Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Do jedné místnosti designéři dostali pracovnu, posilovnu, šatnu i kino. A také Afriku

  1:00aktualizováno  1:00
Krásný byt v činžovním domě s vysokými stropy se snadno může proměnit v noční můru. Zvlášť, když nemáte peníze na nábytek a zařizujete tím, co vám kdo dá. Tentokrát však designéři pomohli, v interiéru lze opravdu bydlet.

Interiér po proměně | foto: Prima

Eliška a Marek dostali od rodičů byt v secesním domě z roku 1893 na pražských Vinohradech. Byl prázdný, a tak jej zařizovali tím, co jim kdo daroval, protože na nové věci prostě neměli.

Právě nesourodost nábytku místnosti vytýkali i odborníci. Jenže jak sladit bez dostatku financí zařízení, když má pokoj sloužit jako pracovna, posilovna, šatna a také místo k setkávání s přáteli? To byl tak úkol pro designéry pořadu Jak se staví sen Tomáše Marxe a Davida Machače (Prima 3. května v 21:20 h).

Prostor u okna zabírala multifunkční posilovací lavice

Prostor u okna zabírala multifunkční posilovací lavice

Autoři proměny splnili všechna přání majitelů. Místo jednoho pracovního stolu se do pokoje vešly dva, obyčejnou pohovku nahradila rozkládací, posilovna zůstala a navíc Eliška získala vysněnou velkou šatní skříň na své oblečení.

Designéři v interiéru ponechali i pohodlné židlové křeslo u pracovního stolu, které si spolu s počítačem majitelé přáli jako jediné z původního zařízení zachovat.

Interiér před proměnou

Interiér před proměnou

Příčka, která dělí i nedělí

Žádné velké stavební problémy Zdeněk Němec, působící opět jako technický dozor designérského týmu, v místnosti nenašel. Opravit se musely pouze poškozené rohy, v ideálním stavu nebyly ani stěny a tradičně chybělo dost elektrických zásuvek.

Místo přeštukování zdí zvolili autoři proměny zpevnění stěn vhodným penetračním nátěrem. Celý pokoj vymalovali kvalitní barvou, což hodně pomohlo. Designéři se dlouho bavili s majiteli i o barvách. Designéři chtěli olivovou, majitelé ji odmítli. Neprošla ani vínová.

Jednotlivé zóny od sebe oddělila sádrokartonová příčka

Jednotlivé zóny od sebe oddělila sádrokartonová příčka

Pokoj, pokud do něj přímo nesvítí slunce, je totiž poměrně tmavý. Proto si majitelé přáli světlé barvy. Tomáš Marx a David Machač vybrali na jednu stěnu fialovou, ve stejném odstínu je i závěs, a doplnili ji neutrální šedou.

V místnosti se přesto nakonec stavělo. Vyrostla tady polopříčka, oddělující vchodovou část, kde vznikla posilovna. Designéři nezvolili plnou sádrokartonovu stěnu, ale nechali v ní několik otvorů, do nichž nechali nainstalovat dřevěné police.

"Mají větší hloubku než samotná příčka, proto budou ze stěny vystupovat ven. Vznikne tak zajímavý 3D efekt," popisuje jeden z nápadů Tomáš Marx. Police poslouží jako knihovna nebo místo pro vystavení suvenýrů z cest.

Posilovací lavici nechali designéři nově přečalounit

Posilovací lavici nechali designéři nově přečalounit

I když si Marek přál rozšířit počet cvičebních strojů, jeho partnerka byla proti. Musí si tak vystačit s původní multifunkční lavicí, kterou mu však nechal tým designérů nově očalounit. Zvolili světlou koženku. Ta je lepší než textilní potah, do nějž se pot při cvičení vsákne, zatímco z koženky jej stačí setřít.

V "minifitness" nechybějí ani velká zrcadla pro kontrolu správného provádění cviků. Využije je i partnerka, která má hned naproti svou vysněnou velkou skříň. Designéři u ní využili celou výšku pokoje, tedy 360 centimetrů.

Mohli si to dovolit jen díky tomu, že nábytek nechali vyrobit na míru. Klasická výška bočnic byla 280 centimetrů, truhlář proto musel stěnu nastavovat. Vysoká skříň si také žádá určitý systém v ukládání věcí, horní police jsou přece jen špatně přístupné.

Prostor za vstupními dveřmi vyplnila vestavná skříň až do stropu

Prostor za vstupními dveřmi vyplnila vestavná skříň až do stropu

Kontrast dřeva a bílé barvy

Novým uspořádáním došlo k rozdělení místnosti na tři zóny: ukládací a cvičební, společenskou, zcela pod okno přišel pracovní prostor. Přes celou šířku místnosti je nainstalovaná pracovní deska, která nabízí dost místa pro dva. Stůl, stejně jako kontejner pod ním a komoda naproti pohovce, jsou vyrobené opět na zakázku.

V celé místnosti se tak opakuje kombinace exotického tmavého makasaru a bílého lamina. "Exotické dřevo jsme zvolili i proto, že majitelé rádi cestují a líbilo se jim v Africe," říká David Machač. Spojení tmavého dřeva a bílé barvy přestavuje jemnější variantu dnes tak módní černobílé kombinace.

Nábytek na míru je vyrobený z exotického makasaru v kombinaci s bílým laminem

Nábytek na míru je vyrobený z exotického makasaru v kombinaci s bílým laminem

Africký motiv se objevuje také na velkoformátových fotkách, které Tomáš Marx a David Machač rozvěsili po zdích. Zaujme i velký centrální lustr na stropě, který doplňují pracovní lampičky na stole a další přídavná světla v posilovně.

Zajímavým prvkem se stalo promítací plátno nad komodou. Majitelé totiž upozornili i na to, že tuto místnost využívají také k posezení s přáteli. S promítáním fotografií z cest či filmů budou večírky určitě zajímavější. A pokud se některý protáhne, pohovku lze rozložit a hosté mohou přespat. Přesně jak si Eliška s Markem přáli.

V sádrokartonové příčce jsou v otvorech vestavěné police různých hloubek, vzniká tak 3D efekt

V sádrokartonové příčce jsou vestavěné police různých hloubek, vzniká tak 3D efekt

Stěny zdobí fotografie z Afriky, kde majitelé byli a moc se jim tam líbilo

Stěny zdobí fotografie z Afriky, kde majitelé byli a moc se jim tam líbilo

Nový prostor majitele natolik nadchnul, že začali mít strach, aby na to nedoplatil jejich původní obývák. Prý zdaleka nevypadá tak hezky jako nově zařízená místnost.

Náklady

Stavební práce                       41 958 Kč
Nábytek na zakázku                52 698 Kč
Ostatní nábytek a doplňky        27 262 Kč
Čalounické práce                      1 990 Kč
Projektor a plátno                    13 542 Kč

Celkem                                 137 450 Kč

Velká pracovní deska přes celou šířku místnosti nabízí dostatek místa pro dva

Velká pracovní deska přes celou šířku místnosti nabízí dostatek místa pro dva

Autoři:


Témata: knihovny


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.