Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Do obýváku se po proměně vešlo i pole, starý nábytek totiž vyhodili

  1:00aktualizováno  1:00
Koupili starší rodinný dům, jenže následná rekonstrukce stála skoro dva miliony. Na zařízení a nábytek nezůstalo skoro nic, do obýváku propojeného s kuchyní tak zbyly jen staré kusy z původního bytu. Rada designérů byla radikální: všechno vyhodit!

Nová sedačka nabízí stejně místa jako původní, ale nepůsobí tak mohutně | foto: Prima

Původní plán vypadal ideálně – rodina koupí starší dům, který bude postupně rekonstruovat a zařizovat. Stěhovali se před sedmi lety. Časem přišli na to, že cena domu a další dva miliony na opravy by už skoro stačily na pořízení novostavby.

Na vybavení zrenovovaného domu už rodině nezbývaly peníze, a tak majitelé kuchyni propojenou s obývacím pokojem a jídelnou zařídili dnes už více než dvacet let starou kuchyňskou linkou a nábytkem z původního bytu.

Původní kuchyňská linka byla vyrobena do jiného bytu

Původní kuchyňská linka byla vyrobena do jiného bytu

Jenže jednotlivé kusy sestěhované do jedné místnosti dohromady neladily, proto požádali o pomoc profesionály.

Designéři Ivana Ludvíková a Ladislav Rendl z televizního pořadu Jak se staví sen přišli s rázným řešením: všeho se zbavit a začít úplně znova (Prima 23. listopadu v 21:20).

Zároveň však respektovali přání jeho obyvatel, kteří se přiklánějí k přírodním materiálům odpovídajícím vesnickému bydlení a nepředstavovali si nic příliš moderního. Synové zase chtěli velkou americkou lednici a nějakou pěknou malbu na zdi.

Zařízení k sobě moc neladilo

Zařízení k sobě moc neladilo

Barový pult se omrzel

Majitelé při rekonstrukci domu podlehli "kouzlu" barových pultů, zvolili jej proto jako určitý předěl mezi kuchyní a obývací částí. Jenomže po pár letech zjistili, že není praktický. Využíval se minimálně a navíc se jim už ani nelíbil.

S tím souhlasili i autoři proměny. Oddělený prostor vypadal menší, proto pult nechali zbourat. Přesněji řečeno jeho spodní část, protože vznikl z nosné příčky.

Tím však stavební práce nekončily. Nová kuchyň si vyžádala úpravy elektroinstalace, vody a odpadů.

Kuchyni od obýváku odděloval bar, který se majitelům po letech přestal líbit

Kuchyni od obýváku odděloval bar, který se majitelům po letech přestal líbit

Bílá dlažba vypadala v prostoru moc fádně, navíc na ní byla vidět každá kapka. Proto se měnila. V obývací části zase kus podlahy úplně chyběl. Majitelé tady původně plánovali krb a do místa, kde měl stát, nepoložili žádnou krytinu.

Rušit kvůli tomu v celé místnosti kvalitní dřevěnou podlahu se designérům nechtělo. "Pokud lze ještě sehnat stejnou krytinu, dokoupí se a položí na chybějící místo. Povrch se však musí nejprve přebrousit a pak třeba naolejovat, aby se sjednotily barvy a nebylo to poznat," říká Ladislav Rendl.

Ostrůvkové řešení kuchyně zůstalo zachováno, změnil se však výrazně vzhled

Ostrůvkové řešení kuchyně zůstalo zachováno, změnil se však výrazně vzhled

Jenže v tomto případě stejná podlaha už k mání nebyla. "Proto jsme jak do kuchyně, tak do části obývacího pokoje raději zvolili tmavou dlažbu, která svým dezénem imituje dřevo," dodává designér.

Při podobném řešení je třeba dát pozor na to, jaká je stavební výška obou krytin. Zpravidla se totiž liší. Pak lze upravit buď výšku podkladu, nebo přechod překrýt lištou. Druhou možnost použili i autoři proměny.

Umístění sedačky doprostřed místnosti vytvořilo optický předěl mezi jídelnou a obývákem

Umístění sedačky doprostřed místnosti vytvořilo optický předěl mezi jídelnou a obývákem

Dispozice kuchyně se neměnila

Kuchyňskou linku si majitelé pořizovali zhruba před patnácti lety do jiného bytu. "Nejenže se nám už nelíbí, ale hlavně mě nebaví stírat prach z lišt a prolamování," varuje majitelka všechny, kdo by o podobném stylu ještě uvažovali.

Že nebyl nábytek navržený do tohoto místa, prozrazuje i "ostrůvek". Ten tvoří několik zbylých skříněk, na které se položila nová stolní deska.

