Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí pekárna: denně čerstvé pečivo za babku

Také jen stěží odoláváte vůni a chuti čerstvě upečeného pečiva? Existuje jednoduché řešení, jak si jej dopřát pravidelně. Doma, na chalupě, ve všední den i ve svátek, bez velké námahy a levně. Stačí pořídit si domácí pekárnu, která za vás vše obstará.
Domácí pekárna

Domácí pekárna vám připraví každý den čerstvý chleba. | foto: Archiv Living

Tyto přístroje totiž zvládají kromě samotného pečení i celý přípravný proces. Zahřejí suroviny na správnou teplotu, vše promíchají, uhnětou těsto, ohlídají správnou teplotu kynutí a nakonec upečou křupavý chléb.

Stačí jen vložit do nádoby potřebné suroviny a zvolit příslušný program. Žádné další špinavé nádobí, mísy, vály, plechy nebo hrnce.

Proč ho pořizovat?
Koupit si pekárnu, která patří v zahraničí mezi běžné domácí spotřebiče, má hned několik výhod. Ti, kteří rádi experimentují, mohou připravit kromě klasického bochníku různé druhy chleba podle vlastní chuti – s kořením, česnekem, slunečnicovým semínkem nebo s rozinkami... Fantazii se skutečně meze nekladou. Přitom se vyhnete použití různých chemických přídavných látek, které velké pekárny do svých výrobků z technologických důvodů běžně přidávají.

Kromě tradičního chleba můžete v domácí pekárně upéct také různé mazance, sladké i slané pečivo, chléb pro bezlepkovou dietu, vypracovat syrové kynuté těsto na buchty či pizzu nebo připravit ovocnou marmeládu. A to nejlepší nakonec, výroba domácího chleba vás vyjde levněji než chléb kupovaný v obchodě.

Správná volba
Při výběru pekárny se řiďte hlavně počtem členů rodiny a podle toho volte obsah pečící nádoby. Pro čtyřčlennou rodinu je vhodný obsah 1200–1300 g. A pak částkou, kterou jste ochotni obětovat.

V případě, že se jedná o málo rozšířenou značku, berte v potaz také dostupnost servisu. Pak už si stačí jen vybrat, kolik programů by měla vaše pekárna mít. Ty totiž určují, jaké druhy pečiva (např. celozrnné, bezlepkové, bagety, croissanty, rohlíky, pizzu, apod.) si budete moci připravit.
 
Pekárnu pořídíte už od 1100 korun, přičemž i za tuto sumu dostanete plně automatickou přípravu těsta a chleba. Od dražších modelů, které mohou dosahovat ceny okolo 6500 korun, se liší nižším příkonem, menším obsahem nádoby a počtem programů.

Dražší spotřebiče jsou vybaveny nadstandardními funkcemi, jako je například dávkovací automat, který dodatečně přidá do těsta suroviny jako je sušené ovoce, rozinky či jiné přísady, takže přípravu pečiva nemusíte hlídat.
 
Většina pekáren má i digitální třináctihodinový časovač, který zajistí, aby byl chléb čerstvě upečený hned po probuzení nebo příchodu z práce. Zajímavá je volba jedné ze tří velikostí bochníku a kontrola barvy kůrky, která může být světlá, středně propečená či tmavá, dle vašeho vkusu a chuti.

Samozřejmostí u každé pekárny by měla být bezpečnostní teplotní pojistka proti přepálení nebo ochrana při vypnutí elektrického proudu. Ta zaručí, že po obnovení přívodu proudu přístroj pokračuje v pečícím procesu bez nutnosti znovu nastavovat program.

Příjemným bonusem při nákupu pekárny je kromě podrobného návodu k obsluze a servisního adresáře také kuchařská knížka s recepty na bílé, tmavé, sladké i bezlepkové pečivo, u některých přístrojů také několik druhů odměrek na suroviny.

Jak pekárna pracuje
Všechny pekárny fungují na podobném principu, liší se jen počtem hnětacích nástavců. Což ovlivňuje tvar bochníku (kvádrový, nebo krychlový) a počtem programů. Plně automatická pekárna skrývá pod víkem vyjímatelnou nádobu s hnětacími nástavci.

Do ní se sype mouka a další ingredience na přípravu těsta. Nejdůležitější pro zdárný výsledek je přitom právě přesné dávkování jednotlivých surovin podle receptu. V opačném případě se může stát, že těsto na chleba dostatečně nevykyne nebo po upečení svrchní kůrka propadne apod.

Po vložení surovin do kovové pečicí formy se pak podle zvoleného programu odehrává celý proces, který včetně přípravy těsta a pečení trvá od nejkratších dvou hodin (tzv. rychlé pečení nebo pečení bezlepkového pečiva) až do šesti hodin, za které se připraví těsto a upeče chléb francouzský.

Po dopečení se nádoba s hotovým bochníkem vyjme, chléb se vyklopí a mísa se po vystydnutí zevnitř lehce omyje. Díky tomu, že je pečící forma vybavena nepřilnavým povrchem, dobře se ošetřuje a nezůstávají na ní žádné kousky těsta.

Na některé druhy pečiva, které vyžadují jiný tvar, než může pekárna upéci (například pizza), přístroj připraví těsto a v tomto případě funguje jako robot na hnětení. Tak například těsto na pizzu přístroj připraví za 45 minut a pak se pizza peče klasicky v troubě.


Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 3/2005

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.