Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domek jako z dělnické kolonie: proměna se rodině opravdu povedla

  1:00aktualizováno  1:00
Dům jako vystřižený z kolonie baťovských rodinných domků ve Zlíně najdete i v Praze. Klasický patrový domek s rovnou střechou však před tím, než získal svou současnou podobu a dispozici, absolvoval hned několik rekonstrukcí.

Pohled ze zahrady. Souměrnost a jednoduchost původní stavby byla podtržena přístavbou. | foto: Robert Žákovič

V průběhu dlouhých desetiletí plnil dům své původní poslání a jako domov sloužil dvěma generacím. Přízemí patřilo rodičům, patro obývala mladší generace. Jenže s postupem času jeho obyvatelé začali pociťovat nedostatek prostoru.

Začalo se přistavovat. Nejdřív garáž a v 70. letech minulého století se poprvé začaly rozšiřovat samotné obytné plochy. Další rekonstrukce proběhla na počátku 90. let, k poslední přestavbě se majitelé rozhodli před několika lety.

Pohled z ulice. Rozměry i výška přístavby byly jasně určeny místními regulativy.

Pohled z ulice. Rozměry i výška přístavby byly jasně určeny místními regulativy.

Architekt se nehledal

Jeden problém měli majitelé domu vyřešený. Odpadlo jim hledání architekta, který by vypracoval projekt rekonstrukce a přístavby. Když přibližně před deseti lety sháněli architekta, vsadili na doporučení přátel, konkrétně Atelier A ČR a Jindřicha Sadílka.

"Byl to tenkrát hodně mladý architekt, ale vstřícný a měl spoustu dobrých nápadů. Byla to velmi příjemná spolupráce," vzpomínají investoři. Jindřich Sadílek, tentokrát se svým kolegou Filipem Ditrichem, se tak ujali projektu rekonstrukce.

Těleso krbu je pojednáno i ve struktuře omítky. „S krbem pracujeme jako s výrazným nábytkovým kusem,“ říkají architekti

Těleso krbu je pojednáno i ve struktuře omítky. „S krbem pracujeme jako s výrazným nábytkovým kusem,“ říkají architekti.

Úkolem architektů bylo z dvougeneračního domu, v němž se dosud tísnily dvě rodiny, udělat pohodlné bydlení pro klasickou čtyřčlennou rodinu. Architekt Ditrich vzpomíná: "Investoři původně neměli v úmyslu přistavovat, domnívali se, že postačí přestavba. Nakonec jsme ale zjistili, že všechna jejich přání se nemohou do stávajícího půdorysu vejít."

U architektonické podoby přistavěných částí se nabízely dvě možnosti: buď aby v maximální míře splynuly s původním objektem, nebo naopak nezakrývaly, že pocházejí z jiné doby. Zvítězila druhá alternativa.

Kuchyň je nedílnou součástí obytné místnosti. Nezbytnost instalace subtilního podpůrného sloupku

Kuchyň je nedílnou součástí obytné místnosti. Nezbytnost instalace subtilního podpůrného sloupku vyvstala v průběhu rekonstrukce.

Ditrich vzpomíná: "Chtěli jsme dům vyčistit od náplavy času a zároveň přidat něco, na čem si klient může stát a být spokojený. Udělat z minima maximum. Vydali jsme se cestou totálního kontrastu, přístavba má podobu kvádrů vyrůstajících z původního domu. Nesnaží se ale o splynutí, věkový rozdíl dávají jasně najevo."

Přistavěné části se liší fasádou. Zatímco původní stavba i dřívější přístavby jsou oblečeny do hladké omítky, fasádu přístavby tvoří tropické dřevo gabon.

"Rozsah přístavby byl omezen uliční čárou a odstupy od sousedních pozemků. Nakonec se ale podařilo vytvořit komfortní vstup a dostatečně rozšířit hlavní obytný prostor do zahrady," vysvětluje Jindřich Sadílek.

Místnost s knihovnou v patře nabízí dostatek prostoru pro relaxaci. Rostliny jsou citlivě opečovávány paní

Místnost s knihovnou v patře nabízí dostatek prostoru pro relaxaci. Rostliny jsou citlivě opečovávány paní domu.

