konstrukce vrchní stavby je stěnová, střed vymezuje čtveřice ocelových sloupů. Charakteristickým prvkem je centrální světlík, který v tomto případě prosvětluje prostor schodiště v těžišti dispozice.

Autoři:




Nejčtenější

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Další z rubriky

1
Menší a dražší, než jste čekali. Při koupi bytu se mějte na pozoru

Podlahová plocha, obytná plocha, užitná plocha, vnitřní plocha bytu. Slovíčkaření, mohlo by se říct. Kdyby nešlo o právní záležitosti či dodržování přepisů. A...  celý článek

pes
Bydlím v nájmu s několika staršími psy. Správce domu se mi začal mstít

Nastěhovala jsem se do nájemního bytu v domě, který vlastní čtyři majitelé: matka a tři dospělé děti. O nic se nestarají, jen jim chodí na účet peníze. O vše...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.