Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí pekárna: jak vybrat tu nejlepší

  1:00aktualizováno  1:00
Každý to zná. Koupí nového domácího pomocníka, za čas ale opadne první nadšení a přístroj putuje do zásuvky. Podle prvních zkušeností majitelů domácích pekáren jim tento smutný osud nehrozí.

Nákup přístroje by se měl odvíjet v první řadě od toho, jak velké bochníky chleba budou potřeba | foto: Dreamstime

Domácí pekárny chleba bývají vybaveny velkým množstvím programů, které umožní přizpůsobit cyklus pečení tak, aby se přizpůsobil množství ingrediencí (a tím i velikosti výsledného bochníku či spíše "komisárku") a vypekl kůrku podle požadavků a chuti.

Navíc nabízejí možnost jen zpracovat těsto jako by šlo jen o hnětač, připravit bezlepkovou dietu či dokonce zavařovat.

Domácí pekárna

Jak pracuje
Kdo někdy sám pekl chleba v klasické troubě, přizná, že s trochou zkušeností není problém upéci zlatavý poklad. Příprava těsta, vykynutí a upečení se však tak trochu podobá alchymii a pečením se stráví půl dne.

Tento nedostatek odstraní domácí pekárna, která automaticky smísí mouku, vodu, droždí, nechá je kontrolovaně vykynout a upeče.

Drtivá přístrojů nabízí i odložený start, takže lze celý proces naprogramovat tak, aby byl ke snídani ještě teplý, křupavý chléb.

Pro pečení lze použít jakýkoliv osvědčený recept (několik z nich bývá přímo v návodu k použití), ale i předpřipravené chlebové směsi. Ještě nedávno bylo třeba pro ně jezdit za hranice, kde se půlkilová balení koupí za několik desítek centů, dnes je začíná prodávat i několik tuzemských výrobců.

V současné době, kdy jdou prudce nahoru ceny potravin, může nakonec pořízení domácí pekárny ulevit i rodinnému rozpočtu. Zatímco obyčejný chléb Šumava stojí přes dvacet korun, kilový bochník domácího chleba přijde na desetikorunu.

Domácí pekárna

Který typ?
Nákup přístroje by se měl odvíjet v první řadě od toho, jak velké bochníky chleba budou potřeba. Pro čtyřčlennou rodinu se hodí pekárna s obsahem nádoby 1200 - 1300 gramů.

Dalším mezníkem bude druh chleba, kterému dává rodina přednost. Příznivci zdravé výživy požadují program na celozrnný chléb, pokročilejší typy umějí vymíchat i těsto na croissanty a pizzu, připravit produkty pro bezlepkovou dietu. V některých pekárnách lze i zavařovat.

Některé z modelů "pečou" na šířku - bývají vybaveny dvěma metlami pro hnětení, jiné jsou orientovány na výšku, obvykle mívají jednu metlu.

Mezi účastníky internetových diskuzí se vedou vzrušené spory o to, který z typů je lepší, obecně lze říci, že dvoumetlový model by měl umožnit lepší promíchání směsi.

Domácí pekárna

Dvě metly se proto používají u větších pekáren a připraví kvádrovitý bochník, jednometlové bývají určeny pro menší množství surovin, výsledkem je spíše krychle.

Na závěr ještě jeden tip: některé pekárny jsou schopny i při 15 minutovém výpadku elektřiny navázat na právě probíhající program a pečení úspěšně dokončit. V opačném případě můžete suroviny vyhodit. Najdou se ale i další praktické vychytávky.

Například pekárny Eta umějí vynechat fázi kynutí a péct tak pomocí kypřicího prášku do pečiva, značka Panasonic zase automaticky během přípravy přidává ingredience, takže není hlídat pečicí proces.

Na trhu se objevila i nová pekárna Bielmeier Domo B3955, která je zvláštní tím, že je možné širokou hnětací nádobu s dvěma hnětacími háky vyměnit za jinou se dvěma oddělenými prostory. Upeče se tak buď jeden velký bochník, anebo dva menší.

Domácí pekárna

A ještě jeden tip: u většiny pekáren zůstane hnětací hák zapečený do spodní části bochníku, pekárna Kenwood Domo B3650 ale dokáže po vymísení sklopit háky ke dnu nádoby.

Možná se někomu bude zdát, že některé pekárny jsou si velmi podobné, ne-li přímo stejné, ale nejedná se o chybu. Takovéto výrobky většinou vyrábí jeden výrobce, ale pro více značek. Takže takzvané značkové zboží je vlastně stejné jako neznačkové, ale je kvůli značce dražší. 

Inspirace na Internetu
Na internetové adrese www.pekarny.unas.cz  najdete přehled modelů dostupných na našem trhu. Navíc se můžete podívat na receptář chlebů, přečíst si rady a zkušenosti účastníků diskuse i odkazy na výrobce surovin pro domácí pečení nebo si dokonce promítnout video z průběhu pečení.

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně.

Autor:




Nejčtenější

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti ze studia Archholiks se však tohoto úkolu zhostili se...  celý článek

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Další z rubriky

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou. To je jeden z hlavních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.