Změna dispozice

Přistavěné části mají podobu kvádrů vybíhajících z původního půdorysu. K čemu jsou využity, vysvětluje Ditrich: "V první z nich se dnes nachází dostatečně prostorné zádveří, kde se obleče a svleče několik lidí, aniž by do sebe naráželi."

V patře pak má přistavěná plocha podobu opět samostatného WC, koupelny s toaletou a velké šatny. Další přistavěný hranol je využit jako zimní zahrada, jejíž venkovní obložení zasahuje i do jejího interiéru a sjednocuje tak vnitřek a exteriér domu. V patře přistavěná plocha zvětšila prostor obývacího pokoje sloužícího především jako klidná knihovna a čítárna.

Zimní zahrada nabízí příjemné posezení s výhledem do zahrady

Zimní zahrada nabízí příjemné posezení s výhledem do zahrady

Jinak se přízemí oproti původnímu stavu změnilo k nepoznání, a to nejen v důsledku přistavěných prostor, ale i pohybu příček. Centrum obytného prostoru tvoří obývací pokoj zvětšený o zimní zahradu a propojený s kuchyní. Z pokoje je na jedné straně přístup do pokoje pro hosty, na druhé do pracovny. V patře se příčkami nehýbalo, ale tím, že zde byla zrušena kuchyň, přibyla jedna obytná místnost.

Díky tomu může mít každá dcera svůj vlastní pokojík. Na svém místě zůstala rodičovská ložnice a původní obývací pokoj, dnes knihovna, což bylo požadavkem majitelů. Přibyly také hygienické místnosti a šatna.

Koupelna v patře nepůsobí díky přirozenému světlu a světlému odstínu keramické mozaiky stísněně,

Koupelna v patře nepůsobí díky přirozenému světlu stísněně

Jediná chyba se ukázala až časem, umyvadlo je příliš mělké

Jediná chyba se ukázala až časem, umyvadlo je příliš mělké

Stavební úpravy

Nové části domu se stavěly z cihelných tvárnic zateplených fasádním polystyrenem. V celém domě jsou vyměněná okna, staré rámy nahradila dřevěná eurookna.

Na přistavené části se jako střešní krytina použil titanzinkový plech, původní střecha se potáhla novou fólií. Zajímavost? V lepším stavu byla střecha z prvorepublikového období než střecha přístavby ze 70. let.

V přízemí domu, v obývacím pokoji a pracovně, se položila nová podlaha z bambusu, kterým se v pracovně opláštila i část jedné zdi. V patře je zbroušená podlaha z masivních smrkových prken.

Průhled z obývacího pokoje do místnosti s akváriem. Bambusová podlaha volně probíhá a opticky zvětšuje prostor

Průhled z obývacího pokoje do místnosti s akváriem. Bambusová podlaha volně probíhá a opticky zvětšuje prostor.

Dveře nechali majitelé vyrobit na zakázku z jasanu, který je vzhledově hodně blízký zmíněnému bambusu. V celém domě mají stejný jmenovatel, jsou plné, dělené na kazety, pouze dveře mezi obývacím pokojem a pokojem pro hosty jsou prosklené a posuvné. Schodiště je původní, protože jeho konstrukce zabíhá do nosných zdí domu, ale bylo obloženo dubovým dřevem.

Jako topné médium zůstal plyn, ale vyměnil se kotel a veškeré rozvody. Původní článkové radiátory byly repasovány, protože se hodí k vybavení a celkovému stylu domu.

Pracovna je laděna do tlumených barev. Bambus v kombinaci s olivovou zelenou a kůží vytváří decentní

Pracovna je laděna do tlumených barev. Bambus v kombinaci s olivovou zelenou a kůží vytváří decentní prostředí "pánského salonu".

Dům, který žije

Rodinný dům neslouží svým obyvatelům pouze jako střecha nad hlavou, ale maximálně vychází vstříc i jejich zálibám. Ve sklepě najdete třeba keramickou pec. Paní domu je totiž původním povoláním keramička.

Důstojné místo v domě dostaly knihy, kterým patří jedna veliká místnost. Na atmosféře domu se do značné míry podílí jeho vybavení: pečlivě ošetřená křesla, skříně, poličky a další vybavení, které již něco pamatuje.

