Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí pekárna: jak vybrat tu nejlepší

  1:00aktualizováno  1:00
Každý to zná. Koupí nového domácího pomocníka, za čas ale opadne první nadšení a přístroj putuje do zásuvky. Podle prvních zkušeností majitelů domácích pekáren jim tento smutný osud nehrozí.

Nákup přístroje by se měl odvíjet v první řadě od toho, jak velké bochníky chleba budou potřeba | foto: Dreamstime

Domácí pekárny chleba bývají vybaveny velkým množstvím programů, které umožní přizpůsobit cyklus pečení tak, aby se přizpůsobil množství ingrediencí (a tím i velikosti výsledného bochníku či spíše "komisárku") a vypekl kůrku podle požadavků a chuti.

Navíc nabízejí možnost jen zpracovat těsto jako by šlo jen o hnětač, připravit bezlepkovou dietu či dokonce zavařovat.

Domácí pekárna

Jak pracuje
Kdo někdy sám pekl chleba v klasické troubě, přizná, že s trochou zkušeností není problém upéci zlatavý poklad. Příprava těsta, vykynutí a upečení se však tak trochu podobá alchymii a pečením se stráví půl dne.

Tento nedostatek odstraní domácí pekárna, která automaticky smísí mouku, vodu, droždí, nechá je kontrolovaně vykynout a upeče.

Drtivá přístrojů nabízí i odložený start, takže lze celý proces naprogramovat tak, aby byl ke snídani ještě teplý, křupavý chléb.

Pro pečení lze použít jakýkoliv osvědčený recept (několik z nich bývá přímo v návodu k použití), ale i předpřipravené chlebové směsi. Ještě nedávno bylo třeba pro ně jezdit za hranice, kde se půlkilová balení koupí za několik desítek centů, dnes je začíná prodávat i několik tuzemských výrobců.

V současné době, kdy jdou prudce nahoru ceny potravin, může nakonec pořízení domácí pekárny ulevit i rodinnému rozpočtu. Zatímco obyčejný chléb Šumava stojí přes dvacet korun, kilový bochník domácího chleba přijde na desetikorunu.

Domácí pekárna

Který typ?
Nákup přístroje by se měl odvíjet v první řadě od toho, jak velké bochníky chleba budou potřeba. Pro čtyřčlennou rodinu se hodí pekárna s obsahem nádoby 1200 - 1300 gramů.

Dalším mezníkem bude druh chleba, kterému dává rodina přednost. Příznivci zdravé výživy požadují program na celozrnný chléb, pokročilejší typy umějí vymíchat i těsto na croissanty a pizzu, připravit produkty pro bezlepkovou dietu. V některých pekárnách lze i zavařovat.

Některé z modelů "pečou" na šířku - bývají vybaveny dvěma metlami pro hnětení, jiné jsou orientovány na výšku, obvykle mívají jednu metlu.

Mezi účastníky internetových diskuzí se vedou vzrušené spory o to, který z typů je lepší, obecně lze říci, že dvoumetlový model by měl umožnit lepší promíchání směsi.

Domácí pekárna

Dvě metly se proto používají u větších pekáren a připraví kvádrovitý bochník, jednometlové bývají určeny pro menší množství surovin, výsledkem je spíše krychle.

Na závěr ještě jeden tip: některé pekárny jsou schopny i při 15 minutovém výpadku elektřiny navázat na právě probíhající program a pečení úspěšně dokončit. V opačném případě můžete suroviny vyhodit. Najdou se ale i další praktické vychytávky.

Například pekárny Eta umějí vynechat fázi kynutí a péct tak pomocí kypřicího prášku do pečiva, značka Panasonic zase automaticky během přípravy přidává ingredience, takže není hlídat pečicí proces.

Na trhu se objevila i nová pekárna Bielmeier Domo B3955, která je zvláštní tím, že je možné širokou hnětací nádobu s dvěma hnětacími háky vyměnit za jinou se dvěma oddělenými prostory. Upeče se tak buď jeden velký bochník, anebo dva menší.

Domácí pekárna

A ještě jeden tip: u většiny pekáren zůstane hnětací hák zapečený do spodní části bochníku, pekárna Kenwood Domo B3650 ale dokáže po vymísení sklopit háky ke dnu nádoby.

Možná se někomu bude zdát, že některé pekárny jsou si velmi podobné, ne-li přímo stejné, ale nejedná se o chybu. Takovéto výrobky většinou vyrábí jeden výrobce, ale pro více značek. Takže takzvané značkové zboží je vlastně stejné jako neznačkové, ale je kvůli značce dražší. 

Inspirace na Internetu
Na internetové adrese www.pekarny.unas.cz  najdete přehled modelů dostupných na našem trhu. Navíc se můžete podívat na receptář chlebů, přečíst si rady a zkušenosti účastníků diskuse i odkazy na výrobce surovin pro domácí pečení nebo si dokonce promítnout video z průběhu pečení.

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně.

Autor:




Nejčtenější

Šárka s Michalem potřebovali dům, který nezabere na parcele příliš místa.
Šárka s Michalem vyměnili byt za dům se zahradou. Prahu mají za rohem

Manželé s dvěma dětmi snili o vlastním domě se zahradou, kde si budou potomci bez neustálého dozoru hrát. Nebyl to však jediný motiv, proč vyměnit byt v...  celý článek

Řešení stavby do tvaru písmene V zabezpečuje soukromí rodiny i ochranu před...
Dům pro rodinu se čtyřmi dětmi aneb splněný sen má podobu písmene V

Zatímco Praha se začíná chlubit mrakodrapem V Tower, na Moravě šli jinou cestou: vznikla zde jednopodlažní rodinná vila právě v podobě písmene V. Má úctyhodnou...  celý článek

Chátrající vily. Uprostřed je vila slavného českého architekta Kamila Roškota.
Zdevastované vily v Bubenči zbořte, vyzval developer Prahu 6

Britský developer Lordship v otevřeném dopise vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých historických vil v Bubenči. Domy stojí v ulici Milady Horákové, kousek od...  celý článek

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.