S dřevěnou dýhou zásuvek ladí podlaha imitující dřevo

S dřevěnou dýhou zásuvek ladí podlaha imitující dřevo

Ostrůvek je doplněn židlemi, částečně tak nahrazuje původní bar

Ostrůvek je doplněn židlemi, částečně tak nahrazuje původní bar

Jinak ale dispozice vyhovovala, a tak ji designéři moc neměnili. Zachovali uspořádání jednotlivých center, použili nový nábytek a staré spotřebiče nahradili vestavnými.

Zvětšil se i ostrůvek, tím se zároveň rozšířila pracovní plocha, které bylo v původní variantě přece jen málo.
Čelní plochy dvířek v barvě exotického dřeva ladí s podlahou, stejné velkoformátové dlaždice najdete i jako obklad zdi za pracovní deskou.

V kuchyni designéři splnili synům jejich velký sen - dvoudveřovou "americkou" chladničku. Nyní mají jednu doma.

V bytě byl použit jeden typ zásuvek, v kuchyni designéři zvolili provedení s barevnými rámečky

V bytě byl použit jeden typ zásuvek

Americká lednice byla snem obou synů

Americká lednice byla snem obou synů

Pole v obýváku a okno navíc

Obývací část působila jako dlouhá tmavá "nudle". Ivana Ludvíková a Ladislav Rendl proto do pokoje navrhli pouze několik jednoduchých polic, které zavěsili na zeď vedle televize.

Nová sedací souprava ve tvaru písmene L nabízí dostatek místa i pohodlí. Její tvar, jednobarevné čalounění a kovová konstrukce však nepůsobí tak mohutně jako původní sezení v mikroplyši. Dvě velká křesla nahradilo jedno subtilnější.

Obývací pokoj po proměně

Obývací pokoj po proměně

Ozdobou a dominantním prvkem v pokoji se stala stěna bez oken. Jeden ze synů, který maluje a miluje graffiti, si přál na zeď nějakou pěknou malbu. Představu mu splnili. Jen trochu jinak.

Místo malby je totiž na stěně napnuté plátno, na které firma speciálně natiskla motiv pole. Designéři chtěli, aby vznikl obraz hodící se do vesnického prostředí. Úzkému prostoru dodal - aspoň opticky - i na šířce.

Toto řešení dovolilo designérům použít ještě jeden zajímavý prvek. Doprostřed stěny umístili pod plátno osvětlení, a tak vzniklo "umělé" okno, které prostor osvětluje.

Plátno zvolili autoři i kvůli jednoduché údržbě. Lze jej totiž čistit speciálním sprejem nebo jen setřít mýdlovou vodou.

Majitelé plánovali krb, tak jej designéři pověsili na zeď

Majitelé plánovali krb, tak jej designéři pověsili na zeď

Majitelé se dočkali i vytouženého krbu. Designéři na stěnu pověsili tzv. biokrb, kde jako palivo slouží - jak jinak – biolíh. Oproti klasickému nepotřebuje žádný komín.

Celkově je prostor laděn do teplých odstínů. Tmavé dřevo doplňuje bílá, oranžová a bordó, tyto barvy použili autoři proměny hlavně na čalounění, obrazu a dalších doplňcích.

Autoři:




Nejčtenější

Směrem k jihu dům hledí velkou prosklenou plochou vstříc panoramatu...
Jak si vyzkoušet bydlení v moderní dřevostavbě na vlastní kůži

Ve vzorovém domě Domesi Concept House v obci Budíkov na Českomoravské vrchovině lze „na zkoušku“ strávit klidně i víkend a na vlastní kůži si vyzkoušet...  celý článek

Jde sice zatím jen o plány, ale jsou brány tak vážně, že prezident Le...
Jedinou stavbu Le Corbusiera v Moskvě ohrožuje 58 metrů vysoká věž

Budova Centrosojuzu v Moskvě je symbolem moderní architektury a první velkou veřejnou zakázkou, kterou získal Le Corbusier, jeden z nejznámějších architektů...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Další z rubriky

Dům s doškovou střechou stojí v městě Zoetermeer.
Střešní tašky rázně odmítli. Na střechu moderní novostavby dali došky

Rotterdamský architekt Arjen Reas postavil ve spolupráci se studiem Martijna van Voordena novostavbu, ve které moudře skloubil tradiční došky s moderní...  celý článek

Kromě teraca v předsíni jsou všude položeny nové dubové parkety ve velkém...
Malý byt si architekti předělali po svém. Začínali s 20 variantami

Malý byt v nejvyšším patře domu z roku 1938, postavený z vyzděného železobetonového skeletu s prostornou terasou, který kdysi sloužil výhradně bance, se stal...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.