"Jsem renovátorka starého nábytku, který najdu na skládkách nebo v bazarech," říká o sobě investorka. V domě je dostatek místa i na další koníčky. V odpočinkové místnosti je gigantické akvárium o objemu kolem tisíce litrů. Jeho hmotnost si vyžádala stanoviště vyrobené na zakázku s kovovou konstrukcí opláštěnou bambusovým obkladem.

Pokoj jedné z dcer zařízený starým „poctivým“ nábytkem ve výrazné barevné kombinaci

Pokoj jedné z dcer zařízený starým „poctivým“ nábytkem ve výrazné barevné kombinaci

Pokojíky dcer jsou rovněž zařízeny starším nábytkem natřeným podle majitelky "mladě anarchistickou" kombinací červené, černé a bílé. Zaznamenáte zde také zájem starší dcery o japonskou kulturu, akvárium v pokoji mladší dcery zase vypovídá, která z dcer byla ovlivněna otcovým koníčkem.

Pečlivou ruku cítíte i na zahradě. Navzdory tomu, že přístavba ji připravila o nějaké ty metry čtvereční, poskytuje nejen příjemné posezení, ale zároveň jako zelená bariéra střeží soukromí rodiny.

Na obklad akvária byl použit stejný materiál jako na podlahu – bambus

Na obklad akvária byl použit stejný materiál jako na podlahu – bambus

Pokoj druhé dcery. Záliba v četbě a akvaristice se v rodině dědí...

Pokoj druhé dcery. Záliba v četbě a akvaristice se v rodině dědí...

"Je to malá zahrada. Vzrostlé jehličnany a nějaké ty cibuloviny sice vyžadují minimum péče, ale když chcete, aby to vypadalo k světu, musíte si přece jen někdy kleknout," přiznávají majitelé.

Na otázku, co by dnes, pět let po rekonstrukci, udělali jinak, tvrdí: "Jen bychom volili hlubší umyvadla. To by ale nebyl problém. Jinak jsme maximálně spokojeni. Spolupráce s architektem Ditrichem byla pro nás inspirativní a jeho přístup vycházel z pochopení našich potřeb i možností."

Kuchyňská sestava byla v rámci rekonstrukce přemístěna z patra do přízemí. Efektní je obklad drobnou

Kuchyňská sestava byla v rámci rekonstrukce přemístěna z patra do přízemí. Efektní je obklad drobnou mozaikou.


Autoři projektu

Mgr. Ing. arch. Jindřich Sadílek

*1968
Autorizovaný architekt, absolvent FA ČVUT Praha a Fakulty scénografie DAMU. V současnosti majitel společnosti Atelier A ČR. Ateliér zajišťuje komplexní služby architekta a kooperujících projektantů profesí od návrhu stavby až po odborný dozor při realizaci.

Ing. arch. Filip Ditrich

* 1970
Autorizovaný architekt, absolvent FA ČVUT Praha. Odborná praxe v ateliérech JKA, Horizont, MMense Architects (Anchorage, Alaska). V současnosti stálý spolupracovník společnosti Atelier A ČR, kde se podílí na autorství a vedení projektů rodinných a bytových domů, hotelů a interiérů, včetně designu nábytku.

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č. 5/2010.

Autor:




Nejčtenější

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Další z rubriky

Developerský projekt Luka Living určený k nájemnímu bydlení (stav v lednu 2017)
České nájemní bydlení. Výstava ukazuje, že se s vaničkou vylilo i dítě

Různé podoby nájemního bydlení v Česku, ale především zahraniční inspirace v této oblasti architektury ukáže výstava v Galerii Jaroslava Fragnera. Potrvá do...  celý článek

Kuchyňskou linku s barovým pultem vyrobili na zakázku ve firmě Augustin...
Pořídili si terasu s bytem. Atypický mezonet inspirovaný Asií

Co si většinou vozíme ze zahraniční dovolené? Suvenýry, zážitky, spoustu fotografií, jež následně kolují po sítích nebo končí v albu. Majitelé tohoto bytu si z...  celý článek

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7....
Přes den právo, v noci tanec. Skvělá proměna bytu s jedním oknem a tyčí

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7. Prostor o rozloze 60 metrů čtverečních nutně potřeboval rekonstrukci. Majitelka...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.